BUDAPEST

Hogyan lehetett régen potyázni a villamosokon?

A főváros életében sok száz olyan pillanat van, amire jó figyelni. Ezt teszi a 100 éves Budapest Gyűjtemény is.
A FSzEK Budapest Gyűjteményének engedélyével - szmo.hu
2014. október 22.


Link másolása

Budapest története valóban egy kincsesbánya. Jól tudják ezt a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének munkatársai is, akik most kinyitották a ezt a kincsesbányát. Megtalálhatók itt titkok, csodák, szegénység és gazdagság, nyomor és pompa. Belekukkanthattok a fővárosiak életébe: milyen volt a város régen és még régebben.

Ma olyan kincseket húztunk elő a ládából, amikből megtudhatjátok, hogy a repülőhídnak nem a repülőgéphez van köze. Kiderül az is, milyen fegyelmezési eszközöket használtak az iskolákban a 19. században. Bepillanthattok egy bútorgyárba és egy bérházba, valamint elmondjuk, hogyan lehetett potyázni a villamosokon.

Pest és Buda látképe

Az 1730-as évek állapotát tükröző látkép a török elleni győzedelmes, de pusztító ostrom és a Rákóczi-felkelés rombolásaiból újraéledő két város hiteles ábrázolása. A beszámozott nevezetesebb épületek némelyike még a hódoltság kori arculatát mutatja.

terkep

A metszet Friedrich Bernhard Werner (1690-1776) rajza nyomán született, s külön érdekessége a repülőhíd.

A repülőhíd

A repülőhíd tulajdonképpen egy különleges kompfajta, amely ingamozgással közlekedett a két part között. A két hajótestre szerelt alkotmányt egy hosszú, víz felett tartott kötéllel a folyó közepére horgonyozták. Kormánylapátjainak helyes beállítása után a révészeknek csak el kellett rúgniuk a kompot a parttól, a többiről a víz sodrásának ereje gondoskodott.

Modern változatát néhány helyen ma is használják. Műszaki-történeti részleteket itt lehet olvasni.

repulohid

Napról napra Budapest

Az idén száz éve, hogy létrehozták a Budapest Gyűjteményt, a főváros könyvtárának várostörténeti különgyűjteményét. Az évforduló alkalmából a következő száz napon (szeptember 23. és december 31. között) minden nap leemelünk a könyvtár polcairól egy-egy budapesti „ínyencséget” (fotót, könyvet, kéziratot, térképet, kisnyomtatványt), s közkinccsé tesszük. Bízunk benne, hogy rendhagyó megemlékezésünk értő és kíváncsi szemekre talál.

Tujázás

A villamosozás sokaknak luxus volt, így a villamos hátulján, rövidítve a "tuján" utaztak, ahol a kalauz nem tudta elkérni a jegyüket. Vagyis "tujáztak".

„A kalauz nem kért jegyet. A potyázóknak nem kellett potyázni. Aki eddig az ütközőn utazott, most odabent a kocsiban. Már ugye, ha idejében fölkapaszkodott. Hiszen a villamos már zsúfolva indult. Teletömött kocsikkal.” Mándy Iván: A villamos

tujazas

Fotó: "Tujázók", B. J-né felvétele, 1920-as évek.

Hasonló témájú képek a Budapest-képarchívum adatbázisában.

Thék Endre áruháza, bútorgyára és bérháza, Üllői út 66. a-c

Thék Endre (1842-1919) a múlt századforduló legtöbbet foglalkoztatott, nemzetközi rangú épületasztalosa és berendezője volt. Bútorai, elegáns enteriőrjei ékesítették egyebek közt a Nemzeti Múzeum, a Parlament vagy a New York Palota termeit. Zongorakészítéssel is foglalkozott.

Gyára 1885 óta működött az Üllői úton, később ő építette mellé a ma is álló két hatalmas bérházat a Nagy Templom és a Leonardo da Vinci utcai saroktelkekre. Utóbbi utca 1928 és 1952 között a bútoriparos nevét viselte.

Ez a cég kivitelezte könyvtárunk egyik régi, ám sokak által ma is leginkább kedvelt olvasótermének ódon pompájú famennyezetét, csavart falépcsőkkel díszített könyvespolcburkolatát is. A gyűjteményünkből kiválasztott 1928-as számlanyomtatványon épp árajánlatot tesznek a könyvtárrá alakítás előtt álló korábbi Wenckheim-palota berendezésére.

thek_endre

Így néz ki ma ugyanaz az épület
Nagyobb térképre váltás

Rendtartási gyakorlat

„11. §. Az iskolai fegyelem-gyakorlás legbiztosabb és leghelyesebb módja a tanítási módszerben, a gyermekek figyelmének lekötésében, az okos foglalkoztatásban, a tanulási vágy felköltésében és folytonos ébrentartásában áll;

ki e feladatát lélektanilag érti, és gyakorolni tudja, az büntetés eszközökre igen ritkán, sőt nem is szorul.” A teljes dokumentum itt olvasható.

rendtartasi_gyakorlat

Részlet a "Rendtartási gyakorlat és a fegyelmi eljárás elvei és szabályai a Pest városi elemi népiskolai tanítók számára" című kiadványból, 1870-ből

magyar_stilus

Az Iparművészeti Múzeum bejárata

„Magyar stílus nem volt, hanem lesz.”

Száz éve, 1914-ben hunyt el Lechner Ödön, a magyar szecessziós építészet kimagasló mestere és a Japán kávéház törzsvendége. A Nyugatban Bálint Aladár e szavakkal búcsúztatta:

„Lechner Ödön élettörténete a magyar kulturálatlanság lázító vádlólevele. Odysseus vergődéséhez lehetne hasonlítani az ő viaskodását. Egyre újabb és váratlanabb akadállyal kellett megküzdenie. Attól a pillanattól kezdve, hogy szakított a Schinkel akadémiával, és új anyagokkal kísérletezve új formanyelvet keres, ellenségeinek száma egyre növekszik, és valóságos rébusz az is, hogy egyáltalában építhetett. A pompás iparművészeti múzeum, postatakarékpénztár, földtani intézet, kőbányai templom felépítése felér egy lovagregény izgalmaival.”

Ha tetszettek Budapest kincsei, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: