BUDAPEST

Megint előbukkant "Magyarország legkisebb hegycsúcsa", ami csak ritkán látható

A budapesti legenda szerint ez rossz jel.
My Secret Budapest - szmo.hu
2018. augusztus 16.


Link másolása

Kis szikla bukkant ki a Duna vizéből a napokban. Ilyen utoljára 2015-ben történt, előtte 2011-ben és 2003-ban volt látható.

Pedig a huszadik században a 100 év alatt csak négyszer fordult elő.

A pesti és budai legenda úgy tartja, hogy ha előbukkan Az Ínség-kő, vagyis az Ínség-szikla, akkor a következő évben éhínség várható. A történet alapja az, hogy a szikla csak nagyon alacsony vízállásnál látható, tehát amikor szárazra kerül, az komoly, a következő évi termést veszélyeztető aszályt jelez. A legenda szerint akkor olyan alacsony a Duna, hogy leállnak a hajómalmok, megszűnik az őrlés, és ennek nyomán éhezés lesz.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A sziklák első, ínséggel kapcsolatos említése a 18. század végére tehető, és mint azt Kovács Imréné geológus annak idején elmondta a Magyar Hírlapnak, valószínűleg azzal állt kapcsolatban, hogy amint a Duna vízállása egyre csökkent, egyre több szikla került a felszínre. A sziklák megjelenésével egy időben az alacsony vízállás miatt sok hajómalom arra kényszerült, hogy leálljon. „Mivel akkoriban a táplálkozás egyik fő eleme a kenyér volt, az őröltetési lehetőség híján a liszt – s így a péktermékek – ára felment, így azoknak megvásárlását egyre kevesebben engedhették meg maguknak – így óhatatlanul kitört az éhínség.”

A geológus még azt is elmondta a lapnak, hogy ez a jelenség a meteorológusoknak is fontos lehet, pontosan azért, mert a múlt században csak négyszer látszott ki az Inség-szikla.

A homokkőből álló Ínség-kő egy általában vízzel fedett sziklaszirt a Dunában a Gellért-hegy lábánál, s Szabadság-híd közelében, a parttól 20-30, a folyómeder szélétől úgy 5 méterre. Rendszerint a budapesti vízmércén mért körülbelül 95 centiméteresnél alacsonyabb vízállásnál kerül a víz fölé.

VIDEÓ: Az Ínség-szikla

Amit még a szikláról tudni kell, az, hogy a 19. század végéig a Gellért-hegynek azon része alatt, ahol most a Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplom áll, a hegy lábánál számos nagyobb szikla sorakozott . Ezeknek volt gyakorlatilag a folytatása a mederben az Ínség-kő. Ezek a szirtek, sziklák tehát „kisebb-nagyobb kőzettuskók formájában a Dunának csaknem fele szélességéig találhatók voltak a XIX. században, természetesen legtöbbször jórészt a víz alatt. A Szabadság híd budai pillére részben egy ilyen kibukkanásra épült.” A 20. század elején a budai rakpart kialakításakor a felsőbb sziklákat felrobbantották, így a vízből kiemelkedő szirtek, az Ínség-követ kivéve, eltűntek.

A 4-es metró vonalának építésekor a Duna-medret is vizsgálták, és ekkor állapították meg, hogy az Ínség-szikla tömbje lefelé lassan elmélyülve folytatódik a folyásirányban jóval a hídon túl is.

Sokan Magyarország legalacsonyabb hegycsúcsának tartják. Mint azt mi is megírtuk három évvel ezelőtt Dunaiszigetek blog bejegyzése alapján, 2015 nyarán újra előbukkant az Inség-kő.

2015 szeptember elején az ELTE térképészei megmérték magasságát: 95 méter a tengerszint felett – A Dunaiszigetek szerint „az Ínség-szikla magassága a vízszínteséstől függően 95,74-95,6 méter között változhat”

Instagramon itt követhetsz, Facebookon ezen a linken, Youtube-on itt iratkozhatsz fel.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: