BUDAPEST

Házikó: egyél finomat és hazait!

Jól jönne egy ebéd, amelynek minden hozzávalója magyar gazdaságból való, és garantáltan prémium minőségű?

Link másolása

Van a Dembinszky utcában egy egészen apró kis üzem, ahonnan akár több száz főt jól tudnak lakatni a szorgos kezek. Bertényi Gábor, a Szimpla alapítója, valamint barátja, Szalai Mihály tavaly év végén döntöttek úgy, hogy ízletes finomságokkal tömik ki azt a piaci rést, ami a catering és a büfészolgálat között rejtőzik.

Maga az ötlet nagyon egyszerű, ám sok energia kell ahhoz, hogy elvhű módon működjön. Megkeresték a helyi gazdaságokat, ezek közül is azokat, ahol a termelési folyamat legelső lépéséig visszakövethető az áru útja. Így ha valaki nagyon elszánt, megismerheti azt a tyúkot, aki tojásával hozzájárult az ebédre fogyasztott pékáru tésztájához. Hogy ez mennyire így van, bizonyítja, hogy

minden egyes Házikó-termék címkéjén részletesen fel van sorolva, melyik hozzávaló honnan jött. Ezek az anyagok természetesen adalékanyagtól és tartósítószertől mentesek,

és a Házikó csak olyan gazdákkal működik együtt, akik hosszútávon garantálni tudják termékeik minőségét.

IMG_0809k_1024x683

IMG_0855k_1024x683IMG_0858k_1024x683

IMG_0868k_1024x683

IMG_0900k_1024x683

IMG_0902k_1024x683

IMG_0906k_1024x683

A kis üzemben többféle szendvicset, pékárut, salátákat, kekszeket, sörkorcsolyákat készítenek, az előkészítéstől a sütésen át egészen a csomagolásig. A kiszállítást a közelben működő bringás futárcéggel oldják meg. A Dembinszky utcába azonban nem érdemes kopogtatni a finomságokért, az üzemben ugyanis nem árulják a termékeket. Ha valaki Házikó-féle harapnivalóra vágyik, akkor a weboldalon rendelhet ebédet, vagy a Facebook-oldalukon megtudhatja, éppen hova és mit szállítanak - de például az Élesztőben jó eséllyel talál kedvére valót. Emellett kisebb és nagyobb rendezvények esetén is érdemes innen rendelni, mert a szokványos ízek helyett friss és izgalmas falatok kerülhetnek a vendégek tányérjára.

A slágertermékek közül mi batyut, szendvicset és joghurtot is kóstoltunk. Ezek mindegyike – hasonlóan a Házikó összes termékéhez – szezonális variálásokon is átesik, hiszen a friss és helyi termékek egyben azt is jelentik, hogy azok a hozzávalók dominálnak, amelyeknek szezonjuk van. A gombás batyu például nagyon finom volt, nem túl sós, így minden íz maximálisan kijött (amúgy is figyelnek a mérsékelt só- és cukorhasználatra).

csapat

A csapat - Fotó: Házikó.farm

cs2

cs3

cs4

cs5

cs6

A szendvics is hasonlóan felemelő ízélményt szerzett nekünk: a krém, a hagyma és a hús igazi nyerő trió volt kenyerek közé zárva, és mindegyiken érződött, hogy friss, nem ezer kilométerekről utaztatott mirelit áru. Desszertként az elsőre szokatlannak tűnő kapros-epres joghurtot választottuk, de ezzel sem nyúltunk mellé. A kellemesen krémes joghurtban a kapor tökéletesen harmonizált az eper ízével, az összhatás pedig nem is túl édes, nem is túl savanyú, ahogy annak lennie kell.

Mindent egybevetve a Házikó egy olyan vállalkozás, amivel mindenki csak nyer. A termelők stabil vevőhöz jutottak, akiket a minőség legalább annyira érdekel, mint az ár. A Házikó csapata a termékek útját a termelőktől egészen a kiszállítókig ellenőrzik, hogy aztán a termékeket elfogyasztó - legyen ő akár éhes irodai dolgozó vagy egy csapat szülinapozó gyerek – tökéletesen elégedett lehessen.

IMG_0674k_1024x683

IMG_0681k_1024x683

IMG_0705k_1024x683

IMG_0708k_1024x683

IMG_0783k_1024x683

IMG_0785k_1024x683

IMG_0798k_1024x683

Ha te is megkóstolnád a Házikó finomságait, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk