BUDAPEST

József Attila szülőházában lakni ma is rangot jelent

A Gát utcai épület földszintjén ma emlékhely működik. Beszélgettünk a lakókkal, majd elmentünk ahhoz a házhoz is, ahol élete utolsó évét töltötte a költő.
Láng Dávid - szmo.hu
2017. április 11.


Link másolása

A Gát utca a ferencvárosi rehabilitációs terület közepén található. Ez a városrész olyan, mintha néhány év alatt teljesen kicserélték volna: a romos, omladozó épületeket kívül-belül felújították, rájuk sem lehet ismerni a korábbi állapotukhoz képest.

Igaz ez a 3-as számú házra is, ahol József Attila 1905. április 11-én meglátta a napvilágot. Maga a lakás valahol az első emeleten lehetett, de helyrajzi szám híján ezt ma már nem lehet biztosan megmondani.

Az eredetinek gondolt helyszínen nyílt meg 1964-ben az első neki szentelt emlékszoba, akkor Kassák Lajos szavalt verset. Ez volt egyben az első hivatalos költészet napi koszorúzás is, mivel ekkor határozta el a Magyar Írószövetség, hogy onnantól József Attila születésnapján kerül rá sor.

A kiállítást többször is átalakították, jelenlegi állapotában éppen ma két éve nyílt meg, az emeletről a földszintre költöztetve.

A gyűjtemény megfelel a XXI. század elvárásainak, interaktív módon, a legmodernebb digitális technikát felhasználva mutatja be a költő életének állomásait.

Ő maga egyébként csak három hónapos koráig lakott itt, ezután néhány házzal arrébb, a Gát utca 8-ba költöztek szüleivel. Később még jó néhány helyen megfordultak, mindig attól függően, hol találtak olcsóbb albérletet.IMG_2040k

Fotók: Mervai MárkIMG_2053kIMG_2062k

A kerületből viszont nemigen mozdultak ki, főleg miután a családfő elhagyta őket, és Pőcze Borbála egyedül maradt három gyerekével. A tömegközlekedés akkoriban nagyon kezdetleges volt, ezért érthető, hogy nem szívesen vállalt volna be egy hosszabb utat velük – még a város másik végébe sem.

Igazi kiváltság itt élni

"Először nagyon szokatlan volt a lehetőség, hogy ebbe a házba költözhetünk, hiszen József Attilát azért becsülni és tisztelni kell a végtelenségig" – meséli a 80 éves Aranka néni, miközben a körfolyosóról figyeli, ahogy az udvaron nyüzsögnek a megemlékezésre érkező iskolások.

Még csak nyolc hónapja él itt, az elsők között érkezett a kerület egy távolabbi pontjáról. Ekkor kezdték el feltölteni a szociális bérlakásokat, de az elején még üres volt szinte az összes.

"
Sokáig csak egy éjjeliőr járkált erre, aztán szép lassan elkezdtek beköltözni mások is. Lakik már itt egyetemi tanár és egy nagyon aranyos erdélyi család is

– idézi fel. Azért még mindig azok a lakások vannak többségben, amelyeknek nincs bérlőjük. Annál is inkább, mivel az önkormányzat szigorú feltételek alapján bírálja el, ki kaphat lehetőséget.IMG_2087kIMG_2095kIMG_2100k

Aranka néni szomszédja, Beatrix szerint itt lakni megtiszteltetés, igazi rangot jelent. "A fiam is nagyon büszke rá, az iskolájában sokan irigylik érte" – mondja. Ő egyébként másodállásban a ház gondnokaként is dolgozik, ezért különösen szívügyének tekinti, hogy jó legyen a lakóközösség.

Emléktábla a lakók kezdeményezésére

A Gát utca után ellátogattunk a Széll Kálmán tér közelében található Káplár utca 5-be is. Ez az a ház, amelynek alagsorában József Attila életének utolsó évében, 1937-ben lakott. A kapu mellett jókora emléktábla hirdeti: itt élt a XX. század egyik legnagyobb magyar költője.

Éppen ottjártunkkor érkezett haza a tábla megálmodója, a 63 éves Takács István. Huszonöt éve lakik a házban, ez a téma nagyjából egy évtizede kezdte foglalkoztatni.

"
A fiammal csináltattuk meg, az alapötlet az enyém volt, ő pedig bölcsészként a rákerülő szöveget találta ki

– meséli. Kozmutza Flóra egyik könyvében olvastak róla, hogy ez volt a költő utolsó otthona, és elhatározták: utánajárnak a dolognak. A Petőfi Irodalmi Múzeum közbenjárásával derítették ki, hogy valóban ez az igazság.IMG_2104kIMG_2107k

IMG_2111k

Ezután határozták el, hogy szeretnének ilyen módon megemlékezni róla.

"
Ennyi azért mindenképp jár neki, hiszen nem volt akárki

– mondja István. A kerületi és a fővárosi önkormányzat is jóváhagyta, ráadásul a vártnál több pénzzel támogatták a kezdeményezést, ezért nyílt lehetőség ekkora méretű emléktáblát kihelyezni.

Átadásakor ünnepélyes koszorúzást tartottak, amit azóta minden évben megismételnek a költészet napján. Valószínűleg mire ez a cikk megjelenik, a kissé megfakult tavalyi helyett már új koszorú díszeleg majd a tábla alatt.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk