BUDAPEST

Ilyen is volt Budapest: a fürdők tükrében

A fürdőknek köszönhető a tömegközlekedés, számos nemzetközi elismerés - de főleg a "vizes" élmények.
Forrás: Ilyen is volt Budapest és Budapest Lexikon - szmo.hu
2014. február 23.


Link másolása

Budapest területén kb. 10 kilométer hosszúságban a pliocén kor óta megszakítatlanul törnek elő különböző összetételű és tulajdonságú meleg források. Ezek a Duna partján 80-100 km hosszan számos település létrejöttében nagy szerepet játszottak.

Már a kelták és a rómaiak is kihasználták a források előnyeit. István király idejében pedig létrejöttek a kórházak ősei. A fürdők Zsigmond király korában indultak gyors virágzásnak, hiszen a király maga is reumában szenvedett. Ő a felhévízi fürdőket fejlesztette (a mai Császár és Lukács fürdő területén), Mátyás király viszont az alhévízi fürdőket virágoztatta fel (mai Tabán).

A török uralom idején pedig igazi fénykorát élte a fürdőkultúra. Némi visszaesést követően a 19. században indult meg a nagy fellendülés, és a budapesti fürdőkultúra ma is a város egyik legnépszerűbb vonzereje.

Többek között a fürdőknek köszönheti a főváros a tömegközlekedés kialakulását, nemzetközi elismeréseket és sok-sok emléket a múltból.

1800-as évek első fele, Kirakodó tér, Diana fürdő (Ma: Széchenyi tér - József A. utca sarok)

diana-furdo

A beküldő, Dittrichné Vajtai Zsuzsánna szavai:

„Pfeffer Ignác és neje vásárolta meg a telket, és Hild Józsefet kérték fel az épület tervezésére. Rövid ideig az első emeleti panzióban lakott Széchenyi István. Az 1900-as évek elején vásárolta meg a helyet a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank. A fürdőt lebontották és helyébe Quittner Zsigmondot bízták meg egy eklektikus épület tervezésével.

1950 óta a Belügyminisztérium székháza. Egy háború utáni emlékem (amikor még a bank épülete volt): külföldről küldtek 'szeretetcsomagokat' a dolgozóknak, amelyeket az aulában helyeztek el és ott lehetett igényelni.”

A kép felirata szerint az építésekor és még néhány évig Peffer (Pfeffer) dunafürdőháza volt a neve. Sőt! A házon lévő felirat szerint Donau Bad, azaz magyarul (1833-tól) Dunafürdő. Nem sokkal később már Diana fürdő. Szemben, félig árnyékban a mai (2014.02.09.) József Attila utca, ami előtte Gróf Tisza István utca, a kép készültekor pedig Fürdő utca volt - talán nem véletlenül.

1889, Gloritte a Városligetben

gloritte

Természetesen csak a történelmi hűség kedvéért idéztem ezt az írásmódot. Ybl Miklós műve 1884-1895-ig állt nagyjából a Hősök terén lévő mai emlékmű helyén.

A mű apropója, hogy Zsigmondy Vilmos 1877-ben itt talált rá annak a hévíznek a forrására, amely azóta is működteti a szomszédságban 1913-ban megnyílt Széchenyi fürdőt. 1938-ban egy másik kutat is kellett fúrni az elegendő mennyiségű artézi víz elérése céljából.

Hála Istennek ezt az emlékművet nem hagyták ebek harmincadjára, hanem 1898-ban újra felépítették a Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlék útra, pontosan szemben a Rege utcával, és ma is itt látható.

1900-as évek első fele, Mátyásföld, Keresztúri út

erzsebetligeti

Gyógyfürdő és vízgyógyintézet. Fordítsuk le "újmagyarra" (2014-re): Újszász utca, Erzsébetligeti Uszoda és Strand. Ilyen volt és egy kicsit másmilyen most…

Névjegy: Ilyen is volt Budapest blog

A szerkesztő, Popovics András 14 éves kora óta járja Budapest utcáit. Akkor, 1970-ben kapott szüleitől egy Verhovina motort, amit régesrég autó váltott fel, hiszen András taxisként dolgozik. Ő a City Taxi 424-es munkatársa és tulajdonostársa, aki Budapestet örökre a szívébe zárta.

Eleinte csak gyűjtötte a fotókat, majd szenvedélyévé vált, hogy minden képről, minél több információt szerezzen. Innen pedig már csak egy ugrás volt, hogy gyűjteményét nagyon sok Budapest rajongóval megossza, és ezekkel a szavakkal ajánl a figyelmetekbe:

"az oldalamat nem csak a nosztalgiázni vágyóknak ajánlom, hanem azoknak is akik szeretnék tudni, szeretnék látni, hogy milyen is volt Budapest egyik-másik pontja, tere, útja, utcája, kereszteződése, háza, hídja, épülete, egyéb nevezetessége, stb. 20,30,50,70,100, vagy akár 130 évvel ezelőtt!"

Ebből a fantasztikus és kiapadhatatlan gyűjteményből válogatunk mi is és portálunkon időről időre találkozhattok majd a különböző válogatásokkal.

1913 után, Külső Andrássy út, Széchenyi fürdő

szecska

Korábban Artézi fürdő volt a neve. A Városligetben a Külső Andrássy út, és ott a Széchenyi fürdő. A Széchenyi fürdő tervezője: Czigler Győző. Utódja a munkálatokban Dvorák Ede volt.

1935. Gellért fürdő és vendégei a korabeli fürdő öltözetben

gellert

Figyelemre méltó a míves kandeláberek egyikén csüngő mentőöv, ami ha jól tudom, akkor parafából készült ekkoriban és régebben. Alattuk viszont két-két edény. Mondjuk az egyik szemetes. De akkor mi céllal a másik?

Aki felismeri a háttérben a napszemüveges úszómestert, annak további jó egészséget kívánok!

VIDEÓ: egy 1936-ban készült svéd dokumentumfilm, melyben a Gellért fürdő is látható

1940, Hadnagy utca, a Rác fürdő

Fölötte az "erődítmény", a Vörös-Villa, azaz a Hegedűs-villa mintha vigyázna rá...

rac_furdo

1940-es évek. A belvárosban a Parlament előtt (alatt) a legutolsó "Dunafürdő"

dunafurdo_40es

Ezek a Dunából leválasztott, elkerített, úszásra, pancsolásra, de még versenyzésre is alkalmas medence pótló alkalmatosságok voltak a 18. században és a 19-század első felében. Mondanom sem kell, hogy az egyszerű halandók számára. Érdekes lenne felújítani eme intézményt!

1943. Eskü tér és a régi Erzsébet híd, Duna-fürdő

duna-furdo

A képen ezen esetben talán még a szépséges régi Erzsébet hídnál is érdekesebb a mellette, az Eskü tér alatt felfedezhető, még meglévő Duna-fürdő.

1828-ban nyílt meg az első Duna-fürdő és ekkor kezdődött el az uszodák hosszan tartó virágkora. "Az uszodák mérete különböző volt: a téglalap alakú deszkaépítmények általában negyven, ötven méter hosszú, 10-25 méter széles víztükröt kerítettek be, s rajtuk körben helyezkedtek el az öltözők, a pihenők, a trambulinok, egy-egy lacikonyha, ahogyan az uszodai kurtakocsmákat nevezték. Az uszodák reggel 5-től este 11-ig tartottak nyitva, reggel 7 órától 10-ig a hölgyek, előtte és után a férfiak használták."

1963. Fő utca és a Ganz utca sarok. A háttérben a Király fürdő

kiraly_furdo

1565-ben Arszlán budai pasa kezdte meg az építését, melyet utóda, Szokoli Musztafa pasa parancsnoksága idején fejeztek be. Vízellátása a mai napig a Szent Lukács Gyógyfürdő térségében feltárt hévizes kutakból történik.

1796-ban a terület és az építmény a Kőnig család tulajdonába került, amiből az elnevezése származik. Az előtérben A Szent Flórián templom. Jellegzetes még a kockakő, mint útburkolat, valamint a fentebb látható lámpatest.

Eme lámpatest arról emlékezetes, hogy (lévén egy kábelre felfüggesztve végezte a feladatát) a fénykévéje úgy világította be az alatta lévő területet, ahogy a szél fújt. Azaz lengedezett, kóválygott.

1974-1976. Újpest. Az Árpád út a Rózsa utcánál. Az Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda.

ujpest

1974-ben épült fel Bene László és Szentmártoni Ferenc építészek tervei alapján. 2007-ben bezárt. Mögötte a lakótelep még sehol! Van viszont 55-ös nyitott peronú villamos, kockakő, Patyolat, és ostorlámpa.

1977, Margitsziget, a Palatinus strand

A Palatinus Strandfürdő (nevét a nádor latin elnevezéséből kapta, a sziget egykori nevére emlékezve). 1921-ben nyílt meg, 1937-ben megnagyobbították. Tervezője id. Janáky István volt. A Palatinus nagymedencéje a második világháború előtt a legnagyobb európai medence volt.

pala

És itt a nagy medence szélén egy korabeli köztéri ivókút. Itt oltja szomját egy csinos, helyes leányzó. Talán felismeri valaki...

Ha pedig ellátogattok az Ilyen is volt Budapest oldalra, a fotókat kinagyítva, minden apró részletet szemügyre vehettek.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: