BUDAPEST

Igyál egy métert a Méterben!

Új hely nyílik a legfelkapottabb bulizós negyedben, a Dob és a Kazinczy utca sarkán, ahol méterével kérhetitek az enni- és innivalót. Mindez egyedi dizájnnal, jó hangulattal és kedves kiszolgálással megspékelve. Ez lesz a Méter, mostantól a legjobb hely az ismerkedésre és a közösségi italozásra.

Link másolása

Új hely nyílik a legfelkapottabb bulizós negyedben, a Dob és a Kazinczy utca sarkán, ahol méterével kérhetitek az enni- és innivalót. Mindez egyedi dizájnnal, jó hangulattal és kedves kiszolgálással megspékelve. Ez lesz a Méter, mostantól a legjobb hely az ismerkedésre és a közösségi italozásra.

Márton Orsolya írása, Mervai Márk képeivel

A Méter Bár új színt hoz a budapesti éjszakai életbe, hiszen a tulajdonosok különleges ötlettel álltak elő. A külföldi hüttékből már ismerős lehet a méteres sör gondolata, már Budapesten is vannak olyan helyek, ahol már megvalósították ezt (lásd: Andersen). A Méter mégis más, hiszen itt szinte mindenből kérhettek egy métert.

A koncepció egyszerű: méterben kérni megéri. Persze nem egy személynek, ezért aztán érdemes lesz nagyobb társasággal érkezni, vagy a helyszínen ismerkedni, és közösségi italozásba kezdeni. A méterben rendelést a sajátos kiképzésen átesett pincérek segítik majd, akik laza stílusban javasolják a kedves vendégeknek, hogy szó szerint hosszú italokat kérjenek, az mégiscsak kifizetődőbb - mindkét fél számára.

És ha már árakról beszélünk, egy korsó Soproni 490, míg egy méter – ami 10 poharat tartalmaz – 2390 forint lesz, de találkozhattok különlegességekkel is az itallapon. A Méter ötletgazdái ugyanis az egyediségre törekedtek, ami már az szomjoltók elnevezésben is tükröződik, hiszen szinte minden névben valamilyen hosszmértékegységet fedezhettek fel (Mili Gin, Méter Mule).

Emellett az ízesítések is adnak egyfajta pluszt, mivel az itallapon sok helyen találkozhattok az italok fűszerrel megbolondított változataival, vegyük például a mentás rozét. Az egészhez természetesen nem árt némi kísérletező kedv, de ha ez megvan, akkor kötelező kipróbálni a Méter Roulettet, amikor is 4 féle shotot (azaz mini koktélt) kaptok, azonban az egyikről nem árulják el, hogy micsoda.

Az italok mellett centiben mérhető finomságokkal is várnak benneteket. Egy szendvics 33 centiméterével kétemberes adag lesz, különleges ízesítéssel készült marha- vagy pulykahússal. Ezen kívül három féle tapas tál közül is választhattok, ezek vegetáriánus, hal- és húsos alappal készülnek.

A Méter kialakítása egy divatos bányára emlékeztet, ugyanis a tompa megvilágításhoz használt bányászlámpák mellett a letisztult formák, valamint a fém- és faanyagok vannak túlsúlyban. A falakon a minták és a poszterek Szőke Gergő, míg az enteriőr Szendrői Péter munkáját dicsérik. Kihagyhatatlan a körülbelül 2,2 tonnás látvány-sörkamra az emeleten, ahol a söröshordókat és az ehhez szükséges berendezéseket tárolják.

Innen kerül a nedű a hangsúlyos, négyszög alakú, minden oldalról körbejárható, macskakövekkel kirakott pultba, ahol egyedi sörcsapokon keresztül mérik az italokat a vendégek számára. A hangulatot fokozza a háttérben szóló rockzene, ami szintén újdonság lehet azoknak, akik megfordultak már ehhez hasonló divatos bárban.

Jó hír, hogy a 40-60 fő befogadására alkalmas bárt kívülről egy árkád veszi körül, amit a jó idő beköszöntével megnyitnak a nagyközönség részére, így további 60 fő ücsöröghet két méterezés között a szabad levegőn. A Méterbe akár már ma ellátogathattok, de a hivatalos nyitóbuli csütörtökön kezdődik és a hétvégéig tart, a hangulatról pedig meghívott dj-k gondoskodnak.

Ha te is szívesen métereznél, nyomj egy lájkot! :)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: