BUDAPEST

Ismét változik a Kossuth-tér: átépítik a legrondább épületet

Sokak szerint a tér egyik legrondább épülete ez, ami a metrómegálló fölé magasodik. De mi lesz vele?

Link másolása

A tér egyik sarkán álló MTESZ-székház igencsak kilóg a Kossuth-tér arculatából, sokak szerint ez a tér legrondább épülete. Ez pedig nem véletlen, mivel a tér többi részét egységes arculati terv alapján építették- derül ki Urbanista" target="_blank">az Urbanista posztjából. A Fővárosi Közmunkák Tanácsának az volt az elképzelése, hogy minden irányból "palotaszerű" épületek vegyék körbe a teret, amelyek többé-kevésbé egységes képet mutatnak. Így aztán megbízták Hültl Dezsőt, hogy tervezzen a déli oldalra egy egységes homlokzatot az ott található három telekre. (Amúgy az északit is ő tervezte.)

Ez meg is történt, bár a háromból csak kettő készült el, mert közbeszólt a háború. Végül 1972-ben húzták fel oda a ma MTESZ-székházként ismert épületet (a metró építése miatt csúszott ennyit a dolog). Az Országház felújítása, a Kossuth tér átépítése után az állami épületek rekonstrukciója következett (a Wellisch-palota ugye már kész, az Országház egykori gépházának tetejét, meg mostanában fogják megcsinálni). Már régóta lehetett tudni, hogy a sorban a következő az időközben szintén teljesen állami tulajdonba került MTESZ-székház lesz.IMG_2181k

Az átépített Kossuth-tér - Fotók: Mervai MárkIMG_2127

mteszszhz_1200x900

Az MTESZ-székház - Fotó: Zubreczki Dávid / Urbanista

De hogy mit tegyenek vele, ez nem is olyan egyszerű kérdés. Az épületet ugyanis nem lehet lebontani, mert az rettentő sokba kerülne, amit tovább fokoznának az alatta lévő metróállomás átépítésének költségei. A meglévő épületre ráhúzni egy, a tér arculatához illeszkedő homlokzatot megintcsak a lehetetlenséggel határos. De az épület ebben a formájában sem maradhat fenn. A kérdés megválaszolására most nemzetközi ötletpályázatot írnak ki. Ez azt jelenti, hogy nem kész terveket várnak, és nem is csak építészek jelentkezhetnek rá.

Részlet a pályázati kiírásból

"A Kiíró az épület homlokzatának, lefedésének szükségszerű átalakításával, (akár teljes) cseréjével az épületnek a korabeli szabályozásban megtestesülő városépítészeti elveket tiszteletben tartó, a mai építészeti elvekkel, anyaghasználattal, formanyelvvel összhangban álló, ugyanakkor időtálló, fenntartható, gazdaságosan üzemeltethető

új megjelenést kíván biztosítani, a megvalósult épület szerkezetéből adódó szükségszerű korlátok között, jó minőségű, tartós, esztétikus anyagok felhasználásával.

Jelen kiírás alapján a pályázók feladata az épület homlokzataira, lefedésére, tömegalakítására vonatkozó olyan építészeti ötletek, megoldási javaslatok kidolgozása, amelyek az épület áttervezését végző tervező felé kiadni kívánt tervezési programban a külső megjelenéssel kapcsolatos megrendelői szándék meghatározásának alapjául szolgálhatnak."

A pályaművek díjazására és megvételére bruttó 200 ezer euró áll rendelkezésre, a díj legnagyobb összege pedig 100 ezer euró lehet. Így akár neves külföldi tervezők pályázataira is lehet számítani.

Az összeállítás forrása az Urbanista, ahol további infókat és képeket is találtok az MTESZ-székház tervezett átépítésével kapcsolatban.

Ha neked is tetszene, hogy az épület szebb külsőt kapjon, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: