/budapest/funky-pho-a-legmenobb-azsiai-levesezo-a-varosban/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Funky Pho: a legmenőbb ázsiai levesező a városban

A jófejség és a keleti kísérleti gasztronómia csúcsra járatását láthatjátok ezen az olcsó, deviáns és visszatérős helyen.
Link másolása

hirdetés

“Közünk nem volt az egész éttermesdihez. Egyszerűen csak haza akartuk hozni azokat a dél-vietnami pho-zéseket, amiket ott éltünk át.” - meséli András, aki feleségével sokáig élt Ázsiában, majd hazatérve kinyitotta a város legmenőbb pho lelőhelyét.

20150204-IMG_0002k

20150204-IMG_9391k

Mozsár utca 9. Hol a francban van az a Mozsár utca? Ez volt az első kérdésem a Funky Pho-vel kapcsolatban. Egy eddig általam nem ismert apró utca a Nagymezőből leválva. Pár méter séta után már fogad is a cégér, ami szerint itt a pho az funky. Belépve keveredik benned két kérdés: a mi folyik itt és az: ez ekkora? Hamar választ kapsz: pho és igen. Ekkor magába süppeszt a harmatos, színes káosz a bazi nagy minden egyben Budapest-Vietnám fless falfestménnyel és a levegőben úszó isteni leves illattal.

A hangulat először bonyolult, de ekkor esik le a funky, aztán jöhet a pho. Az alaplé hat órán keresztül fő marhacsontból és marhahúsból gyömbérrel, csillagánizzsal, fekete kardamommal és fahéjjal és abszolút adalékmentesen.

hirdetés

20150204-IMG_0040k

A tálba kerül egy szép adag rizstészta, a választott húsfeltét, és rengeteg zöldség, zöld fűszer: mungóbab csíra, újhagyma, koriander és a lényeg: a thai bazsalikom. Egy olyan borzasztóan zseniális fűszernövény, ami könnyen átver, ha még soha nem hallottál róla. Köze nincs ugyanis a bazsalikom ízéhez, sokkal inkább borsmentára hasonlít, amivel totál kicsavarja az ízleléshez alkalmazott bimbóinkat. Erre csavarod rá magadnak a lime-ot ami helyreteszi azt a bizonyos egyensúlyt az édes és a savanyú között, ekkor lépnek az ízek a mennyei fogások oltára elé.

Mindezt egy IKEA játszóház fal feelingű tálcán kapod, amivel tovább nő benned ez a bolondos és boldog káosz, amit a hely folyamatosan ont magából. Van a tálcán még egy üvegcsével a ház brutál chili pasztájából, ami nem viccel, valamint egy házi savanyított fokhagymás répasalátával, amit a legjobb csak beleborítani a lébe és mehet a rakendról. Ha a hátszínes verziód választottad saját szemeddel nézhetted végig, ahogy a hajszálvékony hússzeletek a forró alaplében megfőnek előtted a táladban.

20150204-IMG_0054k

20150204-IMG_0067k

A pho-höz abszolút ajánlok egy pár darab mandut, ami gyakorlatilag a japán gyozának a vietnámi verziója. Ez egy töltött batyu és örökké tudnám fogyasztani. Leves mellé, nélküle, előtte, sőt, desszertnek is. Amint a fogsorod áthatolta a batyu tésztavédelmét a szádba ömlik az orientálisan megcsavart darált sertés minden szaftjával. Egy azon ételek közül, amik után képes az ember felsóhajtani, hogy ez az élet dolog nagyon bejött.

20150204-IMG_0087k

A heti ajánlatok érdekes magyar-ázsiai fúziók, amikkel boldogan kísérleteznek a srácok. Ottjártunkkor ezt a Cha Lua Tonkatsu kóstoltuk, ami gyakorlatilag egy vietnámi mortadella, amit a hold újévére szoktak készíteni odaát. Andráséknak ez azonban nem volt elég Mozsár utcai, úgyhogy japán panko morzsába pörgették, ami saját bevallásuk szerint is a morzsák ferrárija. Ehhez kapunk savanyított újhagymát, répát jégcsap retket és: dashiban eltett shitake gombát. Ehhez párosul még egy kis házi tonkatsu öntet, amivel együtt az egész abszolút kimaxolja az ízorgazmus fogalmát.

20150204-IMG_0111k

20150204-IMG_9382k

Ez igen! A jófejség és a keleti kísérleti gasztronómia csúcsra járatását láthattuk. Andrásék bebizonyították, hogy nem kell feltétlenül mesterszakácsnak vagy egyáltalán szakmabelinek lenni, hogy egy fantasztikus ázsiai street food egységet hozzon össze az ember. Olcsó, deviáns és visszatérős hely a Mozsár utcában ez a Funky Pho.

Ha te is kipróbálnád, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés

Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk