Harminc disznót vágnak le a Bálna előtt
Január 25-én és 26-án 30 darab 150-160 kilós Fegyvernekről származó disznót dolgoznak fel a Bálna előtt. A szervezők több programmal is készülnek: lesz kolbászkészítő verseny, sajtkészítés, sör- és pálinkafőző mesterekkel is találkozhattok, ezenkívül megismerhetitek a feldolgozási folyamat lépéseit, amiben böllérek segítenek.
A gyerekeket Mézeskalácsvárossal és rajzszakkörrel várják, de a Bálnában továbbra is meg lehet nézni a kézzel faragott Budapest-makettet, illetve több festő és fotóművész kiállítását is. A rendezvényre a belépés díjtalan.
Azonban nem ez lesz az egyetlen ilyen jellegű program Budapesten. Január 11-én, szombaton a Fogasház szervezésében rendeznek disznóvágást, pontosabban disznó-feldolgozást. A pontosításra azért volt szükség, mert máris alakult egy csoport a Facebookon Virtuális tiltakozás a Fogasházban rendezendő disznóvágás ellen néven.
A tiltakozók így érveltek: "A Fogasház rendszeres vagy alkalmi vendégeiként eddig azért jártunk a helyre, hogy találkozzunk a barátainkkal, igyunk, táncoljunk, új emberekkel ismerkedjünk, pingpongozzunk – egyszóval, hogy jól érezzük magunkat. Számunkra mindez összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy állatot öljenek meg a hely falai közt, annak szervezésében, annak programjának részeként, szórakoztatás gyanánt."
Nem sokkal később a szórakozóhely szervezői közleményt adtak ki, amiben leírták, hogy nem értik, miért keltett ekkora felháborodást az ügy, hiszen több évszázados hagyományról van szó.
A Fogasháznak nem állt és most sem áll szándékában, hogy valódi és lehetséges vendégei körében és között ellentéteket szítson, netán gerjesszen. Mindössze egy több évszázados (közép) európai szokást véve mintául, hagyományos kulturális és gasztronómiai eseményt kínálunk nem-vegetáriánus vendégeinknek. A farsangi időszak első hetében emlékeztetjük vendégeinket arra, hogy a történelem hosszú időszakában az önfenntartásra berendezkedett falusi és mezővárosi polgárok (parasztok) egy-két felhizlalt sertése adta háztartásuk éves húsfogyasztásának nagy részét. Ilyenformán a disznóvágás családi és rokonsági ünnepnek számított, amikor a munkák végeztével, az est beálltával „tort” tartottak: az ekkorra elkészült orjalevesből, töltött káposztából, hurkából és kolbászból bizony jól belaktak, majd énekeltek, táncoltak is akár. A hétköznapok dolgos munkái között sem az ételekből, sem a mulatságból nem vehették ki részüket. Tekintsünk úgy a szombatra meghirdetett eseményünkre, mint emlékezetre és emlékeztetőre, a közelmúlt előtti tisztelgésre, amikor még sokunk nagy-, déd- és ük-szüleinek ez volt az esztendő egyik legfontosabb eseménye, ünnepe. Hogy azonban a húsfogyasztástól tartózkodó, és ilyenformán a „kényszerű ölés” látványától irtózó törzsvendégeinkben is tiszteljük meggyőződésüket, ígérjük, hogy visítással nem verjük fel az utca hajnali csendjét, hiszen a disznót nem a Fogasházban öljük le. Egyúttal már most tájékoztatjuk a hústól tartózkodó vendégeinket, hogy a Húsvét előtti nagyhéten (felmenőink iránti tiszteletből is) egyik napon húsmentes rendezvényt, meditatív mulatságot tartunk. Már most kérjük húsevő vendégeinket, hogy ezen a napon ne tervezzenek tüntetést, tartsák tiszteletben más szokáson lévő polgártársaik meggyőződését.
Forrás: A Fogasház Facebook-oldala