BUDAPEST

Hat kerület, hat budapesti arc

Zenetanár, egy vallásos fiú, a kis Málna, Zoltán, Eszter és Rufusz, aki mindenkit megmosolyogtat: Budapest arcai.
Válogatás a Budapest Katalógus arcai közül - szmo.hu
2014. június 16.


Link másolása

Újra kinyitottuk a Budapest Katalógust és szétnéztünk, kikkel találkozhattok nap mint nap a főváros utcáin. Elmesélik, mit szeretnek, vagy éppen nem szeretnek a városban, elmesélnek hétköznapi történeteket, és bepillanthatunk életükbe.

Részei Budapest életének. Álmaikon, életükön és vágyaikon keresztül pedig ti is jobban megismerhetitek a várost.

Anna | Krisztina körút

"Előző életemben költöző állat lehettem, mert tinédzser koromtól fogva mindig épp ott éltem, ahol nem zavartak. Lehetséges, hogy ezért is vonzódom úgy a denevérekhez, mert ők is kisebb-nagyobb távolságokat tudnak megtenni a zavartalanság érdekében.

anna

Fotó: Szöllősi Mátyás

Az elmúlt három évben például négyszer költöztem. Mondhatni körbelaktam a várost, de imádom Budapestet, nem hagynám el szívesen hosszú időre. Ezt a széket amúgy a párom édesanyjához viszem, mert elege van abból, hogy a sok nem használt dolog miatt raktár-szerűnek érzi a lakást."

Málna | Városliget

Ma van a Mexikói úton lévő Mozgásjavító Intézet DÖK (Diákönkormányzati) napja, amikor is a tanítás szünetel és a diákok által előre kitalált programok kerülnek megvalósításra.

Az ebédet és a benti programokat követően a Ligetben folytatódott a játék. Málna a motorozás után még elektromos autót is vezetett a gyakorlópályán!

malna

Fotó: Szöllősi Mátyás

Mi is az a Budapest Katalógus?

Az ötletgazda, Szöllősi Mátyás már régóta próbált megoldást találni arra, hogy a főváros éjszakai életét bemutassa és kiderüljön, nem is olyan elrettentő, ahogy azt sok ember képzeli. Rövid interjúkat képzelt el, amik egy-egy fotóval ízelítőt adnak az éjszakai Budapestből.

Az alapötletet tovább bővítve elkezdték a Budapest, hogy budapesti arcokon keresztül mutassák be a várost. Van már ilyen külföldön - a Humans of New York – és ez alapján vetődött fel, hogy itthon is meg lehetne csinálni.

A csapat tagja Szöllősi Mátyás és Mohai Balázs fotósok és Tóth Gábor, aki az arculatért felelős valamint a hölgyek: Wolf Zita, aki a webfejlesztésben segített és Kovács Kata, aki a szövegeket fordította angolra.

erzsebet

Fotó: Szöllősi Mátyás

Erzsébet | Krisztinaváros

"A vörös fonalát az alkotói tevékenységemnek egyértelműen a kórusművek alkotják. Zenepedagógusként pedig mindig is egy faltörő kos voltam. Létkérdés számunkra, miként őrizzük meg kincseinket, és hogyan tudjuk felmutatni őket a világnak."

Zoltán | Kodály körönd

"A legfontosabb dolog az életemben a vallás. 7 éves korom óta tudom, hogy zsidó származásúak vagyunk, és saját elhatározásomból lettem gyakorló hívő."

"Hogyan telik el a szombat?"

"Pénteken este elmegyek a zsinagógába egyórás imára, amit egy többfogásos étkezés követ. Utána hazamegyek pihenni, és reggel már tízre újra a zsinagógában vagyok. Akkor van egy főimádság, majd a Tórából olvassák fel az a részt, mely az adott héten következik, után újra imádság, újabb étkezés. Néhány óra pihenés után délután és este is imádkozunk."

zoltan_korond

Fotó: Szöllősi Mátyás

"A köztes idő hogy telik, imádkozol akkor is, az elmélyedés folytatódik ilyenkor is, ugye?"

"Igen, jó dolog ilyenkor tanulni, olyan feladatokat, dolgokat elvégezni, amikre máskor esetleg nem jut idő, vagy nem olyanok a körülmények. A legszebb, hogy az ember ilyenkor végigolvashatja a zsoltáros könyvet."

Eszter és Rufusz | Kertész utca

"Rufusz már több mint 8 éve velem van, a Fővárosi Ebrendészeti Telepen (Illatos út) raboskodott, valószínűleg garázdaságért "ültették le". Tíz hónapos korában hoztam el, akkoriban 3 lábon ugrált, mert el volt törve a lába. A műtét után hamar rendbe jött és azóta még magasabbra ugrik."

eszter

Fotó: Szöllősi Mátyás

"Mi a legjobb tulajdonsága?"

"Bármikor bárkinek mosolyt csal az arcára."

Zoltán | Királyhágó tér

"Épp ma történt, a Csörsz utcánál, hogy rágyújtottam, és odalépett hozzám egy idős hölgy, majd megkérdezte, hogy hajléktalan vagyok-e. Válaszoltam, hogy igen, erre elővett a pénztárcájából egy nagyobb összeget, és odaadta. Gondolom, neki sincs túl sok pénze, így ez hatalmas dolog, és az is, hogy utána beszélgetett velem."

zoltan

Fotó: Szöllősi Mátyás

Ha máskor is szívesen belelapoznál a Budapest katalógusba, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: