BUDAPEST

Így készült a Madách tér - az átalakítás egy gifen

Látványos gifen mutatjuk be, hogy alakult át a Madách tér mindössze 3 hónap alatt Budapest szívében.

Link másolása

A június végére elkészülő Madách térről fotósunk pár nappal az átadás előtt már képsorozattal jelentkezett. Akkor azt írtuk, hogy "talán kicsit több zöldfelület, vagy egy-két szökőkút elfért volna még a beton rovására, de mindenképp rendezettebb, mint a felújítás előtt volt."

Forrás: kaprinay.com

Az elkészülő tér aztán megosztotta az olvasóinkat. Akadt köztetek, aki örült a felújításnak és szerinte jó irányba halad Budapest kinézetének átalakítása, és akadt olyan is, aki nem örült mindennek: sokak szerint túl sok a beton, kevés a zöld felület.

Csordás Gabriella ezt írta:

"Hát jobb mint a régi, de sokkal több zöld terület kellett volna! Sok a beton!" Erre válaszként viccesen egy kommentelő megjegyezte: "ha króm-oxid adalékszert kevernek a betonba, zöld lesz."

Virágos Péternek nem tetszett a tér:

"Tiszta kőtenger lett! A megszavazott tervből alig valósult meg valami. Ami külön rossz, hogy pár éve valaki nagyon jó helyen ülő, kitalálta, hogy szökőkutak helyett csináljanak a kövekből spriccelő valamiket. Gusztustalan valami lett. se az épülethez nem illik, se az elvárásokhoz."imgmadach3imgmadach2

A tervekkel kapcsolatban Tóth Gabriella Magdolna ezt írta:

"Nekem nagyon tetszik főleg az, hogy nincsenek parkoló autók és lehet sétálni, az ilyen terek teszik élhetővé és hangulatossá a várost. Nyilván vannak más szempontok és vélemények is, de nem lehet mindenkinek mindig megfelelni, szerintem jó irányba halad a belváros rehabilitációja én imádok ott sétálni :)"

Slo Ner:

"Azt nem értem, hogy miért kell ezt a csodás, főleg romantikus építészetű várost folyton az ilyen ultragagyi, modern, minimalista térelemekkel elrontani.. Komolyan ennyit spórolnak, vagy miért kell átalakítani a belföldi Párizsunk összképét? A Margit hídon és a Szabadság hídon kívül bármi, amit renováltak az utóbbi időben a kedvenc városomban, ilyen, egyszerűen oda nem illő, nyugatiaknak - azt hisszük -, hogy kicsit benyaló és idomuló, de közben általuk is letekintő vacak módon kell elkészíteni.. Komolyan, emberek, ez Budapest, nem pedig Brüsszel..."

Nimród Attila arra tippelt, sosem lesz kész a tér:

"Ha úgy készül el mint a magyar úthálózat, akkor már csak az unokám fog csodálkozni ezen a építészeti ficamon :O"

Sziráki Ilona:

"Nekem tetszik, hogy megújul, de sokkal több zöldre lenne szükség. Fű, fa virág - ezeket hiányolom."

Lótusz Virág:

"És a szökőkút se lett volna rossz. Nem véletlenül az tetszett a közönségnek. Az a terv egy "marasztaló, összejáró" helynek mutatta, növényekkel, vízzel, kerthelyiséggel. Ami megvalósul az csak egy "átvonulós" tér lesz."

Neked hogy tetszik a tér?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: