BUDAPEST

Ilyen is lehetne a Duna-part, de nem ilyen lesz

A főváros pályázatot írt ki a pesti szakasz megújítására, mutatjuk legszuperebb ötleteket.

Link másolása

A múlt héten hirdették ki a főváros által kiírt Rak-Park pályázat eredményét, amely a Duna-part pesti szakaszának megújításáért írtak ki. A nyertes a Korzó Tervezési Stúdió lett (ők jegyzik a Móricz Zsigmond körtér új kialakítását is), erről már tegnap írtunk. Megmutatjuk a második és a harmadik helyezett terveit is, azaz az Erick van Egeraat-iroda (2.), illetve a Finta és Társai és a Garten Studio közös pályázatát (3.).

Íme a győztes pályázat látványtervei:

RAK-PARK_KorzoTervezesiStudio_5

RAK-PARK_KorzoTervezesiStudio_4

RAK-PARK_KorzoTervezesiStudio_3

RAK-PARK_KorzoTervezesiStudio_2

RAK-PARK_KorzoTervezesiStudio_1

Az Erick van Egeraat és a Finta és Társai Építész Stúdió-Garten Stúdió ötletei:

RAK-PARK_FintaStudio-GartenStudio_6

RAK-PARK_FintaStudio-GartenStudio_3

RAK-PARK_FintaStudio-GartenStudio_2

RAK-PARK_FintaStudio-GartenStudio_1

RAK-PARK_DesignedByErickVanEgeraat_61

RAK-PARK_DesignedByErickVanEgeraat_31

RAK-PARK_DesignedByErickVanEgeraat_11

A díjazottakon kívül is igazán kreatív és figyelemre méltó, rengeteg jó ötletet tartalmazó pályázat mérettetett meg. Az egyik legszuperebb például a VaLyo csapatáé, akik munkájából most mutatunk néhány képet.

valyo7

"Biztosan megtörtént már veled, hogy szerettél volna lejutni a Duna-partra. Nagy nehezen eljutottál a víz közelébe, de csak álltál az elsuhanó autókra és a zöld jelzésre várva, hogy folytathasd utad – a következő zebráig. Mikor azon is átkeltél, egy szalagkorlát mögött kellett egyensúlyozzál, hogy le ne ess a magas rakpartról. Ha ezt az akadályt is sikerrel vetted, végre lemehettél a kopott, rozoga lépcsőn a vízhez."

valyo1

valyo2

"Évek óta dolgozunk azon, hogy mindenki könnyen megérinthesse a Dunát, mert úgy gondoljuk, a folyó maga a természet, ami mindenkinek egyformán jár. De leginkább éppen a városlakóknak, akik a legtöbb időt töltik itt."valyo3

valyo4

valyo5

"Régóta szerettük volna megfogalmazni, hogy a pesti belvárosi Duna-parton milyen változásokat látnánk legszívesebben. Erre adott remek keretet ez a pályázat, amelyre társszerzőként olyan fiatal szakembereket hívtunk meg, akiknek így vagy úgy, de szintén közük van a Dunához."

valyo6

Via Urbanista, Rak-Park tervpályázat honlapja

Ha nektek is tetszenek a látványtervek, nyomjatok egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: