Isteni kaják a Gozsduban
Ezen a héten a Men & Tál terítékén a város egyik legjobb Pho-ja, a partiételek királya a piadina, és a food-truckok magyar úttörője a Gozsduban. Nem tudod, hol és mit egyél éjszaka? Melyik étterem volt Jude Law egyik kedvence? Hol adják a legcsípősebb vietnami levest? A Men & Tál eheti válogatásából kiderül.
Zing Burger
- Miért Guitar Heronak hívják ezt a burgert?
- Nem spórolunk a belevalókkal, ezért gyakran leeszik magukat az emberek. - Majd Judit egy gitárpengetésre emlékeztető mozdulattal imitálja, hogyan törlöd le a ruhádról a szaftot.
A Zing a magyar food truck mozgalom talán legsikeresebb tagja, és igazából úttörője is. Food truck alatt nem a lakókocsis lángossütők értendők, hanem a komplexebb, specifikáltabb ételeket árusító mobilkonyha-teherautókat, amikből nem sok van még az országban. A Gozsdu közepén hentergő Zing mobil, bár nem ficánkol sokat, hiszen a terasza szinte állandóan tele van.
Igazi street burgerrel van dolgunk. Gourmet street burger, ami papírzacskós, de kibontva hipergusztusos, mintha azt üzenné az éjszaka gurmandjainak és a nappali rohanóknak: "Hé! Haver, láttál már ennyire penge burgert papírzacsiban ennyiért?" Mindössze 5 csúcsburgert árulnak, de gondoltak mindenkire. Fenomenális a chilis, gigantikus a Guitar Hero, full extrás a full extra. Zing már a Parkban is van, sőt hamarosan jön a második kocsi! Mindenképp ott a helyük a legjobb hazai burgerek közt. Eszel egy chilist, eszel egy chilist, eszel egy chilist...
A Men & Tál nem más mint az ország vendéglátó egységeinek bemutatása egy teljesen új szemszögből. Egy olyan gasztro\fotó, sőt gasztrofotó blog ez, amiben főleg a képek mesélnek az adott hely történetéről, dolgozóiról, ételeiről, egy minimális kritikával megspékelve. Ez a kritika azonban minden esetben a helyen szerzett pozitív élményről szól. Csákvári Péter, a Men & Tál kitalálója, fotós és szakács is egyben, ezért valahogy érthető, honnan jött az ötlet. Célja a két szakma egyesítésével nem az éttermek szigorú kritizálása, hanem a jó dolgok kiragadása a meglátogatott helyekről, a dolgozók bemutatása, és megmutatni, mennyi rejtett vagy felkapott kulináris kincs van a budapesti utcákon. Étvágygerjesztés nagylátószögben.
Kolor
"Ez egy jó régi kaja már. Gyuri egy kicsit átformálta titkos konyhai kísérletei során, és még az olaszok is bravóznak itt egy piadina után" - Gyuri masszív verőlegény kinézete ellenére, a pesti éjszaka egyik legkirályabb partiételét készíti a Kolorban.
A Gozsdu udvar és a Király utca felé is nyíló Kolor, egy igazi középpont az éjszakában. Egy önfenntartó művelődési ház, iszonyat jó design megoldásokkal, kezdve a korall(nem piros)-kék-fehér egyedi székektől, a mindenhol ottlevő banánmatricákig, amik egyedi 'Kolor-feelinget' varázsolnak a komplexbe.
Piadina! Ez egy olasz kenyérlepény, amit azzal töltesz meg, amivel nem szégyelled. Itt Gyuri keményen megtömi minden földi jóval, esetünkben camembert-es, rukkolás, paradicsomos verzió volt a tesztalany. Ezt csak éjszaka árulják, jellemzően pia mellé, hiszen tökéletesen fekszenek egymással. Gusztusos, letisztult ízvilág, tele frissességgel és olvadó sajthalmokkal. Ha nem lennénk túl éhesek, akkor pedig snacknek kiváló zöldségchipseket is találunk, mindenféle zöldségekből, amik a föld alatt laknak.
Eszem-iszom fent, vírus klub, és zene odalent az előadóban. A Kolor keményen hajt a legjobb új kulthely címért bájos sokszínűségével. A banánmatricák pedig tényleg zseniálisak. Akárcsak Gyuri piadinája. Igen, Jude Law. Az incidensre poénosan, egy róla elnevezett koktél emlékeztet, valamint pár kóbor lányka, akik a mai napig a pult előtt üldögélve várják Őt vissza.
Dang Muoi
„Az a titkunk hogy nincs titkunk.” - Ezt a választ kaptam Kitától a Nagymező utcai Dang Muoi étteremvezetőjétől arra a kérdésre, hogy mi a titkuk. Nincs. Vagyis talán a türelem, ami rózsát termett.
12 évvel ezelőtt nyílt első büféjük a józsefvárosi kínai piacon. Dang és Muoi (igen, innen a név, nem azt jelenti, hogy belső béke vagy határtalan szerelem) Magyarországon ismerkedtek össze, és úgy határoztak, csinálnak egy igazi autentikus vietnami konyhát úgy, ahogy még senki. Ők mutatták meg az elsők között ennek az országnak, mi az a pho, ami mára a legújabb pop levesként szerepel a városban. Azóta négy éttermük van, és közel százféle ételük. A Dining Guide az év vietnami éttermének választotta őket, és az internet tele van csupa pozitív kritikával az éttermeikről.
Ázsiai foodporn túrám első állomásának tehát a Dang Muoi-nak kellett lennie, és pho-t kellett kóstolnom. 12 órán keresztül főzött alaplével van dolgunk. Ettől egy erős, markáns csontalappal indítunk, amibe friss zöldségek, koriander és omlós marha kerül a pho, vagyis rizstészta mellé. Ennyi valójában a pho, mégis zseniális és baromi laktató. Kiegészítőként chilit kapunk és citromot, ami remek plusz lehet a levesben, ha csipázzuk azt a kapszaicin mámort, amit a vietnami, nem éppen gyenge chili okozhat. Az asztalokon találhatunk még házi ecetes paprikát és siracha-t (még chili) is, ha nem lenne elég a jóból.
Egyszerűen nem lehet gyorsan enni a pho-t. Ha sietve be akarsz valamit kapni, nem a te haverod a brutális adag leves. Rengeteg más vietnami dologgal találkozhatunk még az üzletekben. Sőt a kávé is vietnami! Nem is akármilyen kávé: zöld kávészemek lefőzve, egyenesen az asztalunkon csepeg le a poharunkba. Koffeintartalma egy kicsit magasabb mint a megszokott, majdnem sokkot kaptam tőle, de sikerült felébrednem akkor délután ötkor, és az íze fenomenális a hozzáadott speckó krémmel. Imádnivaló egy hely, a város egyik legjobb pho-jával és a nagyon jófej személyzettel!
Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!