BUDAPEST

Ilyen lesz a Ferenciek tere

Már korábban írtunk róla, hogy megújul a Ferenciek tere. A napokban elkezdődtek a munkálatok, átépítik a gyalogos felületeket, megszűnik a közúti aluljáró és újra köztér lesz a Ferenciek tere. Nézzétek meg az építkezés első fotóit és a látványterveket 3D-ben.

Link másolása

Már korábban írtunk róla, hogy megújul a Ferenciek tere. A napokban elkezdődtek a munkálatok, átépítik a gyalogos felületeket, megszűnik a közúti aluljáró és újra köztér lesz a Ferenciek tere. Nézzétek meg az építkezés első fotóit és a látványterveket 3D-ben.

, Fotók: Mervai Márk

Ahogy fotóink is tanúsítják, már javában dolgoznak a munkások a Ferenciek terén, igaz, fúrni és faragni még nem kezdtek el. Pedig nagy munka áll előttük, alaposan átalakul a környék, és természetesen a közlekedés.

Az V. kerületi önkormányzat szerint az átalakítás legfontosabb célja, hogy élhetőbb belvárost alakítsanak ki, és a forgalmat a kisebb utcákból a nagyobb áteresztőképességű utcákba tereljék.

A változtatások közé tartozik az új fővárosi divat, az "aluljárótalanítás" is, ami természetesen új zebrákkal és közlekedési lámpákkal jár. De nézzük a részleteket!

A Ferenciek terén a jelenlegi gyalogos aluljárók helyett a felszínen kelhetnek majd át a gyalogosok és a bringások. Lényegesen nagyobbá válik viszont a metróaluljáró területe, mert összenyitják a másik közúti aluljáróval.

A Ferenciek terén mind a templom előtt, mind a Jégbüfé előtt a gyalogosoké lesz a terep, itt zöldfelületeket alakítanak ki, hogy új városi találkozópontok létesülhessenek.

Az autósok szempontjából a legnagyobb változást az Erzsébet hídra való fel- és lehajtás jelenti majd. A Március 15. téren kiépül az Erzsébet hídi fel- és lehajtóág, a Petőfi Sándor utcából azonban ezután nem lehet felhajtani majd az Erzsébet hídra. Végleg lezárják, és részben be is temetik a kétszer három sávos útszakaszt keresztező autós aluljárót.

Az önkormányzat szerint az átalakítás után sem változik majd a híd és Kossuth Lajos utca áteresztőképessége, az autók továbbra is kétszer két sávon mehetnek majd. Ugyanakkor az autósok életét nyilván nem könnyíti majd meg a híd pesti hídfője és a Kossuth Lajos utca között létrehozott lámpás kereszteződés. Az V. kerületi önkormányzat azonban úgy érvel, eddig is sokszor beállt a Kossuth Lajos utcában a dugó, az átalakítás után pedig legfeljebb nem ott, hanem a hídon ácsorognak majd az autósok.

A Keleti pályaudvar felé tartó autóbuszok peronja középre kerül. A buszok már az Erzsébet híd budai hídfőjében a középen kialakított buszsávba hajtanak.

A vendéglátóegységek, üzletek és lakások kiszolgálására az Irányi és a Curia utcák felől, csökkentett forgalmú rendszerben lesz lehetőség. A felszíni fizetős parkolók felújítása mellett összesen 199 parkolóhelyet is kialakítanak.


Ilyen most a tér:

Ilyen lesz a tér:

És most nézzétek meg a 360 fokos látványterveket:

(a két helyszín valamelyikét kiválasztva először a mostani képet látjátok, majd a 3D gombra kattintva érhető el a jövőt bemutató látványterv)

Ha hasznos volt ez a cikk, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: