BUDAPEST

Ilyen lesz az Eiffel Palace

Gyors iramban halad az utóbbi évek egyik leglenyűgözőbb ingatlanfejlesztési projektje, az V. kerületi Eiffel Palace építése, amellyel az egykori Pesti Hírlap székháza elnyeri új formáját. A tervek szerint a megújuló épület neobarokk szépségével és XXI. századi korszerűségével egyszerre fogja reprezentálni a múltat és a jelent.

Link másolása

Gyors iramban halad az utóbbi évek egyik leglenyűgözőbb ingatlanfejlesztési projektje, az V. kerületi Eiffel Palace építése, amellyel az egykori Pesti Hírlap székháza elnyeri új formáját. A tervek szerint a megújuló épület neobarokk szépségével és XXI. századi korszerűségével egyszerre fogja reprezentálni a múltat és a jelent.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán található épület újjáélesztésének folyamata 2011 novemberében indult el. Az impozáns projekt nem csak káprázatos előképpel, de stabil alapokkal is rendelkezik. Bontási munkálatai 2012 szeptemberében kezdődtek. A nagy múltú, egykor díszes homlokzatú, impozáns palota várhatóan 2013 végére már ismét neobarokk pompájában, a belváros valódi ékköveként fog ragyogni.

A Horizon Development döntése alapján a Nyugati Pályaudvar térségének hangsúlyos sarkát képező, tekintélyes méretű ház külseje visszakapja 1893-as, eredeti megjelenését, belső tereit, műszaki szerkezetét, épületgépészeti rendszerét azonban a legkorszerűbb elvek alapján alakítják ki.

Az egyedülálló felújítási munkálatok már el is kezdődtek: a műemléki elemeket, egyebek között a főudvar és a főlépcsőház öntöttvas szerkezetének finom kidolgozású darabjait restaurálás céljából elszállították. Néhány hete pedig újabb fontos állomásához érkezett a beruházás: rendhagyó módon, az álló homlokzat megtartása mellett megkezdődött az öt emeletnyi mélygarázs kiépítése.

A különleges projekt speciális mélyépítő eljárás alkalmazását igényli. A végeredmény itt is egyedinek ígérkezik - az öt szint mélygarázs, valamint a felszín fölött elhelyezkedő 6 emelet kívülről látványként, az épületben tartózkodók számára pedig megtapasztalt élményként is magával ragadó lesz.

A nagyszabású beruházás európai szinten is azonnal elismerésre talált. Az épület hetven százalékát exkluzív irodaterületként hasznosítják, a fennmaradó 4.500 m2 egyelőre szabad, még további bérlőkre vár. Az Eiffel Palace összesen 14.000 m2 bérbe adható területtel fog rendelkezni, a földszinten, a duplaszintű portál mögött pedig egy étterem foglal majd helyet.

A projekt lebonyolítása a tervezés első lépéseitől a kivitelezés befejezéséig a legmagasabb szakmai színvonalon történik. Az egykori székház – egyedülálló szépsége mellett - már a múltban is funkcionális összetettségével vált kiemelkedővé a budapesti épületek között, hiszen a nyomdán kívül felső emeletei lakásokként szolgáltak.

A beruházó, amellett, hogy életben tartja a tiszta funkcionalitás és a lenyűgöző építészeti formák eszméjét, még tovább is lép. Így a tervek szerint az Eiffel Palace nem csupán egy felújított épület lesz, hanem az újjáéledő, patinás, neobarokk szépségével és XXI. századi korszerűségével egyszerre fogja reprezentálni a múltat és a jelent, valamint egyúttal az előremutató jövő palotájává is válik.

A Bajcsy-Zsilinszky út 78. szám alatti, három utcára néző homlokzattal bíró ötemeletes ház Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei szerint épült 1893-ban a Légrády fivérek megbízásából, hogy Budapest egyik legfontosabb napilapjának, a Pesti Hírlapnak a kiadóhivatala és nyomdája legyen.

A kiadón és nyomdán kívül, lakások is voltak a házban, így sokoldalú kihasználtságával eltért Budapest hasonló épületeitől. Egykor díszes megjelenésével messziről felismerhető volt. A Nyugati Pályaudvar előtti térség hangsúlyos sarkát képezte a magas toronnyal koronázott tekintélyes méretű és gazdagon díszített homlokzata. A saroktorony a múlt században megsemmisült, a tetőszerkezet így jellegtelenné vált.

Így nézett ki az épület anno:

Ha tetszenek a tervek, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: