BUDAPEST

Kerestük a legjobb budapesti hentest

A Hosszúlépés formabontó városi sétáján senki nem maradt éhen. Húsimádóknak kötelező!

Link másolása

Talán nincs is olyan hely Budapesten, ahonnan ötpercnyi sétával ne lehetne elérni egy sütögető hentest – ez a kiindulópontja az "...ez meg itt a véres hurka" névre keresztelt sétának, és miután két kilométeren belül négyet is meglátogattunk, hajlunk afelé, hogy valóban így van.

Egy napsütéses szombat délelőttre hirdették meg a találkozót a Feneketlen-tó új stégjéhez, ahol a nagy csapatokban úszkáló teknősök és kacsák is feldobták a várakozás perceit. Hamarosan megérkezett túravezetőnk, Máté Dániel – avagy becenevén Dugó –, aki a Hentesnél evők baráti köre Facebook-oldal alapítójaként lassan három éve hirdeti az igét: sokkal inkább egy jó csülök vagy oldalas, mint bármilyen gyorséttermi hamburger.

Dugó saját elmondása szerint nem szakértő, csak egy nagyon lelkes amatőr, aki hetente többször étkezik húsboltokban és más klasszikus talponállókban. Ezeket egyébként összefoglaló néven „az ország legnagyobb franchise hálózatának” nevezi. Tapasztalatait pedig rendre megosztja az említett oldalon, kevés híján kilencezer követőjének okulására.

Elmondása szerint alapvetően háromféle hentes létezik: az egyik véglet csak mutatóba tart néhány helyben elkészített terméket boltjának egyik sarkában, a második kategóriában már 50-50 százalék a nyers- és a késztermékek aránya, míg a túlsó végletet azok jelentik, akik szinte teljesen az „etetésre” álltak rá. Ő maga persze mindegyikre tucatnyi példát fel tudott sorolni, amik közül néhány helyre most el is kalauzolt bennünket.

_RPF0263

_RPF0268

Néhány bejegyzés a Facebook-oldalról:

„1400 forint/kg vettem tegnap fagyasztott (ó, istenem, micsoda vétek) makrélát a Csarnokban (leghátul az alagsorban). Pucoláskor kiderült, hogy tele van tejjel meg ikrával, amit kis fokhagymával, sóval és citrommal néhány percre serpenyőbe vetettem, lett belőle négy kitűnő szendvics mára. Aholtudsegít (magán az ember)! Kérdem én: halazzunk kicsit többet?”

„A Mester utcában jártam ma, ama bizonyos hentesnél, ahol a padlótól a mennyezetig csodálatos 100 éves henteses (sertéses) csempék borítják a falat, öntöttvas traverzek szolgálnak a húsok lógatására (csak éppen az EU miatt nem nagyon szabad őket használni). Egy csoda kis hely, remek oldalassal és grill kolbásszal. Egyszerűen imádom, amikor egy kolbász nincs túlfűszerezve, nem sejlik fel az emberben a gondolat, hogy a sok sóval, borssal, fokhagymával valamit mintha ellepleznének. Na, ez pont ilyen remek, kiadja a hús ízét is, roppan, és jól kisült belőle a zsír. Az oldalas vajpuha, érintés nélkül is leesik a hús a csontról, ha kétszer kelet felé bólintasz, aztán bal kezedet az ég fel emelve keresztbe teszed a középső ujjadat a mutatón. A párkáp kiváló, a torma pedig egészen spéci, nem reszelt, hanem szeletelt, állagra inkább csalamádé, mint kence, rágni is kell egy kicsit. Szép az élet.”

„Összedobtam gyorsan valamit a családnak. N7-re értem haza tegnap, 8-kor már ettünk. Friss rozmaring, citromfű, fokhagyma, oszt be vele a sütőbe. Egészen pontosan előbb csak sóval borssal beküldtem fedetlenül 200 fokra 50 percre, aztán nyakon öntöttem a fentiekkel kikevert házi tejföllel és kapott még egy bő félórát. Újkrumpli ágyon fekszik a lelkem, mert az úgy jó van.”

Elsőként Ica Mama Húsboltja felé vettük az irányt, amely a második kategóriába tartozik: bár szép számmal kaphatók nyers húsok, ugyanakkor a helyben fogyasztható finomságok választéka is széles. A hely specialitása a grillcsirke és a tarja, amiből kiadós kóstolótálat raktak össze a túrán résztvevők kedvéért. Nem kellett csalódnunk, tényleg íncsiklandó volt, ahogy a kísérőnek kínált kenyér és savanyúság is.

Az üzletet egyébként már nem a névadó Ica mama vezeti, de a családi hagyomány nem szakadt meg: jelenleg lánya áll a vállalkozás élén, aki minden szempontból igyekszik fenntartani – sőt, lehetőleg túlszárnyalni – a felállított mércét.

_RPF0286

_RPF0272

_RPF0273

_RPF0280

_RPF0284

Következő állomásunk a Fehérvári úti Vásárcsarnok volt, ahol kóstolót nem kaptunk, számos érdekességet viszont megosztott velünk túravezetőnk. Megtudhattuk például, hogy tarját és karajt csontosan érdemes venni, úgy lehet legkönnyebben megállapítani, elég friss-e. Ha szép pirosas színű, nem kell aggódnunk, ha viszont szürkés árnyalatú, óvakodjunk tőle.

A jó hús ismertetőjegye, hogy minél szárazabb, nem pedig vizenyős – egy henteskörökben terjedő szállóige szerint annyira, hogy „radírozni lehet vele”. Dugó arra is biztatott minket, hogy akár negatív, akár pozitív tapasztalatot szerzünk, a következő vásárláskor mindenképp osszuk meg az eladóval. „Így neveld a hentesedet” - fogalmazott viccesen.

Beavatott minket továbbá az úgynevezett virslikísérletbe is, aminek lényege, hogy a megfőzött virslit papírtálcára kell tenni, majd 5-6 perc elteltével felemelni. Ha jön vele a tálca is, valami biztosan nem oké az összetevőkkel.

A piaci étkezdék egyébként minőség terén eleve hátrányból indulnak, mivel nem elsődleges forrásból szerzik be alapanyagaikat: sokszor a már kissé megfáradt húsokat veszik át az épületben található hentesektől, így jobban tesszük, ha inkább elkerüljük őket (bár általánosítani persze nem lehet).

_RPF0311

_RPF0313

_RPF0314

Ezután a Karinthy Frigyes úti Húspalotát céloztuk meg, ami neve ellenére egy kimondottan kicsi üzlet, ráadásul az első kategóriából. Azért itt is megízlelhettünk pár finomságot, takaros katonákat készítve a hurkapálcára tűzött kolbász-, szalonna-, paprika- és egyéb falatokból.

_RPF0315

_RPF0322

_RPF0324

_RPF0325

_RPF0328

Utolsó helyszínünk egy külön névvel nem rendelkező, Budafoki úti hús-hentesáru üzlet volt. Itt kínáltak bennünket a legnagyobb lakomával: egy hatalmas tálcát roskadásig pakoltak csülökkel, tarjával, kolbásszal, véres és májas hurkával, egy másikat pedig kenyérrel és savanyúsággal. Bár sokan voltunk, mindenkinek bőven jutott mindenből – mi például utána még órákig nem éheztünk meg.

_RPF0329

_RPF0332

_RPF0338

_RPF0342

_RPF0362

_RPF0363

_RPF0354

A séta abszolút megéri a 3500-3900 forintos részvételi díjat: még ha külön megvásárolva a kapott ételek olcsóbbak is lennének, a hangulat, a hallott érdekességek, illetve a rendkívül rokonszenves Dugó személye bőven hozzátesz annyit, hogy ne sajnáljuk az összeget.

Ha ti is kedvet kaptatok, legközelebb június 7-én vehettek részt az „...ez meg itt a véres hurka” sétán. További részletek és jelentkezés ITT.

Ez a videó pedig nagyon idekívánkozik még a végére:

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: