BUDAPEST

Ennyi maradt a híres Telefonközpontból

Amikor még hosszú vezetékekre volt szükség a telefonáláshoz, a központnak is többemeletes ház kellett.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. május 28.


Link másolása

Ha azt írom telefon, mi jut először eszedbe? Valószínűleg nem a vezetékes típus. Továbbmegyek. Ha megkérlek arra, hogy sorold fel a címét pár ismertebb telefontársaság székházának, mivel kezded? Valami miatt biztos vagyok benne, hogy nem az 1910-17 között épült, Budapest VIII. kerületében található telefonközpont ugrik be elsőnek.

Két kezemen nem tudnám megszámolni, hányszor haladtunk el a Horváth Mihály téren emelt, éjszaka koromsötétbe burkolózó székház előtt. Ilyenkor édesapám mindig felemlegette, hogy ez bizony A telefonközpont. Nekem ugyan sokat nem mondott a dolog, és őszintén szólva a mobiltelefonok világában nem is gondolkodtam túl sokat az épületről. Pedig micsoda jelentős ház ez, ha kiérdemelte minden további jelző nélkül A telefonközpont elnevezést. A közelmúltban adódott az alkalom, hogy belessek a régóta zárt kapuk mögé, így most szemezgessünk, mi mindent láttam. A lehetőségért pedig még egyszer köszönet!

"
Az első, kis távbeszélőközpontokat bérházakba telepítették és ezek egy lakásnál nagyobb területet nem foglaltak el. A Józsefnek nevezett második budapesti nagyközpont részére a Mária Terézia (ma Horváth Mihály) téren vettek három földszintes bérházat. Külföldi tanulmányok és a Teréz központnál szerzett tapasztalatok alapján itt is a tűzbiztonság szempontjai kerültek előtérbe. Ezért Ray Rezső Vilmos a szoros értelemben vett távbeszélő-szolgálati helyiségeket a Német utca mentén helyezte el, a központot több teremre osztva és az ötemeletes irodahelyiségeket magában foglaló épületrésszel csak közlekedőhelyiségekkel összekapcsolva...." - olvasható Budapest100 honlapján

A ház ma meglehetősen lepusztult állapotban van, és jelenleg építési területnek minősül. Állítólag tulajdonosa apartmanház-szálloda funkciójú intézményt tervez falai közé. Pont emiatt a falat számos helyen áttörték, elkezdték a feltárásokat, a padlón keresztül több helyen le lehet látni az alattunk lévő szintre. Az épületet majdnem teljes egészében bejártuk, olykor bizarr volt a teljesen elhagyatott helyiségekben egyedül lenni.

Az alacsonyabb épületrész lapos tetejéről a Német utcára és a Horváth Mihály térre látunk le. A téglaburkolat a IX. kerületi Lónyay utcai házhoz hasonlóan tele van vésésekkel. Órákat lehetne itt is a falak előtt állni, silabizálni a feliratokat. Sajnos olvasgatásra most nem volt időnk, pedig mennyivel teljesebb képet kapnánk az épület történetéről, az egykoron itt dolgozókról ezáltal.

telefonkozpont (3)

telefonkozpont (11)

Processed with VSCOcam with f2 preset

telefonkozpont (26)

telefonkozpont (30)

telefonkozpont (34)

telefonkozpont (37)

telefonkozpont (41)

telefonkozpont (47)

telefonkozpont (50)

telefonkozpont (51)

A lapostetőt elhagyva átsétáltunk a magasabb épületrészbe és felmásztunk egészen a legfelső emeletig. Ami elénk tárult: egykori válaszfalak nyomai által rajzolt labirintus a sátortető alatt, a tetőablakokon keresztül pedig csodálatos kilátás nyílik a városra. Munkahelynek sem lehetett utolsó, nem is beszélve az épület tervbe vett funkciójáról.

Miután kigyönyörködtük magunkat, felfedeztük a hosszú folyosók egy részét. Elvágott kábelek, feltúrt parketta, hiányzó mosdók, ablakszárnyak, válaszfalak. Az épület valamennyi lépcsőháza gyönyörű, még a mostani bánatos állapotukban is.

Impozáns kovácsolt vas korlátok, és a kedvenc csempém a falon. Szomorú, ugyanakkor megmosolyogtató cetlik a falakon és az ajtókon: a befalazott orvosi rendelőre mutató nyíl balra, jobbra pedig a kulcsra zárt ajtón felirat, ami felszólít, hogy rossz az ajtó, csapd be!

telefonkozpont (55)

telefonkozpont (56)

telefonkozpont (57)

telefonkozpont (58)

telefonkozpont (61)

telefonkozpont (69)

Nem vitatom, hogy órákat el lehetne még tölteni az egykori telefonközpontban, ugyanakkor nem kifejezetten az önfeledt boldogság és felhőtlen csodálat járja át lelkemet a nyomorult állapotú falak között. A folyosókat, emeleteket járva átsuhant agyamon a gondolat: milyen torokszorító érzés lehet vajon egykori dolgozóként látni az épületet mostani állapotában.

Vajon gondolta bárki is a telefonközpont fénykorában, hogy az az éra kevesebb mint száz év alatt leáldozik majd, és a távbeszélőközpont funkcióval épített épület ilyen hamar 'feleslegessé' válik? Személy szerint kíváncsian várom a hasznosítást, érdekel, hogy mit hagynak meg, mennyire alakítják, alakíthatják át a jelenlegi épületet.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha érdekes volt a cikk, oszd meg barátaiddal is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: