BUDAPEST

Harminc disznót vágnak le a Bálna előtt

Két nap alatt harminc darab 150 kilós disznót dolgoznak fel a Bálna előtt, ám nem ez lesz az egyetlen nyilvános disznóvágás januárban.

Link másolása

Január 25-én és 26-án 30 darab 150-160 kilós Fegyvernekről származó disznót dolgoznak fel a Bálna előtt. A szervezők több programmal is készülnek: lesz kolbászkészítő verseny, sajtkészítés, sör- és pálinkafőző mesterekkel is találkozhattok, ezenkívül megismerhetitek a feldolgozási folyamat lépéseit, amiben böllérek segítenek.

A gyerekeket Mézeskalácsvárossal és rajzszakkörrel várják, de a Bálnában továbbra is meg lehet nézni a kézzel faragott Budapest-makettet, illetve több festő és fotóművész kiállítását is. A rendezvényre a belépés díjtalan.

Created with Nokia Smart Cam

WP_20131001_022

Azonban nem ez lesz az egyetlen ilyen jellegű program Budapesten. Január 11-én, szombaton a Fogasház szervezésében rendeznek disznóvágást, pontosabban disznó-feldolgozást. A pontosításra azért volt szükség, mert máris alakult egy csoport a Facebookon Virtuális tiltakozás a Fogasházban rendezendő disznóvágás ellen néven.

A tiltakozók így érveltek: "A Fogasház rendszeres vagy alkalmi vendégeiként eddig azért jártunk a helyre, hogy találkozzunk a barátainkkal, igyunk, táncoljunk, új emberekkel ismerkedjünk, pingpongozzunk – egyszóval, hogy jól érezzük magunkat. Számunkra mindez összeegyeztethetetlen azzal, hogy egy állatot öljenek meg a hely falai közt, annak szervezésében, annak programjának részeként, szórakoztatás gyanánt."

WP_20131001_031

WP_20131001_033

Nem sokkal később a szórakozóhely szervezői közleményt adtak ki, amiben leírták, hogy nem értik, miért keltett ekkora felháborodást az ügy, hiszen több évszázados hagyományról van szó.

A közlemény:

A Fogasháznak nem állt és most sem áll szándékában, hogy valódi és lehetséges vendégei körében és között ellentéteket szítson, netán gerjesszen. Mindössze egy több évszázados (közép) európai szokást véve mintául, hagyományos kulturális és gasztronómiai eseményt kínálunk nem-vegetáriánus vendégeinknek. A farsangi időszak első hetében emlékeztetjük vendégeinket arra, hogy a történelem hosszú időszakában az önfenntartásra berendezkedett falusi és mezővárosi polgárok (parasztok) egy-két felhizlalt sertése adta háztartásuk éves húsfogyasztásának nagy részét. Ilyenformán a disznóvágás családi és rokonsági ünnepnek számított, amikor a munkák végeztével, az est beálltával „tort” tartottak: az ekkorra elkészült orjalevesből, töltött káposztából, hurkából és kolbászból bizony jól belaktak, majd énekeltek, táncoltak is akár. A hétköznapok dolgos munkái között sem az ételekből, sem a mulatságból nem vehették ki részüket. Tekintsünk úgy a szombatra meghirdetett eseményünkre, mint emlékezetre és emlékeztetőre, a közelmúlt előtti tisztelgésre, amikor még sokunk nagy-, déd- és ük-szüleinek ez volt az esztendő egyik legfontosabb eseménye, ünnepe. Hogy azonban a húsfogyasztástól tartózkodó, és ilyenformán a „kényszerű ölés” látványától irtózó törzsvendégeinkben is tiszteljük meggyőződésüket, ígérjük, hogy visítással nem verjük fel az utca hajnali csendjét, hiszen a disznót nem a Fogasházban öljük le. Egyúttal már most tájékoztatjuk a hústól tartózkodó vendégeinket, hogy a Húsvét előtti nagyhéten (felmenőink iránti tiszteletből is) egyik napon húsmentes rendezvényt, meditatív mulatságot tartunk. Már most kérjük húsevő vendégeinket, hogy ezen a napon ne tervezzenek tüntetést, tartsák tiszteletben más szokáson lévő polgártársaik meggyőződését.

Forrás: A Fogasház Facebook-oldala


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: