BUDAPEST

Ezért szeretitek Budapestet

Feltettük nektek pár napja a kérdést: miért szeretitek Budapestet? Sok választ kaptunk kommentben, ezeket most közzétesszük.

Link másolása

"Azért imádom Budapestet, mert..." kezdtük el a mondatot, aztán jöttek a válaszok tőletek. Volt, aki csak egy szívet küldött, vagy csak egy szóval válaszolt: csodás, gyönyörű, elképesztő, de a legtöbben ki is fejtettétek gondolataitokat. Ezekből a kommentekből és az I <3 Budapest oldalra feltöltött fotóitokból válogattunk most.

Kati: Nincs szebb főváros, mint Budapest. Óvjuk, védjük...tegyünk érte!

Károly: Ennél szebb város nincs a mi fővárosunknál. Sajnos, hogy elbontották Buda nagy részét és Óbudából is alig maradt.

Zsuzsa: A legszebb város!!!

Silvija: Rengeteg sok szép emlék fűz Budapesthez.. és a rokonaim a mai napig is ott élnek...

Sári: Európa 10 legszebb városa között a 9. helyen jegyzik Budapestet.

Linda: Nálam a világon 1. helyen áll.

kardos

Fotó: Kardos Ildikó

Annarózsa: ...mert pont itt laktam, a Batthyány tér mellett 12 évig, az erkélyünkről látszott a templomtorony és a Parlament fényei, a konyhából pedig a Palota. Nem tudtam soha megunni a Várat és a Vízivárost. Hangulatos, barátságos és lüktető.

Marianna: Mert a a Világ legcsodálatosabb városa

Susanna: Mert csak szeretni lehet ezt a csodálatos várost, ki ezért, ki azért, de mindenki szereti!

hederimre

Fotó: Héder Imre

ildikokovesdyfoto

Fotó: Ildikó Kövesdy Foto

Alfonz pohlotka

Fotó: Alfonz Pohlotka

Krisztián: Varázslatos egy város. Ha megnézel egy régi filmet, mintha egy más világ lenne, tele atmoszférával. Manapság pedig azért, mert minden meg van itt. Bármit meg tudok venni. De igazából nincs rá szó, annyira szeretem. Régóta itt élek, s úgy érzem megtaláltam otthonomat. Igaz vidéki vagyok, de nem vágyok vissza. Rabul ejtett már évek óta.

Sarolta: Mert itt születtem és ez a Hazám. A külföldi utazás után jó itt feltöltődni.

András: Mert Budapest igazából se nem ország, se nem város, hanem:Budapest!!

Elizabeth: Ez a világ közepe! Leginkább a Batthyány tér!!

hargitayattila

Fotó: Hargitay Attila

piroszoltan

Fotó: Piros Zoltán

Varjassyphoto

Fotó: Varjassy Photo

Szilvia: Tudod tavaly anyák napján Teri mamával végig hajóztuk ezt az utat, és könnyezett, nagyon jól érezte magát a régi emlékek miatt.

Budapesti apartman: Mindig csodálatos átmenni a Margit hídon, lehet reggel, délután, este, egyszerűen varázslatos és nagyon romantikus..

Krisztina: Mit lehet rajta nem szeretni??

atthary photgraphy

Fotó: Atthary Photography

Jozsefgrint

Fotó: József Grint

nemethnorbertphotography

Fotó: Németh Norbert Photography

Róbert: Budapest hordoz egy fajta underground feelinget, amit nem tudok megmagyarázni, talán a belső gangos udvarok vagy a régi házak és épületek nem tudom...

Andrea: Miért??? Mert szépséges, változatos, különleges, izgalmas... és ott születtem, ott eszméltem, ott voltam szerelmes, ott adtam életet...

Ha te is szereted Budapestet, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: