BUDAPEST

Egy falusi fogadó áraival vár a Frappáns

Itt volt régen a Kék Macska, ahol Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is megfordult.

Link másolása

Biztos nem vagyok vele egyedül, akinek feltűnt a Király utcán, rögtön a Gozsdu udvar mellett nyitott gigászi területű étterem. Az ablakai gyakorlatilag ajtóként is funkcionálnak, és ezzel még nagyobb teret érzékeltetnek. Ez az egy hónapja nyílt Frappáns névre hallgató hely, amelynek rengeteg asztala van, és nem fél használni.

_NSZ9099

_NSZ9116

A belépő tér mérete simán leigázza a szomszédos Kolorét. Ehhez még párosul egy mellékterem, plusz egy alagsor, amely egyenlőre még nem funkcionál. A falak ráadásul már 1848 óta állnak, és Pollack Mihály fia, Pollack Ágoston tervei alapján épültek fel. Ezek között a boltívek között működött anno az egyik leghírhedtebb magyar-német mulató is, a Kék Macska, ahol Jókai Mór és Mikszáth Kálmán is gyakran megfordult.

_NSZ9101

Az étlap elsőre ijesztően magyarosnak tűnik így a Király utca elején, de aztán egy módszeres átnyálazás után rájön az ember, hogy van itt minden, kérem. A külföldieknek szánt kötelező hortobágyi pala után jön az érdekesebb rész, ahol egyből kiszúrtam a juhsajt szót, és annak ellenére, hogy a csirkénél unalmasabb húst nem tudnék mondani, rendeltem egy tökmagon sült jércemellet grillezett Provance-juhsajttal és grillzöldségekkel, mert az étel több eleme is beindította azt a bizonyos pavlovit. Rendelés után becserkésztük habtestünket a konyhába, hogy megnézzük, mit tud.

_NSZ9106

NAGY. Ekkora tér után egy babaház konyhát képzeltem oda a sarokba valahova, de ez a vízió baromi gyorsan szertefoszlott. Sok szakács és méretes munkaasztalok magyarázzák meg itt az étlap bőséges választékát. A srácok komolyan gondolják azt a 200 férőhelyet. A rostlap mellett elhaladva konstatálom, hogy a juhsajtom ott sül, és jó kezekben van.

_NSZ9118

Az étel abszolút működik. A grillzöldséggel sok helyen az van, hogy a legsnasszabb grillfűszert kapja magára, amit már felismer az ember kilométerekről, de Frappánsék grillzöldje nem korcsosult el ebbe az irányba. A jércén a tökmagbunda teljesen befedi azt, ami először elég vadnak tűnik, de az első falat eloszlatja a kételyeket. A juhsajt beváltja minden hozzá fűzött reményemet, de az összkép kicsit száraz lenne még így is. Ezzel az étterem is tisztában lehetett, mert mellékeltek az étel mellé egy meglepi mártogatóst, amivel kész is a hepiend.

_NSZ9096

A budapesti kávés hadviselésben is a jó irányt sikerült megcélozniuk. Kávéjukat a Monterosa caffé pörköli, aki mögött nem más áll, mint az egyetlen magyar női pörkölő, Erberling Judit. A baristák pedig külön képzést kaptak ennek a pörkölésnek a kezeléséhez. A kávé mellé még becsúszik egy somlói habos galuska, ami olyan jól esik, mint találni egy tízezrest a Keletiben.

_NSZ9100

A végére pedig a cseresznye a tejszínhabra, hogy a hely a Gozsdu közvetlen közelségében abszolút nem drága. Egy olyan igazi falusi fogadó árazása van, és ha a rengeteg férőhelyre gondolunk, össze is áll a kép a bizniszről. A Frappáns a klasszikusabb éttermi vonalban működik, de ott van az a kis csavar, ami miatt belefér ez még a Király utcába. Van rántott sajt, de Pannónia sajtból van. Igazság szerint szinte kívánta is ezt az utca.

Ha te is kipróbálnád, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: