BUDAPEST

Így idézték meg Petőfi szellemét

A 19. században szinte dívott a szellemidézés Budapesten, a történetek szerint pedig Petőfi szellemét is sikerült egyszer megidézni. Ilyen volt a „szellemes” Budapest.

Link másolása

Időről-időre felbukkan Budapesttel kapcsolatban egy különös jelző: a holtakra épült város… Építkezések során talált sírok, Dunából kimosott sírkövek utalnak mára már eltűnt temetőkre, de régi térképeket böngészve is rádöbbenhetünk, hogy egy-egy lakónegyed, piac vagy akár bevásárlóközpont helyén is sírkert húzódott.

A rég elhunytak szellemét viszont látszólag nem zavarja a fejük feletti forgalom, bár az egykori Magdolnavárosi temetőre épült paneltömbök kapcsán az 1970-es években merültek fel panaszok:

a felébresztett kísértetek lekapcsolták a villanyt, zavarták a munkásokat, vagy épp tévézni támadt kedvük.

Ráadásul annyi tapintatosság sem szorult beléjük, hogy legalább csendben tennék mindezt: furcsa lépéseket, zajokat, sőt elsuhanásokat is produkáltak. A kéretlen társbérlet miatt az újpesti lakótelepet Szellemtelepnek kezdték nevezni. Budapest szellemeinek mentségére szolgáljon, hogy számos más házat is építettek rájuk az évszázadok során, amit viszont a legtöbb esetben békében tűrtek. Sőt, a múltban sokszor kifejezetten kérlelni kellett őket, hogy jöjjenek végre egy kicsit látogatóba.

A 19. század végére ugyanis mintha egy időre még a szellemek is behódoltak volna a modernizáció előtt, és úgy tűnt, nem hajlandóak egy zajos nagyvárosban kísérteni. A Gellért-hegyen már legalább száz éve nem lehetett egy rendes boszorkányt látni, a padlásterek zajaira, furcsa árnyakra, érthetetlen fényjelenségekre a tudományos felfedezések sorra kiábrándító válaszokat adtak. Nem lehet csodálkozni azon, hogy ennyi ráció mellett az egykori polgárok hiányolni kezdtek egy kicsit misztikusabb világot. Úgy döntöttek, ha maguktól nem jönnek kísérteni a szellemek, hát akkor kicsit illedelmesebben kell kérni őket.

Ismerd meg Budapest láthatatlan arcát

Ha érdekelnek még ehhez hasonló történetek, hogy miként nézett ki Budapest egykor és hogyan alakult ki a mai városkép, szeretnéd tudni milyen történeteket mesélnek el egyes épületek és hol találsz rejtett kincseket, akkor az ImagineBudapest sétáit neked találták ki. Több tucat séta közül válogathatsz, a barangolások közben pedig feltárul előtted Budapest ismeretlen arca. A sétákról bővebben itt olvashatsz.

Na de hogyan is működött a túlvilági etikett?

A szellemek megidézésének praktikáiban a spiritizmus követői mélyedtek el a leginkább. Ők egy médium segítségével próbáltak kapcsolatba kerülni a túlvilággal, a kommunikáció pedig egy asztal segítségével zajlott, aminek az egyik lábához írószerszámot helyeztek. A szellem mozgatta az asztalt, a praktikus eszköz pedig lejegyezte az átadni kívánt üzenetet. A spiritizmus Amerikából indult hódító útjára, néhány évtized alatt pedig Európa-szerte divatossá vált a szellemekkel való társalgás.

Mivel a szellemek megidézéséhez köztudottan társaság kell, az akkori gyakorlatnak megfelelően Pesten egyesületi keretek között űzték a spiritizmust: 1873-ban megalakult a Szellembúvárok Pesti Egylete, gyűléseiket a Wesselényi utca 18. szám alatt tartották. A pesti szellemidézés első központja helyén 1907 és 1908 között egy impozáns szecessziós bérpalotát emeltek. Ha erre sétálunk, a szellemeknek már hűlt helyét találjuk, de érdemes azért felpillantani a homlokzatra, mert angyalokkal azért még találkozhatunk. Valószínűleg a szellembúvárok az építkezés miatt kényszerültek költözésre, 1910-től már a Sas utcában folytatták üléseiket. A társaság népszerűségét jelzi, hogy hamarosan fiókegyletek kezdték meg működésüket: 1913-ban már 30 kisebb alcsoport működött a városban. Mindezzel párhuzamosan újabb médiumok tűntek fel. Közéjük tartozott például Papp Eszter, ő a Conti utca (ma Tolnai Lajos utca) 28. szám alatt tartott szeánszokat. Egy bizonyos Jelinekné pedig a Dob utca 104-ből bonyolította túlvilági kapcsolatait, szellembúvár szalonját kávécsarnoknak álcázta.

Különös népszerűségnek örvendett a szellemidézés a város ipari negyedeiben is: Angyalföldön többezer kövezője volt a spiritizmusnak. A szeánszok központi helyszíne Somogyi János malommunkás lakásában volt, a Zsilip utca 4. szám alatt, de a Csángó és az Árbóc utcában is tartottak találkozókat. Tábori Kornél újságíró jegyezte fel, hogyan is zajlott Somogyiék szeánsza.

A kis lakásban összegyűlt csoport Petőfi szellemét idézte meg.

Egy kislány töltötte be a médium szerepét, őt ülték körbe a munkások, akik kisujjaikat összekapcsolva invitálták a költő szellemét maguk közé. Petőfi el is fogadta a meghívást, köszöntés után kissé meglepődve állítólag csak annyit mondott: „Kedves emberek, hej de sokan vagytok”. Természetesen, ha már ott volt, azért egy verset is szavalt közönségének. Petőfi nemcsak a malommunkások között volt népszerű, egyébként is az egyik leggyakrabban megidézett szellemek közé tartozott a városban. Egressy Gábor színész, Petőfi közeli barátja is megpróbált vele kapcsolatban lépni eltűnése után. Szeánszán Arany és Jókai is részt vett, még ha kicsit hitetlenkedve is.

Az írók és költők fantáziáját később is sűrűn foglalkoztatta a szellemidézők tevékenysége. A szakavatottak közé tartozott Krúdy Gyula is, aki meglehetősen barátságosan írt a kísértetekről. Álmoskönyve szerint kísértetet látni csupa örömöt és szerencsét jelent, a babonákat leírók fejezetben még a Margit-szigeten éjféltájt végig vonuló szellemről is megemlékezett. Amennyiben ezek után mégis kétségeink támadnának Budapest szellemhistóriát illetően, gondoljunk Krúdy megállapítására: „A kísértetekben csak az nem hisz, aki még nem látott kísértetet.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: