hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Egyre lehangolóbb állapotban látjuk a Városligetet, pedig éppen megújul és megszépül

A kívülálló hosszas, fájdalmas vajúdásnak látja a folyamatot.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. november 11.

hirdetés

Elkezdődtek a Városliget parkrekonstrukciós munkái. A kivitelező azt ígérte, hogy a Liget Budapest projekt első ütemében megújul a Vakok Kertje, új sportpályák létesülnek a környék iskolásainak, és kutyajátszótér is épül.

A munkálatok több ütemben folynak majd, fokozott figyelemmel arra, hogy a parknak mindig legyenek olyan részei, amelyek a használhatóak - ezt ígérte október végén a Városliget Zrt.

Akkor azt írták a közelményükben, hogy először azok a fejlesztések valósulnak meg, amelyek a látássérültek, a környező iskolák, illetve a kutytulajdonosok igényeit szolgálják. Például megújul a Vakok kertje, lesz korszerű sportközpont, készül egy élménypark a kutyák és gazdik számára, és megújul a Szépművészeti Múzeum környékén a zöldfelület.

VIDEÓ: Így néz ki most a vakok kertjének területe:

Ami azt illeti, ráfér a ráncfelvarrás Budapest egyik legnagyobb közparkjára, a turisták által kedvelt helyre, ahol olyan izgalams látnivalók találhatók, mint amilyen a Vajdahunyad vára. Még akkor is, ha koránt sincsen olyan elhanyagolt állapotban, mint az általunk szintén kedvelt, mostoha sorsú Népliget.

hirdetés

Abban is szinte mindenki egyetért, hogy a Városliget élvezhetőbbé, tisztábbá, még barátságosabbá tétele nem megy bizonyos átalakítások és némi felfordulás - például földmunkák - nélkül. Még azzal is sokan egyetértettek, hogy a végtelenül ronda, és eredetileg ideiglenes épületnek szánt raktárból kialakított Petőfi Csarnoknak el kell tűnnie, és hogy a Szépművészeti mögötti terület mostanában botrányos állapotban van.

De a múzeumi negyed Városligetbe telepítésével, és a park drasztikus mértékű átalakításával, illetve az autósforgalom Ligetbe terelésével már a legtöbben nem értenek egyet.

Mint ahogyan azzal sem, hogy a munkálatok évszázados, történelmi jelentőségű és környezetvédelmi szempontból is fontos, nagy méretű fák kivágásával kezdődtek.

A Városliget Zrt. a fentiekkel kapcsolatban azt írta hozzánk eljuttatott közleményében: "A projekt célja éppen az, hogy a park meglévő ökológiai értékeit megőrizze és gondozza, ezért is indított a Városliget Zrt. idősfa ápolási programot két évvel ezelőtt, melynek köszönhetően több tucat koros faegyedet rehabilitáltak már a Főkert szakemberei. Mindezeken felül a Városliget Zrt. egy, a jogszabályi előírásoknál is szigorúbb faápolási protokollt dolgozott ki, mely garantálja, hogy a faállományon a legalaposabb vizsgálatokat követően, a legszakszerűbb beavatkozásokat végezzék el. A projekt megvalósításával továbbá jelentősen nőni fog a Városliget zöldfelülete (60-ról 65 százalékra), a park növényzetét mennyiségében, minőségében és biológiai aktivitásában is jelentősen fejlesztik, Magyarország történetének legnagyobb volumenű kert- és tájépítészeti pályázatán megszületett tervek alapján. Ezekre feladatokra összesen 15 milliárd forintot fordítanak, ez hazánkban példa nélküli."

A Liget Budapest Projekttel kapcsolatban azt írták, az egyik legfontosabb vállalása az, hogy megszabadítsa a parkot az autóforgalomtól. Az évtized végéig lezárják a Kós Károly sétányt, ami ma az M3-as autópálya bevezetőszakaszaként funkcionál, napi 10 ezer autót keresztülvezetve a Városligeten, a felszíni parkolás pedig teljesen megszűnik a Ligetben, így további, közel 2 ezer oda nem illő autótól szabadul fel a park.

"Nem nehéz belátni, hogy ezek a fejlesztések mind javítják majd a Városliget ökológiai egyensúlyát, parkfenntartását és nem utolsó sorban a látogatói élményt is. Szintén téves állítás a mondatban, hogy a Ligetet drasztikus mértékben átalakítják és múzeumi negyedet telepítenek oda. Új épületek kizárólag már meglévő, használaton kívüli, elbontott épületek helyére, vagy már eleve leburkolt felületekre a kerülnek. A parkfelújítás során pedig zöldfelület teljes rehabilitációja mellett alapvetően újulnak meg a hagyományos parkfunkciók, már részben elkezdődött a közműhálózat cseréje, elindul a közvilágítás bővítése és felújítása, új illemhelyek, kerékpártárolók létesülnek, több hulladékgyűjtőt helyeznek ki és, ami talán a legfontosabb, végre akadálymentesítik a Városligetet" - írja a közlemény.ligetnovember1ligetnovember2ligetnovember3

És hiába a szándék a megújulásra, a Liget megszépítésére, ha ugyanolyan állapotban van most is a Városligeti tó és környéke, mint szokott az utóbbi években a Műjégpálya kialakítása előtt.

Nyáron a tavon építették fel a vizes a világbajnokság szinkronúszó-versenyeinek helyszínt adó ideiglenes műúszó-medencét és a hozzá tartozó lelátókat. A szervezők azt ígérték, hogy a verseny végeztével a szervezők mindent az eredeti funkciójának megfelelően visszaállítanak - ez megtörtént, elbontották az építményeket.

Ugyanakkor még maradt az alapprobléma a tóval: ősszel lecsökkentik a vízfelületet a töredékére, az vízutánpótlá shíján pang és büdös, a környéke pedig szemetes, piszkos. És egy idő után a maradék vízfelület is az.ligetito1ligetito2ligetito4ligetito5

A tóval kapcsolatban a Városliget Zrt azt közölte, hogy a Liget Budapest Projekt elkészültével "hatszorosára nő a tó egész évben látható, állandó vízfelülete, kizárólag csak a műjégpálya felületét eresztik majd le a téli szezonban. A kibővített tóban állandó élővilágot alakítanak ki, illetve vízkormányzó és víztisztító rendszerek gondoskodnak majd arról, hogy a vízminőség egész évben kifogástalan legyen."

A budapestiek nagy része szeretné, ha megújulna a Városliget, de nem akarja, hogy ott legyen a múzeumi negyed - egy friss, reprezentatív, felmérés is igazolja, hogy a fővárosiak milyen Ligetet szeretnének.

A Greenpeace által megrendelt közvélemény-kutatásból kiderül: a budapestiek 72 százaléka egyetért abban, hogy a múzeumi negyedet nem a Városligetben, hanem inkább a Nyugati pályaudvar mögötti terület fejlesztésével kellene kialakítani.

A Greenpeace azt írja a közleményében, hogy Magyarország továbbra is fontosnak tartja a Városliget mint park rehabilitációját. Fejleszteni kell többek között a jelenlegi közvilágítást és a Liget közparki funkciójának infrastruktúráját; meg kell oldani a növényzet folyamatos karbantartását; és kerékpártárolókat, nyilvános illemhelyeket, szelektív hulladékgyűjtőket kellene kialakítani. Mindezekhez azonban nincs szükség új épületekre a közparkban.

"Azt várjuk a kormányzattól, hogy a lakosság véleményét tiszteletben tartva a Városligetet kizárólag közparkként újítsa meg. A múzeumi negyedet pedig olyan területen valósítsa meg, ahol fakivágások nélkül, a környék fejlesztésével hozható létre új kulturális központ” – nyilatkozta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország zöldterületkampány-felelőse."

A Városliget Zrt. megbízásából az Ipsos Zrt. készített tavaly tavasszal egy úgynevezett kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív) közvélemény-kutatás, ez a budapestiek és a Városliget használóit kérdezte meg a Liget Projektről. A kvantitatív kutatás április 9. és május 15. között készült, reprezentatív volt, 600 fős budapesti, illetve 800 fős városligeti minta alapján. A Városliget Zrt. közleményében az szerepel, hogy "a felmérés legfontosabb eredménye szerint a megkérdezett Városliget használók 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik."

A budapestiek közül sokan olyannak szeretik, vagy olyannak szeretnék látni a Ligetet, mint amilyen például két évvel ezelőtt volt egy szép őszi napon.varosliget1varosliget2varosliget4varosliget3varosliget5varosliget6varosliget7varosliget8varosliget9varosliget10

Mi kíváncsian várjuk, milyen lesz az átalakítások után a kutyás élménypark, a vakoknak szát park és a többi helyszín!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk