BUDAPEST

Így idézték meg Petőfi szellemét

A 19. században szinte dívott a szellemidézés Budapesten, a történetek szerint pedig Petőfi szellemét is sikerült egyszer megidézni. Ilyen volt a „szellemes” Budapest.

Link másolása

Időről-időre felbukkan Budapesttel kapcsolatban egy különös jelző: a holtakra épült város… Építkezések során talált sírok, Dunából kimosott sírkövek utalnak mára már eltűnt temetőkre, de régi térképeket böngészve is rádöbbenhetünk, hogy egy-egy lakónegyed, piac vagy akár bevásárlóközpont helyén is sírkert húzódott.

A rég elhunytak szellemét viszont látszólag nem zavarja a fejük feletti forgalom, bár az egykori Magdolnavárosi temetőre épült paneltömbök kapcsán az 1970-es években merültek fel panaszok:

a felébresztett kísértetek lekapcsolták a villanyt, zavarták a munkásokat, vagy épp tévézni támadt kedvük.

Ráadásul annyi tapintatosság sem szorult beléjük, hogy legalább csendben tennék mindezt: furcsa lépéseket, zajokat, sőt elsuhanásokat is produkáltak. A kéretlen társbérlet miatt az újpesti lakótelepet Szellemtelepnek kezdték nevezni. Budapest szellemeinek mentségére szolgáljon, hogy számos más házat is építettek rájuk az évszázadok során, amit viszont a legtöbb esetben békében tűrtek. Sőt, a múltban sokszor kifejezetten kérlelni kellett őket, hogy jöjjenek végre egy kicsit látogatóba.

A 19. század végére ugyanis mintha egy időre még a szellemek is behódoltak volna a modernizáció előtt, és úgy tűnt, nem hajlandóak egy zajos nagyvárosban kísérteni. A Gellért-hegyen már legalább száz éve nem lehetett egy rendes boszorkányt látni, a padlásterek zajaira, furcsa árnyakra, érthetetlen fényjelenségekre a tudományos felfedezések sorra kiábrándító válaszokat adtak. Nem lehet csodálkozni azon, hogy ennyi ráció mellett az egykori polgárok hiányolni kezdtek egy kicsit misztikusabb világot. Úgy döntöttek, ha maguktól nem jönnek kísérteni a szellemek, hát akkor kicsit illedelmesebben kell kérni őket.

Ismerd meg Budapest láthatatlan arcát

Ha érdekelnek még ehhez hasonló történetek, hogy miként nézett ki Budapest egykor és hogyan alakult ki a mai városkép, szeretnéd tudni milyen történeteket mesélnek el egyes épületek és hol találsz rejtett kincseket, akkor az ImagineBudapest sétáit neked találták ki. Több tucat séta közül válogathatsz, a barangolások közben pedig feltárul előtted Budapest ismeretlen arca. A sétákról bővebben itt olvashatsz.

Na de hogyan is működött a túlvilági etikett?

A szellemek megidézésének praktikáiban a spiritizmus követői mélyedtek el a leginkább. Ők egy médium segítségével próbáltak kapcsolatba kerülni a túlvilággal, a kommunikáció pedig egy asztal segítségével zajlott, aminek az egyik lábához írószerszámot helyeztek. A szellem mozgatta az asztalt, a praktikus eszköz pedig lejegyezte az átadni kívánt üzenetet. A spiritizmus Amerikából indult hódító útjára, néhány évtized alatt pedig Európa-szerte divatossá vált a szellemekkel való társalgás.

Mivel a szellemek megidézéséhez köztudottan társaság kell, az akkori gyakorlatnak megfelelően Pesten egyesületi keretek között űzték a spiritizmust: 1873-ban megalakult a Szellembúvárok Pesti Egylete, gyűléseiket a Wesselényi utca 18. szám alatt tartották. A pesti szellemidézés első központja helyén 1907 és 1908 között egy impozáns szecessziós bérpalotát emeltek. Ha erre sétálunk, a szellemeknek már hűlt helyét találjuk, de érdemes azért felpillantani a homlokzatra, mert angyalokkal azért még találkozhatunk. Valószínűleg a szellembúvárok az építkezés miatt kényszerültek költözésre, 1910-től már a Sas utcában folytatták üléseiket. A társaság népszerűségét jelzi, hogy hamarosan fiókegyletek kezdték meg működésüket: 1913-ban már 30 kisebb alcsoport működött a városban. Mindezzel párhuzamosan újabb médiumok tűntek fel. Közéjük tartozott például Papp Eszter, ő a Conti utca (ma Tolnai Lajos utca) 28. szám alatt tartott szeánszokat. Egy bizonyos Jelinekné pedig a Dob utca 104-ből bonyolította túlvilági kapcsolatait, szellembúvár szalonját kávécsarnoknak álcázta.

Különös népszerűségnek örvendett a szellemidézés a város ipari negyedeiben is: Angyalföldön többezer kövezője volt a spiritizmusnak. A szeánszok központi helyszíne Somogyi János malommunkás lakásában volt, a Zsilip utca 4. szám alatt, de a Csángó és az Árbóc utcában is tartottak találkozókat. Tábori Kornél újságíró jegyezte fel, hogyan is zajlott Somogyiék szeánsza.

A kis lakásban összegyűlt csoport Petőfi szellemét idézte meg.

Egy kislány töltötte be a médium szerepét, őt ülték körbe a munkások, akik kisujjaikat összekapcsolva invitálták a költő szellemét maguk közé. Petőfi el is fogadta a meghívást, köszöntés után kissé meglepődve állítólag csak annyit mondott: „Kedves emberek, hej de sokan vagytok”. Természetesen, ha már ott volt, azért egy verset is szavalt közönségének. Petőfi nemcsak a malommunkások között volt népszerű, egyébként is az egyik leggyakrabban megidézett szellemek közé tartozott a városban. Egressy Gábor színész, Petőfi közeli barátja is megpróbált vele kapcsolatban lépni eltűnése után. Szeánszán Arany és Jókai is részt vett, még ha kicsit hitetlenkedve is.

Az írók és költők fantáziáját később is sűrűn foglalkoztatta a szellemidézők tevékenysége. A szakavatottak közé tartozott Krúdy Gyula is, aki meglehetősen barátságosan írt a kísértetekről. Álmoskönyve szerint kísértetet látni csupa örömöt és szerencsét jelent, a babonákat leírók fejezetben még a Margit-szigeten éjféltájt végig vonuló szellemről is megemlékezett. Amennyiben ezek után mégis kétségeink támadnának Budapest szellemhistóriát illetően, gondoljunk Krúdy megállapítására: „A kísértetekben csak az nem hisz, aki még nem látott kísértetet.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

Link másolása
KÖVESS MINKET: