Eredeti indiai büfékaja Budapesten
"Egyszer bekéredzkedett egy mumbai nő a konyhába, és együtt sütögettük a dosákat" - gyakran rácsodálkoznak az itt élő, vagy idelátogató indiaiak erre a gyöngyszemre.
Áprilisban nyílt a Mika kertjében egy olyan büfé, ami tovább színezi a Kazinczy utca nemzetközi étterempalettáját dél-indiai streetfoodjával. Dosát kapni lehet máshol is Budapesten, de Dosa büfé csak ez az egy van, és arra hivatott, hogy kifejezetten dél-indiai büfé-szerepet töltsön be. A Kerala a névben egy indiai városra és tartományra is utal, ahonnan az egyik tulajdonos is származik.
De mi az a Dosa? Rizs és lencseliszt keveréke, görögszénával és sóval ízesítve, 8 órán át fermentálva, ami egy savanykás ízt ad a tésztának. Ebbe töltik bele a választott variánsnak megfelelő töltelékeket: sajtot, krumplit, masalát, stb. Ehhez kapunk sambart és kókusz chutney-t a tunkoláshoz. A sambar gyakorlatilag egy erősen fűszerezett, sűrű zöldségleves, a chutney pedig már egy nálunk is ismertebb, gyakorlatilag lekvár. Enyhén csípős, gyümölcsös massza, amely minden indiai lepény elengedhetetlen kiegészítője.
Bár utcai ételről beszélünk, mégis javasolt az evőeszköz használata, ami kicsit megtöri a street dolog lényegét, de mivel a Mika kertjét kiszolgáló egységről beszélünk, ez egyáltalán nem zavaró. Keralai családi receptekkel dolgoznak, egy kicsit visszafogottabb, európaiaknak is barátságos fűszerezéssel, és szinte mindent helyben készítenek, beleértve a lencse-rizsliszt leőrlését is. Igyunk hozzá mangó lassit!
Ilyen jó párosítást csípős-gyümölcsös ételhez még nem találtál. A lassi egy joghurtos-mangós sűrű ital, ami szépen megzabolázza a kapszaicint, ami a csípősségért felelős. Ha felötlik benned az a gondolat, hogy ma valami újat ennél, határozottan ajánlok egy dosát lassival, csak fordulj be a Gozsduval szemben lévő Mika kertjébe, és a rikító tengerkék-zöld bódé már elvezet illataival a célig.
Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád az indiai finomságokat!