BUDAPEST

Hol van víztorony a Blahán?

Talán el sem hiszitek, de már régóta ott magasodik.
Vero írása a Lásd Budapestet! blogon - szmo.hu
2015. július 07.


Link másolása

Pár napja meghívást kaptam a Civilek a Palotanegyedért Egyesülettől, hogy ne felejtsem otthon a poharam, mert ebben a hőségben mind kiisszuk utolsó cseppjét a Blahán magasodó víztoronynak! Sokan visszakérdeznek; hogy-hogy? Víztorony a Blahán? De hol? És egyáltalán?

A József körút, Rákóczi út, Csokonai utca, Népszínház utca háztömbjének közepén magasodik egy, a város különböző pontjáról is jól látható, klinkertéglás építmény. A toronyban és az azt körülvevő épületben jelenleg irodák működnek. A házba belépve, egy szép ólomüvegajtó fogadott, melyet a dolgozók a Mennyek kapujának neveznek. Az öt emeletet számoló régi, henger alakú liftet, mely leginkább egy kapszulához hasonlított, egy régi IFA teherautó, ablaktörlő mechanikája hajtotta. A torony tetejét jelenleg tárgyalóteremként használják.

viztorony_ck

viztorony (1)

viztorony (2)

viztorony (3)

viztorony (4)

viztorony (16)

viztorony (17)

viztorony (18)

Az érdekes torony története egy kiállított tablón olvasható:

"
A kép bal felső sarkában a Blaha Lujza téri színház víztornya látható. Ön a torony lábánál áll, az egykori Nemzeti Színház kiszolgáló épületében. Itt dolgoztak a díszletfestők, itt készültek a színészek jelmezei. A fölöttünk magasodó torony víztartályaiból kapta a vizet a Blaha Lujza téri színház színpadtechnikai berendezése.

viztorony2

viztorony1

Víztorony a régi Nemzeti Színházzal

Hidraulikus gépek emelték, süllyesztették a díszleteket, háttérfüggönyöket, a vasfüggönyt. Ebben az épületben volt a kazánház, innen indult ki a színház gőzfűtésének csővezetéke és a színpadi zápor vízvezetéke. Az épületet a Nemzeti Szállodán át a Nagykörút alatt alagút kötötte össze a színházzal. Az alagutat azóta betemették, a Nemzeti Színháznak otthont adó épületet 1965-ben – a metró építése miatt – felrobbantották; az a Csokonai utcai épület 1895 óta áll. Kauser József tervezte.

A 47 méter magas toronyból pazar kilátás nyílt a városra! A közvetlenül alattunk álló László-ház belső körfolyosóit most újra láthattam. Távolabb szépen kirajzolódott a körúti fasor, s csak ekkor látszott a kontraszt, mennyire zöld-szegény a belváros.

A New York Kávéház hófehér tornya is karnyújtásnyira tűnt. A messzeségben a János-hegyi Erzsébet-kilátó kis tortája csak szerényen utánozza a közeli Bazilika kupolás ívét, kettejük között pedig szép rálátás nyílik Pecz Samu Levéltárának mintás Zsolnay cserepeire.

viztorony (5)

viztorony (6)

viztorony (7)

viztorony (8)

viztorony (9)

viztorony (11)

viztorony (12)

viztorony (19)

viztorony (20)

viztorony (21)

Délebbre tekintve a Budai Vár is furcsa képet fest, mintha a hegyoldalból a völgybe csúszott volna. Alattunk a téren az új szálloda, a Marriott Courtyard és a Corvin teteje zöld felülettel várják vendégeiket. A Corvintetőre már három éve próbálok eljutni, de még mindig nem értem oda. Legalább most láttam, milyen!

A József körút irányába tekintve kivehető az Iparművészeti Múzeum színes kupolája is. Balra fordulva a Józsefváros egy-két panelhasábja ad iránymutatást, de a közeli Lajta-ház legfelső emeletének oázisát végre felülről is láthatjuk!

Ahogy szétnéztem ott a magasban, eszembe is jutott pár kiragadott sor: "Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám...", "Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj..." Néha érdemes kilépni a megszokott nézőpontból, mert egészen érdekes, új dolgokat vehetünk észre. S nem csak innen fentről, a magasból...

Még több fotót a víztoronyról és a panorámáról ITT találtok, még több budapesti mesét pedig ITT.

Ha tetszett a cikk, ajánld másoknak is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: