hirdetés

A Rovatból
hirdetés

Imádják a budapesti szabadulószobákat a külföldiek

Ráadásul a játék magyar változata hódította meg a világot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. november 07.

hirdetés

Az Independent hosszú cikkben számol be róla, hogy a romkocsmák után újabb világhódító trend söpör végig Budapesten.

A szabadulószoba lényege, hogy legfeljebb öt embert bezárnak egy pincébe, ahonnan egy órájuk van különböző feladatok megoldásával kiszabadulni.

„Nem az a lényeg, ki jut ki először, vagy hogy kijut-e egyáltalán” – mondja Gyurkovics Attila ötletgazda, aki 2011–ben nyitotta az első menekülőszobát.

„Arról az egy óráról szól, amíg magába szippant a játék. Ha sikerül kijutni, az csak hab a tortán.”

hirdetés

A volt szociális munkás csapatmunkával és kommunikációs problémákkal foglalkozott, és sokat játszott számítógépes játékokkal, hogy javítsa az angoltudását. A nagy ötlet akkor jött, miután megismerkedett Csíkszentmihályi Mihály „flow” elméletével. A flow olyan mentális állapot, amelyre rendkívüli kreativitás és szuper koncentráció jellemző. Sehogy sem hagyta nyugodni a dolog, ezért felmondta az állását, és három hónapra rá megnyitotta a Bujdosó Kert nevű romkocsma alatt a ParaParkot.paraparkparapark2

Bár már korábban is léteztek hasonló helyek a világon, sokszor szinte megoldhatatlan feladványokkal, Gyurkovics változata az, amely meghódította az egész világot.

Jelenleg több ezer menekülőszoba létezik az USA-tól Kínáig. Csak Budapesten 80 működik romkocsmákban, pincékben, sőt, még magánlakásokban is.

Vannak, akiknek a szabadulószoba több mint játék: versenysport. Már megtartották az első világbajnokságot is, amelyen 22 ország 9 ezer játékosa próbált kijutni a műfaj legnagyobb koponyái által alkotott szobából.szabaduloPozsonyi Roland fotója

Forrás: Independent Címképen: a szabadulószoba-világbajnokságon induló RRR csapata; Fotók: ParaPark Facebook


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk