BUDAPEST

Érdekes, hogy mi van most Petőfi utolsó pesti lakásának helyén

Sokan észre sem veszik, de a Gutmann-háznak tesói is vannak a városban, amelyek hihetetlenül hasonlítanak rá.

Link másolása

Nyolcvan éve tüntették el a föld színéről azt a házat, amely Petőfi Sándor utolsó lakhelye volt. A Síp utca sarkán álló Marczibányi-házat sokan siratták.

Amikor 1936-ban bontásra jelölték ki, Hatvany Lajos író, irodalomtörténész álnéven jelentetett meg egy tudósítást. Ebben azt írta, hogy Hódisz Pálné, aki Petőfi egykori lakásában működtetett varróműhelyt, a költő falon függő arcképére mutatott, és azt mondta: "költöztetik a Sándort.”

A Marczibányi-ház helyén épület helyén Wälder Gyula tervei alapján 1936-1937-ben emelték a ma is látható klinkertéglás lakóházat, amelyet eleve úgy alakítottak ki, hogy az alsó szinten üzletek legyenek.

A Guttmann-, később a Verseny Áruház helyén ma a Librit találjátok. Már csak a kirakatban lévő tábla emlékeztet arra, milyen irodalomtörténeti jelentőségű épület állt itt egykor.marczibanyihaz1

A Marczibányi-házmarczibanyihaz2

Petőfi Sándor utolsó lakása

Gutmann áruház: ez a ház áll Petőfi utolsó otthonának helyén

Miért kellett lebontani a Marczibányi házat?

A hetedik kerületben számos kereskedés működött. A vásárlók részéről pedig egyre nagyobb igény mutatkozott a modern áruházakra, divatházakra.

Gutmann Jakab és kereskedőtársa nézte ki magának ezt a stratégiai szempontból értékes területet, hogy az elhanyagolt állapotú helyére korszerű épületet emeljenek.

A Gutmann-ház különlegesnek számít. Sokaknak ugyanis fel sem tűnik, hogy Károly körúton álló, a Madách teret meghatározó tömb mintha csak a testvére lenne. Hasonló a felépítésük, ugyanolyan klinkertéglával borították a Madách-házakat és a Gutmann-házat is. Díszítésük, erkélyrácsaik, egyes elemeik annyira emlékeztetnek egymásra, hogy a Lubrico.hu még tesztet is összeállított róluk: ebben azt kell eltalálni, hogy a kis részleteket mutató fotók melyik épületről készültek.

A hasonlóság nem véletlen, ugyanis a Madách-házakat is Wälder Gyula tervezte.

Érdekes, hogy bár az építész elsőorban a barokk stílusért rajongott, és ennek elemeit használta szívesen (például a mai BKK Akácfa utcai épületénél vagy Villányi úti ciszterci gimnázium tervezésekor), a Gutmann-ház és a Madách-tömb hihetetlenül progresszív lett.

A Madách-házak 11(!) épületből áll. Kialakításuk 1937-ben kezdődött, és 1938-ban adták át. Egyébként ennek a beruházásnak is áldozatul esett egy legendás épület: a Király utca elején álló Orczy-házat bontották le miatta.karolykorutiepulet

A Károly körúti épülettömb 1939-ben - Fotó: Fortepan100783

A Gutmann-ház az 1930-as években

Az építtető üzlete

A Rákóczi út 12. szám alatt álló ház alsó szintjét a Gutmann Áruház foglalta el. Elsősorban munkaruhákat forgalmazta, hirdetéseikben azt állították, hogy a szövet elszakíthatatlan.

Választékuk később gyermek és férfiruhákkal bővült.

1949-ben államosították az üzletet, és ettől kezdve Verseny Áruháznak hívták.

Ma a Libri áruháza található a korábbi bolt helyén.

A modernitás jegyében épült Gutmann-ház olyan menő, hogy saját Facebook-oldalt is létrehoztak róla. Az alábbi képen a lépcsőház látható, az alatta levő fotón a lakók névjegyzéke.

Neked hogy tetszik az épület?

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: