BUDAPEST

Hat kerület, hat budapesti arc

Zenetanár, egy vallásos fiú, a kis Málna, Zoltán, Eszter és Rufusz, aki mindenkit megmosolyogtat: Budapest arcai.
Válogatás a Budapest Katalógus arcai közül - szmo.hu
2014. június 16.


Link másolása

Újra kinyitottuk a Budapest Katalógust és szétnéztünk, kikkel találkozhattok nap mint nap a főváros utcáin. Elmesélik, mit szeretnek, vagy éppen nem szeretnek a városban, elmesélnek hétköznapi történeteket, és bepillanthatunk életükbe.

Részei Budapest életének. Álmaikon, életükön és vágyaikon keresztül pedig ti is jobban megismerhetitek a várost.

Anna | Krisztina körút

"Előző életemben költöző állat lehettem, mert tinédzser koromtól fogva mindig épp ott éltem, ahol nem zavartak. Lehetséges, hogy ezért is vonzódom úgy a denevérekhez, mert ők is kisebb-nagyobb távolságokat tudnak megtenni a zavartalanság érdekében.

anna

Fotó: Szöllősi Mátyás

Az elmúlt három évben például négyszer költöztem. Mondhatni körbelaktam a várost, de imádom Budapestet, nem hagynám el szívesen hosszú időre. Ezt a széket amúgy a párom édesanyjához viszem, mert elege van abból, hogy a sok nem használt dolog miatt raktár-szerűnek érzi a lakást."

Málna | Városliget

Ma van a Mexikói úton lévő Mozgásjavító Intézet DÖK (Diákönkormányzati) napja, amikor is a tanítás szünetel és a diákok által előre kitalált programok kerülnek megvalósításra.

Az ebédet és a benti programokat követően a Ligetben folytatódott a játék. Málna a motorozás után még elektromos autót is vezetett a gyakorlópályán!

malna

Fotó: Szöllősi Mátyás

Mi is az a Budapest Katalógus?

Az ötletgazda, Szöllősi Mátyás már régóta próbált megoldást találni arra, hogy a főváros éjszakai életét bemutassa és kiderüljön, nem is olyan elrettentő, ahogy azt sok ember képzeli. Rövid interjúkat képzelt el, amik egy-egy fotóval ízelítőt adnak az éjszakai Budapestből.

Az alapötletet tovább bővítve elkezdték a Budapest, hogy budapesti arcokon keresztül mutassák be a várost. Van már ilyen külföldön - a Humans of New York – és ez alapján vetődött fel, hogy itthon is meg lehetne csinálni.

A csapat tagja Szöllősi Mátyás és Mohai Balázs fotósok és Tóth Gábor, aki az arculatért felelős valamint a hölgyek: Wolf Zita, aki a webfejlesztésben segített és Kovács Kata, aki a szövegeket fordította angolra.

erzsebet

Fotó: Szöllősi Mátyás

Erzsébet | Krisztinaváros

"A vörös fonalát az alkotói tevékenységemnek egyértelműen a kórusművek alkotják. Zenepedagógusként pedig mindig is egy faltörő kos voltam. Létkérdés számunkra, miként őrizzük meg kincseinket, és hogyan tudjuk felmutatni őket a világnak."

Zoltán | Kodály körönd

"A legfontosabb dolog az életemben a vallás. 7 éves korom óta tudom, hogy zsidó származásúak vagyunk, és saját elhatározásomból lettem gyakorló hívő."

"Hogyan telik el a szombat?"

"Pénteken este elmegyek a zsinagógába egyórás imára, amit egy többfogásos étkezés követ. Utána hazamegyek pihenni, és reggel már tízre újra a zsinagógában vagyok. Akkor van egy főimádság, majd a Tórából olvassák fel az a részt, mely az adott héten következik, után újra imádság, újabb étkezés. Néhány óra pihenés után délután és este is imádkozunk."

zoltan_korond

Fotó: Szöllősi Mátyás

"A köztes idő hogy telik, imádkozol akkor is, az elmélyedés folytatódik ilyenkor is, ugye?"

"Igen, jó dolog ilyenkor tanulni, olyan feladatokat, dolgokat elvégezni, amikre máskor esetleg nem jut idő, vagy nem olyanok a körülmények. A legszebb, hogy az ember ilyenkor végigolvashatja a zsoltáros könyvet."

Eszter és Rufusz | Kertész utca

"Rufusz már több mint 8 éve velem van, a Fővárosi Ebrendészeti Telepen (Illatos út) raboskodott, valószínűleg garázdaságért "ültették le". Tíz hónapos korában hoztam el, akkoriban 3 lábon ugrált, mert el volt törve a lába. A műtét után hamar rendbe jött és azóta még magasabbra ugrik."

eszter

Fotó: Szöllősi Mátyás

"Mi a legjobb tulajdonsága?"

"Bármikor bárkinek mosolyt csal az arcára."

Zoltán | Királyhágó tér

"Épp ma történt, a Csörsz utcánál, hogy rágyújtottam, és odalépett hozzám egy idős hölgy, majd megkérdezte, hogy hajléktalan vagyok-e. Válaszoltam, hogy igen, erre elővett a pénztárcájából egy nagyobb összeget, és odaadta. Gondolom, neki sincs túl sok pénze, így ez hatalmas dolog, és az is, hogy utána beszélgetett velem."

zoltan

Fotó: Szöllősi Mátyás

Ha máskor is szívesen belelapoznál a Budapest katalógusba, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET: