BUDAPEST

Eladó Budapest egyik legszebb szecessziós villája

Tíz szoba van kialakítva 569 négyzetméteren a gyönyörűen felújított szecessziós épületben. Közel 700 millióért hirdetik...

Link másolása

Egy gyönyörű szecessziós villa rejtőzik Mátyásföld szívében, amelynek mostanra fejezték be az évek óta tartó aprólékos felújítását. Ez a Dozzi-villa, amelyet Dozzi József, a híres szalámigyáros épített magának és családjának a Koronafürt és a Májusfa utca sarkán.

Az Urbanista szúrta ki, hogy eladó ez a csodálatos épület. Ők sem, és mi sem értjük, hogy mi vitte rá a tulajdonost arra, hogy a szinte teljesen elkészült épülettől megváljon.

Hihetetlenül izgalmas ez az épület a furcsa, áttört sisakkal a tornyán, illetve a rengeteg napraforgómintával. Napraforgós volt a gyönyörű kovácsoltvas kapu, a falakon a stukkók, de a napraforgók még az üvegekre is felkúsztak.

9759745_9ff90f2d9e4a5a0cb2ae128429b2e825_wm

Csabai Flóra tervezte meg a felújítást, ami azért is csodálatos, mert a villa már régóta lakatlan volt, pusztult, és szinte egyértelmű volt a sorsa: lerombolják és társasházat építenek a helyére. Az Urbanista szerint két házzal odébb ugyanez történik, elképesztő ízléstelenséggel, de szerencsére a Dozzi-villa megúszta ezt a gaztettet.

Az már csak hab a tortán, hogy nem vágták ki a nagy fákat, amely a régi villanegyedek legnagyobb kincsei voltak. Viszont kiirtották a bozótot és lecserélték az elkorhadt léckerítést is egy dróthálóra.

Az Urbanista újságírója egy Ady-verseskötethez hasonlítja a házat: sok a stukkó, az inda, nincs egyetlen szabályos alakú ablak se rajta és még az ereszcsatornát tartó támasz is egy kis kovácsoltvas. Sokan nem kedvelik a szecessziót, de akik mégis, szinte biztos hogy beleszeretnek a Dozzi-villába!

9759775_1cad3518589d791ff227ca84b525aa62_wm

A teljes hirdetés:

Ómátyásföld villanegyedében eladó egy 3 szintes (pince, földszint, tetőtér kialakítású), 569 nm-es szecessziós villa. Az épülethez tartozó telek 2028 nm. A villaépület felújítása jelenleg is tart, befejezése 2015 tavaszára várható. Az ingatlan környezetében több századfordulós villa található, mely utánozhatatlan hangulatot nyújt. A villa rövid története: a XIX század végén egy Dozzi József nevű olasz származású szalámi gyáros építette családja részére nyaralónak. Ez idő tájt Mátyásföld a budapesti arisztokrácia illetve a gazdag polgári családok nyaralóövezetének számított. A kor modern építészetének megfelelően a ház szecessziós stílusban épült, de teljes mértékben eltérve a Magyarországon megszokott ”magyar szecessziótól”, abszolút a nyugat európai stílust követte. Így az épület Budapesten, de valószínűleg az országban is teljesen egyedülálló, szőnyeg szerűen ornamentikált homlokzattal rendelkezik.

A külső felújítás során a kornak megfelelő helyreállítás történt, melyet a Fővárosi Műemlékvédelmi Hatóság folyamatosan nyomon követett, mivel az épület homlokzata és az eredeti kovácsoltvas kapu fővárosi értékvédelem alatt áll. Az épület belső kialakítása és műszaki tartalma abszolút 21.századi technológiával készült, de az ingatlan minden eredeti alkotóelemét megtartva (külső, belső nyílászárók restaurálva, a pincében lévő poroszsüveg födém, és az eredeti fafödémet is megőrizve), de teljes mértékben egy modern alsó gerendás monolit födémmel kiváltva. A belső tér kialakítása modern, amerikai stílusú, a közös terek (konyha, nappali, étkező) nagyon jól elkülönülnek a háló részektől és a hálószobák kialakítása úgy történt, hogy szinte mindegyik saját gardrób és fürdőszoba kapcsolattal rendelkezik.

Közel 700 millióért hirdetik ezt a remekművet, ami elég húzós, mert fele annyiért szokták árusítani a mátyásföldi villákat. Könnyen elképzelhető, hogy tényleg ennyit költöttek a felújítására is.

Tíz szoba van benne kialakítva 569 négyzetméteren. Reméljük az Urbanista szerkesztőivel együtt, hogy hamarosan új gazdára talál ez a remekmű.

9759777_b3bf9e045bdc4950bd6ea371e8c4701c_wm

via Zubrecki Dávid / Urbanista

Ha te is szívesen beköltöznél a villába, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: