BUDAPEST

Hihetetlen házakra bukkantunk a rakparton sétálva

A Budapest100 alkalmából belestünk a Szabadság híd vámszedő házába, megnéztük a főváros legérdekesebb templomait, sőt bemehettünk abba a házba is, ahol születtem.

Link másolása

A hétvégén megrendezett Budapest100 témája 2017-ben a Rakpart volt. Különösen nagy izgalommal vártam az eseményt, ugyanis idén egykori lakásunk épülete is a nyitott házak között szerepelt.

A nosztalgiázás mellett jutott időnk arra is, hogy bekukkantsunk a Szabadság híd Vámszedő házába, és megnéztük a főváros legérdekesebb templomát és zsinagógáját is.

Idén a Rákóczi hídtól az Árpád hídig a Duna-parti lakóközösségek, intézmények az épületek korától függetlenül vettek részt a Budapest100 programbát, így hétvégén a régi paloták mellett modern és kortárs épületek is voltak a látogatható helyszínek között.

Szabadság híd és Vámszedő ház

Sétánkat a Szabadság hídon kezdtük, ami szintén az eseménysorozat egyik résztvevője volt. A hideg szélben kipirult arccal jutottunk át a pesti oldalra, ahol a hídfőnél benéztünk az északi vámszedő házba. A szűk terekben és lépcsőfordulókban megnéztük az állandó hídkiállítást, és az 1913-15-ben átépült Lánchíd egykori elemeit is megcsodálhattuk.IMG_9581IMG_9569IMG_9571IMG_9572

Belgrád rakparti aulaszerű lépcsőház és SKUBI-dobozok

A 100 éves házak felfedezését a Belgrád rakparton folytattuk a rakpart 2. számú épületét meglátogatva. Möller Károly építész egy igen különleges megoldást alkalmazott: a lépcsőház ugyanis gyönyörű aulaszerű kialakítással épült, így folyamatos ovális csigavonalban juthattunk a legfelső emeletekre.IMG_9574IMG_9576

Innen a rakparton álló MAHART Nemzetközi Jegyirodába mentünk, ahol nem csak programfüzetetet kaptunk, hanem forgatós montázs játékokon keresztül azt is megnézhettük, hogyan változott Budapest rakpartjainak képe az utóbbi két évszázad során. Budára menet pedig néhány SKUBI-dobozba is bekukucskáltunk, amelyekből összesen húszat helyeztek ki a Duna mindkét partjára. A mini kiállítótérbe lesve megelevenedtek a 100 évvel ezelőtti látképek, nagyjából azokon a helyszíneken, ahol az eredeti fotók is készültek.IMG_9579

Szilágyi Dezső téri templom és szecessziós ház

Budán a Batthyány tér, pontosabban a Szilágyi Dezső tér felé vettük az irányt. Itt először Budapest egyik legszebb református templomát látogattuk meg. A Petz Samu által épített, vöröstéglás, színes Zsolnay-cserepes templom már régóta vonzott. A neogótikus stílusú, pentagon alaprajzú épület különlegessége, hogy belsejében az oltár középen helyezkedik el, amit körbevesznek a padsorok. A vezetett épületbejáráson meghallgathattuk az orgona zengő hanzját, és megtudtuk, hogy itt kötött házasságot többek közt 1915-ben Ady Endre, 1940-ben pedig a kormányzó fia, Horthy István is.IMG_9586IMG_9589IMG_9594

A templom mögött álló egyik csodaszép szecessziós épületbe is bejutottunk. A lépcsőháznál Kétségtelenül jobban tetszett a ház homlokzata a sok szép kovácsoltvas dísz és a Róth Miksa műhelyében készült homlokzati üvegmozaik miatt. A gangon éppen látogatásunkkor kezdődő koncert miatt azonban érdemes volt a lépcsőházat is bejárnunk a Mérnök együttes kellemes népzenéje mellett.IMG_9602IMG_9606IMG_9612

Árpád fejedelem úti nosztalgia és a rejtett zsinagóga

Sétánk egyik utolsó állomása az Árpád fejedelem útja 30. volt. Ez az épület azért áll különösen közel a szívemhez, mert harminc éve ide születtem. Hatalmas élmény volt bejárni édesanyámmal a házat, aki annak idején házfelügyelőként is dolgozott itt. Elmesélte, hogyan hordta fel a vödröt a három emeletre felmosáskor. Megmutatta az is, hova tolt ki babakocsival napozni a sötét szobakonyhás lakásunkból, és visszaemlékezett arra is, ahogy a szomszédban máig üzemelő iskola csöngetéseit hallgattuk.IMG_9646IMG_9632

A háztörténeti kiállításon további érdekességeket is megtudtunk. Kiderült, hogy az épületben az 50-es évekig szintén oktatás folyt. Egy kiragasztott újságcikkben pedig megdöbbenve olvastuk, hogy az amúgy csendes házban 1956 decemberében féltékenységből elkövetett gyilkosság is történt.IMG_96382

A nosztalgiázás után felkerestük Budapest egy másik közelben álló érdekes vallási épületét is. A Frankel Leó utca

49. alatti bérház első pillantásra nem tűnik ki a környező házak közül. Belépve azonban rendkívüli látvány tárult a szemünk elé, a belső udvar ugyanis egy zsinagógát rejt. A neogótikus zsinagógát a U alakban veszi körbe a bérház, így a zsidó templom csak a Duna felől látható. A második emeleti körfolyosóra felkapaszkodva a zsinagóga teteje mellett mi is megcsodálhattuk a folyóra eső kilátást.IMG_9660IMG_9657IMG_9654

Évek óta járom a Budapest100 eseményein nyitva álló házakat, de eddig a 2017-es év felhozatala volt a legkülönlegesebb számomra. Nem vettünk részt vezetett sétákon (legalábbis nem elejétől a végéig), nem jártuk be az összes épületet és programot. A meglátogatott 100 éves házak azonban enélkül is feltárták annyi szép, rejtett részlet és érdekességet, hogy felejthetetlenné tétték ezt a napot. Nem beszélve arról, hogy az épületek megelevenedő múltja idén az én múltammal is összefonódott.

Ha te is voltál a Budapest100-on, vagy kedvet kaptál ahhoz, hogy jövőre elmenj a nyitott házakba, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: