hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Eredeti indiai büfékaja Budapesten

Ki gondolná, hogy a bulinegyed közepén egy dél-indiai családi receptekkel dolgozó büfé vár minket fantasztikus ízekkel.
Csákvári Péter írása - szmo.hu
2014. augusztus 28.

hirdetés

"Egyszer bekéredzkedett egy mumbai nő a konyhába, és együtt sütögettük a dosákat" - gyakran rácsodálkoznak az itt élő, vagy idelátogató indiaiak erre a gyöngyszemre.

Áprilisban nyílt a Mika kertjében egy olyan büfé, ami tovább színezi a Kazinczy utca nemzetközi étterempalettáját dél-indiai streetfoodjával. Dosát kapni lehet máshol is Budapesten, de Dosa büfé csak ez az egy van, és arra hivatott, hogy kifejezetten dél-indiai büfé-szerepet töltsön be. A Kerala a névben egy indiai városra és tartományra is utal, ahonnan az egyik tulajdonos is származik.

De mi az a Dosa? Rizs és lencseliszt keveréke, görögszénával és sóval ízesítve, 8 órán át fermentálva, ami egy savanykás ízt ad a tésztának. Ebbe töltik bele a választott variánsnak megfelelő töltelékeket: sajtot, krumplit, masalát, stb. Ehhez kapunk sambart és kókusz chutney-t a tunkoláshoz. A sambar gyakorlatilag egy erősen fűszerezett, sűrű zöldségleves, a chutney pedig már egy nálunk is ismertebb, gyakorlatilag lekvár. Enyhén csípős, gyümölcsös massza, amely minden indiai lepény elengedhetetlen kiegészítője.

CPP_4212

hirdetés

CPP_4214

Bár utcai ételről beszélünk, mégis javasolt az evőeszköz használata, ami kicsit megtöri a street dolog lényegét, de mivel a Mika kertjét kiszolgáló egységről beszélünk, ez egyáltalán nem zavaró. Keralai családi receptekkel dolgoznak, egy kicsit visszafogottabb, európaiaknak is barátságos fűszerezéssel, és szinte mindent helyben készítenek, beleértve a lencse-rizsliszt leőrlését is. Igyunk hozzá mangó lassit!

Ilyen jó párosítást csípős-gyümölcsös ételhez még nem találtál. A lassi egy joghurtos-mangós sűrű ital, ami szépen megzabolázza a kapszaicint, ami a csípősségért felelős. Ha felötlik benned az a gondolat, hogy ma valami újat ennél, határozottan ajánlok egy dosát lassival, csak fordulj be a Gozsduval szemben lévő Mika kertjébe, és a rikító tengerkék-zöld bódé már elvezet illataival a célig.

Nyomj egy lájkot, ha megkóstolnád az indiai finomságokat!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk