/budapest/khid-budapestihidak-szigetfesztival-sziget2018-jovanotti-nickyjam-willsmith/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Mi a bánatért hívják így a K-hidat Budapesten?

Ezen a héten is tízezrek kelnek át rajta, de csak kevesen tudják, honnan jön a neve. Utánajártunk.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. augusztus 11.

hirdetés

Már vagy százszor átmentünk Óbudán ezen a rozogának látszó hídon a Hajógyári-szigetre. Sétáltunk, elvittük a gyereket a játszótérre, de a legtöbbször a Sziget Fesztiválra tartottunk.

Rengeteg szelfit láttunk már a K-híddal, a fesztiválra érkezők egy részének ez fontos helyszín, a Sziget bejárata, ezzel jelzik az ismerősöknek, hogy ott vannak. (Valamiért a szabadság, az önfeledt szórakozás, a jó buli szimbóluma is lett, én legalábbis így látom.)

Számtalanszor láttuk leírva is azt a szót, hogy K-híd.

De csak a közelmúltban csapott a homlokára az egyik ismerősünk azzal, hogy

rájött, miért hívják így a hidat,

hirdetés

amely a híres olasz énekes, Jovanotti Budapesten forgatott klipjében is szerepel.

VIDEÓ: Jovanotti "Mi fido di te", a K-híd 2 perc 33-tól látható:

Az Óbudai-szigetre vezető híd a K-rácsozású szerkezete miatt lett K-híd.

(Nem tévesztendő össze a H-híddal, vagyis a hajógyári híddal, amelynek a története egészen a 19. század első feléig nyúlik vissza, amikor egy osztrák hajógyár a szigetre települt, majd megépíttette a H-híd egyik elődjét, egy fából készült tolóhidat. Az kötötte össze 1884-ig a hajógyár szigetét Óbudával, azután épült kőhíd az egykori hajógyárhoz.)

A K-híd története a második világháború után kezdődött, amikor az Óbudai Hajógyárnak iparvágányra lett szüksége a vasúti csatlakozáshoz, az óbudaiak pedig szerették volna, ha a hajógyár által el nem foglalt terület megközelítésére rendelkezésükre állt volna egy közúti híd.

Ezért 1955-ben "K"- jelű hadihíd elemekből elkészült a Duna-ágra a jelenlegi híd, a FŐMTERV tervei alapján. A hidat 1957-ben adták át a forgalomnak, járdát pedig 1973-ban alakítottak ki rajta.

A hídra vezető iparvágány a már megszűnt jobbparti körvasút Óbuda-Gázgyár állomásának déli végén ágazott ki. Egykor Óbuda-Gázgyár állomásról észak felé ágaztak ki az Óbudai Gázgyárba üzemi vágányok, aquincumi deltavágányon keresztül pedig a 2-es vasútvonalon Esztergom felé és közvetlenül az Újpesti vasúti hídra is vezetett vágány. Déli irányban a K-híd kiágazása után 1978-ig egy vágány becsatlakozott a Szentendrei HÉV vonalához.

A nyolcvanas években a Gázgyár megszűnt gyárnak lenni, ezután egy darabig adminisztratív feladatokat látott el, végül a rendszerváltás után a síneket is felszedték a szigeten, csak a hídon hagyták meg.

A híd egy idei klipben is feltűnik, Nicky Jam feat. Will Smith & Era Istrefi: Live It Up című számához Budapesten is forgattak, mindjárt a 16. másodpercnél láthatjátok is a K-hidat. (Meg később is.)

VIDEÓ: Nahát, a K-híd egy újabb klipben!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk