BUDAPEST

Egy elbűvölő kalaposműhely Budapesten

Egy rég elfeledett szakma és kellékei élednek újra egy budapesti műhelyben.
A DRKUKTART blog cikke - szmo.hu
2015. április 02.


Link másolása

"Tegnap megláttam, ma felkerestem, holnap visszatérek." - ekként is summázhatnám a MASAMOD kalapmárka és szerénységem cirka kétnapos múltját és jövőbeli kapcsolatát. Elbűvölő kalapüzletben moziztam nemrégiben.

Egy régi magyar (kalapos) filmnek egy száz éves kalapboltban való megtekintése volt a tét egy programajánló alapján. Ez lehet, hogy csupán szimpla kíváncsiság maradt volna, ha nem botlom bele ismét a márkába a Central European Fashion Days keretei között a Városligeti Műjégpályán. De ismét utamba akadt, és megfogott a kiállított kalapok látványa. A végső lökést az adta, hogy a következő programommal időben, este negyed nyolc körül végeztem, és a fennmaradó pár órában a még egy hétig tartó Budapesti Design Hét keretei között utolsó alkalommal kínálta magát a lehetőség, hogy a nyitott kalapműhelybe bekukkantsak (igaz ekkor már kissé elcsigázva nem a filmnézés volt fókuszban, „csupán” a kalapok). Így elsétáltam az Operaházhoz és betértem a Lázár utcai aprócska műhelybe.

kalap1

kalap2

kalap3

kalap4

kalap5

kalap6

Bár először jártam itt, széles mosollyal kísért szívélyes fogadtatásban volt részem. Eredetileg nem terveztem, hogy sokáig maradok, fél órát szántam a látogatásra, lévén vasárnap este, de a humoros mozi ígérete, a barátságos környezet és a bolt ódon, de ezzel együtt nagyon is mai atmoszférája maradásra késztetett.

A meghirdetett program szerint alkalom nyílik arra, hogy a tervező 100 évvel ezelőtt is kalapos műhelyként működő stúdiójában egy igazi, kalapokról szóló magyar klasszikust nézzenek meg. A Pesti mese c. film egy belvárosi kalapszalonban játszódik és egy igazi masamódról, vagyis kalapos lányról szól.

A filmnézést követően a látogatók közelebbről is szemügyre vehetik a tervező kalap fejforma gyűjteményét, amelyek közül nem egy akár az 1937-ben bemutatott film szereplője is lehetett volna. Emellett egy különleges installáció keretében mutatkozik be Budapesten is a Masamod Párizsban debütált kollekciója.

kalap9

kalap10

kalap27

kalap12

Íme a titkos ajtó, amikor zárva van.

kalap13

A hátsó babán szintén (pre)MASAMOD kreáció látható, még a londoni diákévekből.

kalap14

MASAMOD nem csupán egyedi kalapokat, de kalapdoboz inspirálta táskákat is készít, mint például a fenti fekete csodát is.

kalap15

A bolt hátsó traktusában régi formák sorakoznak egymásra pakolva szorosan a falhoz simulva, ékes bizonyítékaként vendéglátó masamódunk elmúlt idők iránti tiszteletének és annak, hogy itt a kalapkészítés nemcsak munka, hanem egyben szenvedély is. Mielőtt a bolt a jelenlegi masamód tulajdonába került volna, az aprócska helyiséget az egész plafont beborító galéria nyomta agyon. A régi galériát elbontották, helyette légiesebb galériát emeltek a teret minden lehetséges eszközzel tágították. Itt minden a jelenlegi masamódunk kezeinek nyomát viseli, még a rózsaszínben úszó fal is, amire a régiségpiacról beszerzett festőhengerrel madarak repültek hol szépen egymás után, hol keresztül-kasul.

De túl sokat fecsegek, ahelyett, hogy szót ejtenék a márkanév jelentéséről, amit szégyen vagy sem, vasárnap estig én sem ismertem: "masamód (francia = "divatárusnő"). Női kalapokat, sálakat és fejkötőket készítő és árusító nő. "Csak hosszú esti séta, és néha csönd volt percekig, ön masamód volt, én pedig poéta" (Heltai J. : Ferenc József korából való balladácska). A századforduló táján volt divatos szó." - szól az idézet, hogy véletlenül se ejtsek egy hibát sem.

kalap16

kalap17

kalap18

kalap19

kalap20

Az üzletben eme jeles alkalomból színes kiállítást alkottak a műhelyből kikerült egyedi műalkotások: a mesternő diákéveiben készített kalaptól kezdve az egyes kollekciók feltűnő darabjain át a visszafogottabb fejfedőkig minden megtalálható itt.

Maga a helyiség egésze magával ragadott, de a leginkább a titkos ajtó léte bűvölt el. Minden négyzetcentimétert, így a titkos ajtó felületét is kihasználták. Ám, ha levegőre van szükség, az ajtó kinyílik, hogy utat engedjen a friss őszi estének...

A vetítés nyolc után kezdődött picivel. A Pesti mese című filmet korábban nem ismertem, de végig nevettük a nyelvhasználatában és gesztusaiban is mai világot idéző darabot. A filmet 1937-ben mutatták be Turay Ida (Klári vagy copfos), Páger Antal (Kubik úr) és Kabos Gyula (Vadász Lehel) főszereplésével és olyan mellékszereplőkkel mint Kiss Manyi és Feleki Kamill. Ha szeretnéd tudni, miről szólt a film, kattints ide!

kalap21

kalap22

kalap23

kalap24

kalap25

kalap26

Ha Te is meglátogatnád a MASAMOD-ot, ne habozz, keresd fel őket a 1065 Budapest, Lázár utca 8. szám alatt. Ha mindez még nem fér bele az idődbe vagy félénk vagy, itt tájékozódhatsz a márkáról.

Ne feledkezz meg a DRKUKTART blogról sem: ne maradj le az újdonságokról, kövess Facebook-on ITT és Instagram-on ITT, vagy, ha úgy tetszik értesülj a friss bejegyzésekről a Bloglovin segítségével!

Ha tetszett a kalapműhely, oszd meg az ismerőseiddel is!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk