BUDAPEST

Egy elbűvölő kalaposműhely Budapesten

Egy rég elfeledett szakma és kellékei élednek újra egy budapesti műhelyben.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. április 02.


Link másolása

"Tegnap megláttam, ma felkerestem, holnap visszatérek." - ekként is summázhatnám a MASAMOD kalapmárka és szerénységem cirka kétnapos múltját és jövőbeli kapcsolatát. Elbűvölő kalapüzletben moziztam nemrégiben.

Egy régi magyar (kalapos) filmnek egy száz éves kalapboltban való megtekintése volt a tét egy programajánló alapján. Ez lehet, hogy csupán szimpla kíváncsiság maradt volna, ha nem botlom bele ismét a márkába a Central European Fashion Days keretei között a Városligeti Műjégpályán. De ismét utamba akadt, és megfogott a kiállított kalapok látványa. A végső lökést az adta, hogy a következő programommal időben, este negyed nyolc körül végeztem, és a fennmaradó pár órában a még egy hétig tartó Budapesti Design Hét keretei között utolsó alkalommal kínálta magát a lehetőség, hogy a nyitott kalapműhelybe bekukkantsak (igaz ekkor már kissé elcsigázva nem a filmnézés volt fókuszban, „csupán” a kalapok). Így elsétáltam az Operaházhoz és betértem a Lázár utcai aprócska műhelybe.

kalap1

kalap2

kalap3

kalap4

kalap5

kalap6

Bár először jártam itt, széles mosollyal kísért szívélyes fogadtatásban volt részem. Eredetileg nem terveztem, hogy sokáig maradok, fél órát szántam a látogatásra, lévén vasárnap este, de a humoros mozi ígérete, a barátságos környezet és a bolt ódon, de ezzel együtt nagyon is mai atmoszférája maradásra késztetett.

A meghirdetett program szerint alkalom nyílik arra, hogy a tervező 100 évvel ezelőtt is kalapos műhelyként működő stúdiójában egy igazi, kalapokról szóló magyar klasszikust nézzenek meg. A Pesti mese c. film egy belvárosi kalapszalonban játszódik és egy igazi masamódról, vagyis kalapos lányról szól.

A filmnézést követően a látogatók közelebbről is szemügyre vehetik a tervező kalap fejforma gyűjteményét, amelyek közül nem egy akár az 1937-ben bemutatott film szereplője is lehetett volna. Emellett egy különleges installáció keretében mutatkozik be Budapesten is a Masamod Párizsban debütált kollekciója.

kalap9

kalap10

kalap27

kalap12

Íme a titkos ajtó, amikor zárva van.

kalap13

A hátsó babán szintén (pre)MASAMOD kreáció látható, még a londoni diákévekből.

kalap14

MASAMOD nem csupán egyedi kalapokat, de kalapdoboz inspirálta táskákat is készít, mint például a fenti fekete csodát is.

kalap15

A bolt hátsó traktusában régi formák sorakoznak egymásra pakolva szorosan a falhoz simulva, ékes bizonyítékaként vendéglátó masamódunk elmúlt idők iránti tiszteletének és annak, hogy itt a kalapkészítés nemcsak munka, hanem egyben szenvedély is. Mielőtt a bolt a jelenlegi masamód tulajdonába került volna, az aprócska helyiséget az egész plafont beborító galéria nyomta agyon. A régi galériát elbontották, helyette légiesebb galériát emeltek a teret minden lehetséges eszközzel tágították. Itt minden a jelenlegi masamódunk kezeinek nyomát viseli, még a rózsaszínben úszó fal is, amire a régiségpiacról beszerzett festőhengerrel madarak repültek hol szépen egymás után, hol keresztül-kasul.

De túl sokat fecsegek, ahelyett, hogy szót ejtenék a márkanév jelentéséről, amit szégyen vagy sem, vasárnap estig én sem ismertem: "masamód (francia = "divatárusnő"). Női kalapokat, sálakat és fejkötőket készítő és árusító nő. "Csak hosszú esti séta, és néha csönd volt percekig, ön masamód volt, én pedig poéta" (Heltai J. : Ferenc József korából való balladácska). A századforduló táján volt divatos szó." - szól az idézet, hogy véletlenül se ejtsek egy hibát sem.

kalap16

kalap17

kalap18

kalap19

kalap20

Az üzletben eme jeles alkalomból színes kiállítást alkottak a műhelyből kikerült egyedi műalkotások: a mesternő diákéveiben készített kalaptól kezdve az egyes kollekciók feltűnő darabjain át a visszafogottabb fejfedőkig minden megtalálható itt.

Maga a helyiség egésze magával ragadott, de a leginkább a titkos ajtó léte bűvölt el. Minden négyzetcentimétert, így a titkos ajtó felületét is kihasználták. Ám, ha levegőre van szükség, az ajtó kinyílik, hogy utat engedjen a friss őszi estének...

A vetítés nyolc után kezdődött picivel. A Pesti mese című filmet korábban nem ismertem, de végig nevettük a nyelvhasználatában és gesztusaiban is mai világot idéző darabot. A filmet 1937-ben mutatták be Turay Ida (Klári vagy copfos), Páger Antal (Kubik úr) és Kabos Gyula (Vadász Lehel) főszereplésével és olyan mellékszereplőkkel mint Kiss Manyi és Feleki Kamill. Ha szeretnéd tudni, miről szólt a film, kattints ide!

kalap21

kalap22

kalap23

kalap24

kalap25

kalap26

Ha Te is meglátogatnád a MASAMOD-ot, ne habozz, keresd fel őket a 1065 Budapest, Lázár utca 8. szám alatt. Ha mindez még nem fér bele az idődbe vagy félénk vagy, itt tájékozódhatsz a márkáról.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a kalapműhely, oszd meg az ismerőseiddel is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: