BUDAPEST

Ilyen lesz a most nyíló Bálna

Megmutatjuk belülről a pénteken nyíló Bálnát, ahol három napig szuper koncertek és Budapest-makett bemutató is vár!
Forrás: bálnaBUDAPEST, Képek: a Bálna Facebook-oldala - szmo.hu
2013. november 05.


Link másolása

A Bálna Budapest új kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centruma. November 8-án, pénteken délben a Mandel Quartet koncertjével kezdődik a nyitó programsorozat. A több évszázadot átívelő zenei időutazáson különleges hangszerritkaságok szólalnak meg, és nem marad néma Mandel Róbert négy kontinensen járt tekerőlantja sem. Ezután zeneiskolák növendékei mutatkoznak be a Duna-parti épületben, míg az Új Budapest Galéria első kiállítása Budapesti merítések - 2013 címen nyílik meg.

A Kortárs Építészeti Központ a Bálnában mutatja be nagyszabású Budapest-makettjét. A Csiki-család kézműves foglalkozásán és játszóházában szeretettel várják a kicsiket és a nagyokat, de lesz táncház és divatshow is.cmbelso1belso2belso3

Péntek este Váczi Eszter és a Quartet ad koncertet. Váczi Eszter hangja bársonyos, éneke titokzatos és okos, és nem mellékesen úgy énekel édes anyanyelvünkön, ahogy csak kevesen – írták róla. És egy kicsit olyan, mintha a legbizalmasabb barátunk, régi ismerősünk volna.

Szombat reggel az Alma Együttes zenél, majd többek között divatshowk és múzeumpedagógiai programok várják a látogatókat egész nap. Este pedig az ír zenét játszó Firkin koncertezik. A Firkin ambíciója az elmúlt években semmit sem változott. Felpörgetésre, energia- és jókedvsugárzásra törekednek; az örült ír kocsmazene nyelvét beszélik, melyet – nem is oly meglepő – sokan értenek és szeretnek már Magyarországon is.belso4

belso6belso7
Mi is az a Bálna?

A Bálna egy sok vihart megélt budapesti beruházás, amit a Közraktárak helyére tervezett a világhírű Kas Oosterhuis holland építész és Lénárd Ilona építészirodája.

A különleges, tényleg bálnára emlékeztető üvegforma már a megnyitó előtt Budapest arculatának jellegzetes elemévé tette a Duna-parti épületet.

A megnyitót eredetileg 2011-re tervezték, de technikai és pénzügyi viták miatt elmaradt. Nemsokára azonban végre birtokba vehetik a 30 ezer négyzetméteres épület csodás tereit a budapestiek.

Videó - fényfestés a Bálna falain:

Az üzemeltetők szerint a Bálna piactere folytatása és kiegészítője a CNN Travel által Európa legjobb piacaként elismert Nagycsarnoknak. Otthont ad majd a hazai és külföldi kortárs művészetet bemutató Budapest Galériának is.

"A dunai levegő, a teraszok napfénye, az egyedülálló panoráma, a különleges üzletek, az új és friss gasztro-kult illatok és a művészet öröme: határtalan élmények helye. A Bálna egyik különlegessége egy fantasztikus kilátó pont, amely lentről egyáltalán nem látható" - írják a bálnaBUDAPEST nevű weboldalon.

kulso2kulso

Vasárnap Szalóki Ági, a Non Stop, Vásáry André és a Fekete Kovács Kornél Szextet fellépései szerepelnek a zenei programban a divatshowk, akrobatikus és táncprodukciók, valamint kézműves foglalkozások mellett. Vasárnap is lesz táncház: a Felvonó zenekarral és a Csillagszemű Táncegyüttes táncosaival Somogyi, rábaközi, dél-alföldi, szatmári, mezőségi, kalotaszegi és székelyföldi táncokat tanulhattok.

A részletes programot itt találjátok.

További képek a Bálnáról:horoczi1

Horoczi Flóra képepentek1

Péntek Ágnes fotójaracz1

Rácz Noémi képe

Hargitai Réka fotói:hargitai1hargitai2hargitai3

Kanta Henrietta Gyöngyi fotói:kanta1kanta2kanta3kanta4kanta5kanta6

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: