BUDAPEST

Így változott az elmúlt 120 évben a Blaha Lujza tér – alig lehet ráismerni a régi képeken

Budapest egyik legforgalmasabb tere hatalmas átalakulásokon ment keresztül az idők során.

Link másolása

A Blaha Lujza tér a főváros egyik legforgalmasabb pontja: megáll rajta a 4-es, 6-os villamos, valamint az M2-es metró, és egy rakás busz. Nap mint nap emberek tízezrei haladnak el minden irányba a téren keresztül. A budapestiek úgy ismerik, mint a tenyerüket, még ha nem is igazán szeretik. Pedig itt volt valaha a Nemzeti Színház, itt működött az első éjjel-nappali, és itt nyílt meg korának egyik legkorszerűbb áruháza, a Corvin.

Az alábbi képek alapján mégis nagyon kevesen ismernék fel a Blahát: a tér ugyanis hihetetlen átalakuláson ment keresztül az elmúlt 100 évben.blaha06

A Nemzeti Színház (akkor még Népszínház) épülete 1893-ban a mai Blaha Lujza téren

A Blaha Lujza teret 1920 januárjában nevezték el a "Nemzet Csalogányáról". Blaha Lujza évtizedeken keresztül tagja volt a téren álló Nemzeti Színház társulatának, és a színházzal szemben, a Rákóczi út és az Erzsébet körút sarkán élt.

A Nemzeti Színház 1875-ben nyílt meg, ekkor még Népszínház néven, az előtte lévő tér pedig évtizedeken keresztül névtelenül állt. Blaha Lujza 1920-ban lett hetvenéves, és a tér elnevezésekor már nem is volt tagja a színháznak, de a korabeli beszámolók szerint nagyon örült a megtiszteltetésnek.blaha02blaha03blaha04

Fent: A Népszínház 1875-ben, a megnyitás évében

Ahogyan az a fenti képeken nagyon jól látszik, 1875-ben még egészen más volt az utcakép. A Népszínház körül többnyire egyszintes házak álltak, ezek helyére a 19. század végén épültek fel a ma ismert bérházak, a körút kiépítettsége azonban csak a 20. század elején közelítette meg a mai állapotokat.

A Népszínház 1908-ban kapta meg a Nemzeti Színház nevet, az előtte álló tér pedig évről évre egyre forgalmasabbá vált.blaha07

Matyó kézimunkaárusok kirakodóvására a Blaha Lujza téren, 1935-benblaha08

A Blaha Lujza tér a Nagykörút - Rákóczi út kereszteződése és a Dohány utca felé nézve, 1935-ben

A Nemzeti Színház épülete mellett 1926-ban nyitották meg az igen korszerű Corvin Áruházat, egymillió pengős alaptőkével. A nagyáruház Reiss Zoltán tervei alapján épült meg klasszicizáló stílusban, díszes homlokzattal.blaha09

A Corvin Áruház homlokzata 1940-benblaha11

Hajléktalan a Nemzeti Színház lépcsőjén, 1940-ben. A háttérben a Rákóczi útblaha12

Május 1-jei felvonulás 1946-ban, háttérben a Nemzeti Színházblaha13

A Nagykörút 1950-ben, balra a New York Palotablaha14

A Corvin Áruház 1951-benblaha15

A Blaha Lujza tér a Márkus Emilia (Rákosi Jenő) utcától nézve. Szemben a Nemzeti Színház, előtte a Tinódi szobor, jobbra a Corvin áruházblaha16

A Rákóczi út a Blaha Lujza térnél a Nagykörúti kereszteződés és a Keleti pályaudvar felé nézve

A Blaha Lujza tér viszonylag sértetlenül átvészelte a világháborúkat, az 1956-os forradalom során azonban teljesen szétlőtték a teret, a Nemzeti Színház épületét is beleértve.blaha17

A Blaha Lujza tér az 1956-os forradalom alatt, a József körút felé nézve, szemben a Népszínház utcablaha18

A Rákóczi út a Síp utcától a Blaha Lujza tér felé nézveblaha19

A Blaha Lujza tér, a Nemzeti Színház, háttérben a Népszínház utca torkolatablaha20

A szétlőtt Nemzeti Színházblaha21

A Nemzeti Színház felújítása, 1957-ben

A térnek mégsem a forradalom tett be, hanem az elkövetkező évtizedek átalakításai és városfejlesztése. A Párt ugyanis úgy döntött, hogy a budapesti 2-es metró építése miatt lebontják a Nemzeti Színház épületét. A csaknem 100 éves színházat a budapestiek legnagyobb döbbenetére 1965-ben felrobbantották.bontas6bontas7bontas8bontas12bontas13

Végül a Corvin Áruház átalakítása következett: 1966 óta az eredeti homlokzatot alumíniumborítás takarja:corvin

Ezután már csak a Sajtóház 2005-ös lebontása következett, amelynek a helyén az Europeum bevásárlóközpont épült: így nyerte el mai formáját a Blaha Lujza tér.sajtohazeuropeum

Képek, források: Wikipédia, Utcák, terek, Fortepan

Ha tetszett a képösszeállítás, kattints a megosztásra!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: