BUDAPEST

Facebook-oldalt kapott egy budapesti kátyú, máris nagy a sikere

Egy hónapja nem sikerül megszüntetni, hiába próbálkoznak vele, egyre csak növekszik.

Link másolása

Budapesten, a tél végét jól jelzik az előbukkanó kátyúk. Ám akad olyan hely, ahol a frissen felújított felületen törnek elő a lyukak, amelyek szaporodni és nagyobbodni is képesek. Egy különösen forgalmas helyen, a Róbert Károly körúti felüljárón a környékbeliek igazi folytatásos regényt készítettek "A LIK élete" címmel a Facebook-on.

Az oldal gazdái folyamatosan tudósítanak az "eseményekről", amelyek már leginkább vígjátékba illenek. A kátyú él, virul és ellenáll. A sztorit egyre többen követik, és persze a "véletlenek" is besegítenek, hogy újabb izgalmas epizódokkal bővüljön az egy hónapja tartó közvetítés. Legutóbb egy gejzír tört fel a LIK tiszteletére.

A Róbert Károly körút felújítása éppen zajlik, és ennek keretében a felüljárót is egy részen leaszfaltozták. Ám a kátyú pont ezt a részt választotta ki, és tört elő. Azóta tart a küzdelem ellene.katyu0katyunyito

A február elején előbukkant lyukról szóló beszámoló szerint próbálkoztak a probléma lokalizálásával, ám egyre csak terjedt. Az első próbálkozás után a kátyú megint előbukkant, így kezdhették újra a felmarás-aszfaltozást. De a LIK-nak ez sem volt elég, újabb kis lyuk jelent meg a túloldalon is.

Aztán megjelent a nagy hír: "BREAKING! megjelent egy villogós, sárga autó, még csak ülnek benne, vagy 20 perce, de szerintem figyelik, miként kel életre a LIK." A hozzászólásból kiderült, hogy kb. 25 percig figyelték a LIK-at, majd feladták... A helyszínre érkezett egy "szakértő" is, aki szintén a megfigyelés taktikát választotta, majd a jelek szerint ő is távozott.

Közben folyt a pszichológiai tanulmányozás is. Mit csinálnak az arra járó járművezetők? Kiderült, hogy két féle létezik:

A LIK meg szépen gyarapodik, az esti közvetítés ezt írta: "Mára ennyi,a túloldalról is levonultak a munkagépek, ma már senki sem dolgozik az útépítésen. Csak remélni tudjuk, hogy hétfőn folytathatjuk a tudosítást :-) Az reményre ad okot, hogy a képen a Nissan előtt szépen fejlődimk a "LIK"© testvérkéje! Jó pihenést kíván a "LIK"©"

A történetet feldolgozó vezess.hu oldal írt az illetékeseknek, hogy megtudják, "mennyi pénzt költöttek már el erre az igen komoly problémára, mikor lesz kész és lájkolják-e a kátyú oldalát a Facebookon". Eddig még nem érkezett válasz.

Pénteken pedig egy különleges epizóddal bővült a történet. Mint azt megírtuk, egy gejzír tört fel a LIK alatti úton.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: