BUDAPEST

Így épül Magyarország legnagyobb IKEA-áruháza

Különlegessége, hogy a tervezésébe a soroksári óvodások is besegítettek. Ott jártunk az építkezésen.

Link másolása

2017 tavaszára ígérik a soroksári IKEA átadását. Az áruház alapterülete 33 512 négyzetméter. Ezzel Magyarország legnagyobb IKEA áruháza lesz, de a régióban is a legnagyobb üzletek között szerepel.

Itthon eddig két IKEA működött, az egyik Budaörsön, a másik az Örs vezér terénél. A soroksári IKEA az Auchan és a Tesco közelében található. A tervek szerint több busz is közlekedik oda, sőt, a cég saját járatokat is indít majd, a vásárlóknak és a dolgozóinak is.img_9030img_9025img_8983

Az építkezés területére érve belépve folyamatosan hallatszik a kopácsolás, a gépek zaja. Az új IKEA szerkezete már elkészült, most a belső építészeti munkák zajlanak. Ahogy a leendő áruházba érünk, már mutatják is nekünk, hogy balról a gyerekmegőrző, jobbról a kasszasor fogad majd bennünket tavasztól. Előttünk pedig a hatalmas, 6000 négyzetméteres piactér terül el.

Ha az "alaprajz" ismerős, az nem a véletlen műve. Az áruházlánc ugyanis szabványalaprajzok szerint épül. Ám a soroksári áruház a többinél jóval nagyobb lesz. A méretének köszönhetően hatalmas az önkiszolgáló raktár és – a másik két hazai IKEA-tól eltérően –

az árukiadó is az épületben lesz, így fizetés után szinte azonnal pakolhatjuk is a bútorokat az autóba.img_9046img_8976img_8973

A földszinti piactér mögött egy 1100 négyzetméteres üvegház is lesz, növényekkel és szezonális ajánlattokkal. A lépcsőn fel haladva egy 6197 négyzetméteres piactér fogad és itt lesz berendezve az étterem is,

a családoknak külön éttermi résszel, de lesz beépített látványkonyha is.

Az étteremnél elnyúló hatalmas ablakokból állítólag jó időben egész a Gellért-hegyig el lehet látni – ottjártunkkor sajnos a szmog miatt nem lehetett.

Ameddig apu-anyu beszélget, a kisgyerekek az étteremben lévő Magic Forestben játszhatnak, de a 3-12 éves gyerekeknek kültéri játszótér is épül, amit a soroksári óvodások terveztek.img_8995img_8985img_8938

Az óriási áruházzal szeretnék kellemesebbé varázsolni a vásárlást, azaz elkerülni a zsúfoltságot, így már megérkezéskor is 1142 parkolóhely várja a vásárlókat.

A hűtésre és fűtésre megújuló energiaforrásokat, környezetbarát geotermikus hűtési-fűtési rendszert használnak majd, de a környezettudatosságra nem csak itt, a parkolóhelyeknél is figyeltek, ahol 100 parkolóhelyre 2 elektromos autótöltő is jut.

Az új IKEA-ba 300-an fognak dolgozni. Sokan már most besegítenek a másik két áruházban,

de még mindig keresnek munkatársakat. A nyitott pozíciók itt érhetők el.

Nyomj egy like-ot, ha már te is várod, hogy megnyisson az új IKEA!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: