BUDAPEST

Egy zsibvásár Budapesten, ahol MINDEN van

Budapesten sokféle tematikus piac és vásár van. Az Antik PLACc nem ilyen. Ott mindent lehet kapni.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. február 10.


Link másolása

Az Antik PLACC-on játunk. Éppenhogy átköltöztek a Bálnából az AnKERTbe, így mindenki próbálgatta, szokta a helyét, ahogy én is a helyet.

Kicsit fáradt voltam, mikor ott jártam, zűrös hetet hagytam magam mögött, de ennek ellenére is feltűnt, hogy a választék az rendkívül széles. Előrebocsátom, hogy imádom az ilyen jellegű kirakodó vásárokat, ha tehetem nemcsak külföldön, de itthon is meg-megfordulok bennünk.

antikplacc4

antikplacc5

Processed with VSCOcam

antikplacc7

antikplacc8

antikplacc10

antikplacc11

Mit is rejt első kómás blikkre az Antik PLACC? Kézzel készített új holmik, ötletes lámpák, formatervezett régi-új ülőalkalmatosságok, és rengeteg olykor igencsak bizarr használt cucc, kinek csecse-becse, kinek lom. Karórák, krokodilbőr táska vagy éppen egy teljes krokodilbőr. Száz éves, még most is szépen muzsikáló gramofon (meghallgattuk, ez ám a zene!), millió színes gomb és porcelánok.

A mi kultúrkörünkben talán haszontalanak tűnő, de legfőképpen sokkoló alapanyagú termékenységi szobrocskák, ékszerek, bizsuk, bútorok, festmények, éltes korú magazinok, fényképezőgépek, polaroidok egymás mellett katonarendben ácsingózva következő tulajdonosuk óvó kezei után. A kínálatot nemcsak lefotózni, de felsorolni is lehetetlen.

antikplacc13

antikplacc14

antikplacc15

antikplacc16

antikplacc17

antikplacc18

Ehhez hozzájön még, hogyha megéhezünk, -szomjazunk vagy éppen a vizuális csatamezőről elvágyódva megpihennénk, senki nem tart vissza, hogy leüljünk. Nem nehéz (mmmmm) finom limonádét (a tetszőleges ital behelyettesítendő) kortyolgatva a következő ütközetig feltöltődni. Ha még nem voltatok, de szeretitek a régiségeket, ugyanakkor az új dolgokat is, a dédinél, nagyinál, otthon vagy sehol sem látott megszokott avagy a szokatlan holmikat, ha éppen elkéne valami otthonra (mint például nekem egy jó kis porcelán tál avagy egy színházi zsebkukkoló) vagy csak éppen nézelődnél, itt a helyed.

Alkudni kötelező, bár manapság talán szokatlan. E téren én is csak próbálgatom karmocskáimat, ugyanakkor szerénytelenül állíthatom, hogy a pironkódó kezdő lépések után gyorsan belejön az ember lánya!

antikplacc19

antikplacc21

antikplacc23

antikplacc24

antikplacc25

antikplacc26

antikplacc28

Ha tehát közelebbről is szemrevételeznéd a portékákat, látogass el valamelyik vasárnap az Antik PLACCra. Mostanában az AnKERTben (VI. kerület, Budapest, Paulay Ede utca 33.) bújnak meg. Ne feledkezz meg ugyanakkor a DRKUKTART blogról sem. Ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Oszd meg barátaiddal is, ha tetszett a cikk!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: