BUDAPEST

Hamisíthatatlan cukrászda Buda szívében: ez az Asztalka

Egy titkos hely Budán, ahol finom édességet ehettek, miközben a saját nappalitokban érezhetitek magatokat.

Link másolása

Néhány perc sétára az Erzsébet hídtól, a Tabáni Plébánia szomszédságában bújik meg az Asztalka nevű cukrászda, ami mellett könnyen elsétálhat, aki nem tudja: inkább betérni érdemes. A hely megálmodója, Berke Márta, miután alaposan kitanulta a bútorrestaurálás csínját-bínját, úgy döntött, ő inkább emberekkel szeretne foglalkozni.

Ekkor éppen egy multicégnél dolgozott a vezérigazgató jobb kezeként, és amikor főnöke megtudta, Márti miről álmodik, megtanította neki mindazt, amit egy cukrászda üzleti részéről tudnia kell, és boldogan engedte el. Mint mondta: mindenkinek azzal kell foglalkoznia, amit igazán szeretne (ritka az ilyen főnök...- a szerk.).DSC_6944DSC_6993

DSC_6952

A sütés szeretete Mártiék családjában régi hagyomány, emellett néhány Németországban eltöltött vendéglátós év is segítette abban, hogy tökélyére csiszolja azt, amit a süteményekről tudni érdemes. Így nyitották meg férjével közösen az Asztalkát még tavaly ősszel. A vendégek száma pedig azóta is nő, és ennek leginkább három oka van.

Az első természetesen, amiért egy cukrászdába betérünk: a sütemények. Az Asztalka minden nap 11-kor nyit (a hétfőt leszámítva, amikor pihen a csapat), előtte reggel készülnek a sütemények. A garantáltan jó végeredmény a minőségi alapanyagokban (a hűtőben itt nem találunk margarint, csak vajat), és a folyamatos kísérletezésben, fejlesztésben rejlik. Előbbiek okán az itt kapható sütemények nem feltétlenül olcsóak, de elfogyasztásuk után senki nem panaszkodott még. A mi kedvencünk az almabortorta lett, de a vörösborban áztatott áfonyákkal gazdagított csokimousse torta is gyorsan elfogyott a tányérunkról.DSC_6982DSC_6957DSC_7026

Ha pedig éppen a sós ízekre vágytok, a quiche-t is csak ajánlani tudjuk. Nagy kedvenc még a vendégek körében a trüffeltorta, amiben egy kiló csoki van, és a toszkán csokitortából is ritkán marad a nap végére. Nem mellesleg gondolnak a lisztérzékenyekre is, mindig van számukra is valami finomság. Itt pedig meg kell jegyezni, hogy Márti fontosnak tartja, hogy ezek a sütemények se jelentsenek megalkuvást, (sok más helyen sajnos így van). Az ízletes édesség élménye ugyanis mindenkinek jár. Mint ahogy a törődés is.

Itt át is térhetünk a második érvre a siker mellett: a környezet. Néhány percre a város forgatagától egy csöndes kis zug ez, jó időben teraszon, rosszabb időben pedig egy olyan belső térben foglalhatunk helyet, ahol tényleg mindenki otthon érezheti magát. A berendezésen visszaköszön Márti eredeti foglalkozása, köztük van első restaurált munkája is.DSC_6992DSC_7000DSC_6973

Itt bárki királylánynak/királyfinak érezheti magát, egy antik széken ücsörögve, a saját maga által választott csészéből szürcsölve a teáját. Az Asztalka ráadásul rendszeres otthona különböző kiállításoknak, így az arculat is mindig egy picit más. Az egésznek pedig van egy nagyon barátságos hangulata, itt pedig elérkeztünk a harmadik és egyben verhetetlen érvhez az Asztalka mellett.DSC_6967

Az a pici plusz, ami ingyen van. Ami sem a vendégnek, sem a vendéglátónak nem kerül semmibe: figyelem, törődés és szeretet. Márti szívesen tölt időt a betérő vendégekkel, mindenkihez van egy jó szava, beszélget, ha a másik fél is nyitott erre, és számon tartja a visszatérők különleges óhajait, például, hogy az operaénekes langyos vizet kér a torka miatt, vagy hogy ki hol szeret ülni, melyik a kedvenc csészéje - és még sok minden mást is.DSC_7017

DSC_7009

Így nem volt meglepő az sem, hogy noha mi riportot készíteni mentünk a cukrászdáról, egy idő után magunk is egyenrangú beszélgetőpartnerekké váltunk, és meséltünk magunkról Mártinak. Mert ez valahogy így természetes, így esik jól, így emberi, és nem mellesleg ugyanezt megérezzük minden falat süteményen, amit közben elfogyasztunk.

DSC_7023

DSC_7030

Az Asztalkába egyszer elmenni nem lehet. Mert olyan természetességgel töltjük el itt az időnket, mint ahogy a kedvenc otthoni foteljába lehuppan az ember, és hagyja, hogy kicsit körülvegyék őt. Ahogy kilépünk az cukrászdából, egyből azon kezd el pörögni az agyunk, hogy kit és mikor hozunk el ide legközelebb, mert ezt a helyet látni és érezni kell, mert ez a hely otthon. Édes otthon.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: