BUDAPEST

Így változott az ajtónyitás az M2-es és az M4-es metrón

Már nem automatikusan nyílnak, csak gombnyomásra. A BKK tájékoztató videója alatt kommentben dúl heves vita.

Link másolása

Október 17., szombattól az M2-es és az M4-es metró vonalán megváltozik a kocsiajtók működtetése. Mostantól nem automatikusan nyílnak, hanem az érkező szerelvények megállása után ki- és beszálláskor az utasoknak kell megnyomniuk a zöld gombot. A BKK a Facebook-oldalán posztolt is egy videót, ami erre hívja fel a figyelmet.

Az új "nyomógombosdi" sok kommentelőknél alaposan kicsapta a biztosítékot. Bár majdnem 250-en lájkolták alig egy nap alatt, és vannak jó néhányan, akik a nyomógombos nyitás mellett vannak, mégis rengeteg kritika éri az új rendszert.

Néhány komment:

"Kedves BKK, arra tudnátok valamilyen magyarázatot adni, hogy miért kell nyomógombosítani a metróajtókat? Hogy egyetlen vak vagy aliglátó se tudjon a továbbiakban segítség nélkül felszállni. Igen, kapnak segítséget, csakhogy ők szeretnének önállók lenni, és nem nyomógombok után matatni a szerelvény falán. Megkérdeztetek egyetlen vak utast is, vagy egyetlen szervezetet erről? Vagy ők kérték? Várom szíves válaszotokat, tisztelettel."

"Meg a kismamákét, meg a mozgáskorlátozottakét, meg a kutyásokét, meg a bőrönddel utazókat... Szerintem álljunk meg, az utóbbi években minden csak akadálymentesítve lett mindenkinek, nem kéne a rosszat feltételezni rögtön egy ilyen tök egyszerű dologról. Jódolgában már minden sz..ba beleköt az ember. Ez csak egy rohadt gomb. Aki nem látja, az egyszer megkérdezi, hogy hol van, és utána tudja, és meg tudja nyomni."

"Ha kevesebbszer nyílik az ajtó, akkor lassabban megy tönkre és az utasteret könnyebb légkondicionálni."

"A 2-es metrón, ha a vezető meglát egy vak embert, aki nem tud fölszállni, akkor központilag kinyithatja az ajtókat. A gond a 4-esen lehet, ahol az automata könyörtelenül becsukja az ajtót, ha a menetrendben indulás van, és nem érzékeli, ha valaki bármilyen fogyatékkal élő lassabban tudott csak beszállni - igaz, ott a diszpécser, de mi van, ha éppen nem azt az állomást vagy szerelvényt nézi?"

"A világ több országában is egyedi ajtónyitás van. Néhány ok az egyedi ajtónyitásra: nem használódnak el az ajtók minden nyitásnál; a fűtés illetve a légkondicionálás hatékonyabb. Ha máshol megy az egyedi ajtónyitás akkor nálunk is kéne... Vagy ennyire analfabéta a magyar?"

"Szerintem jobb volt mikor a vezető nyitotta ki az ajtókat és bemondták hogy kérem vigyázzanak az ajtók záródnak.Vissza kéne mennünk a 80-as évekbe."

"Ez csak lassítja az utascserét. Remélem a szelektív ajtónyitást nem fogják folyamatosan használni, csak a kisforgalmú időszakokban."

"Végre!"

Nektek mi a véleményetek?

Oszd meg a hírt a faladon!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: