BUDAPEST

Cseh Tamás nyomában jártunk

Hol élt Cseh Tamás, hogyan ismerkedett meg Bereményivel, hová jártak inni és hol születtek első közös dalaik? Megtudhatjátok a „Cseh Tamás nyomában Budán” névre keresztelt túrán.

Link másolása

Hol élt, hogyan ismerkedett meg Bereményi Gézával, hová jártak esténként inni és hol születtek első közös dalaik? Ez csak néhány kérdés azok közül, amire mind választ kaphattok a „Cseh Tamás nyomában Budán” névre keresztelt túrán, amelyet a Hosszúlépés. Járunk? csapata szervezett.

Hogy megértsük Cseh Tamás hihetetlen népszerűségének okát, ismerni kell a történelmi kontextust is. A történet a hatvanas évek végén kezdődik, amikor az 1956-os forradalom öröksége mindennél jobban rányomta bélyegét a hétköznapokra._DSC8577_DSC8580

A kormányzat ugyanis első számú közellenségnek a fiatalokat kiáltotta ki, őket tette ’56 fő felelőseivé, hogy egyfajta diákcsínyként beállítva csökkentse az egész jelentőségét. Ennek következményeképp igyekeztek szabotálni minden olyan szerveződést, ahol a tizen- illetve huszonévesek csoportosan voltak jelen, így fennállt a veszélye, hogy rendszerellenes gondolatokkal befolyásolják egymást.

A rendőrség Ifjúságvédelmi osztálya szinte vadászott a fiatalokból álló társaságokra – vagy ahogy önmagukat nevezték, galerikre –, és minden fronton ellehetetlenítette működésüket. Ehhez jött még hozzá az 1968-as csehszlovákiai bevonulás okozta általános megdöbbenés. Mindez együtt hatalmas letargiát és nihilt eredményezett a társadalomban._DSC8590

_DSC8594

Cseh Tamás is a kiábrándult, jövőkép nélküli sokasághoz tartozott. Fejér megyei származásúként nem sokkal azelőtt költözött Budapestre, Kőbányán kapott munkát egy iskolában, de nem igazán találta a helyét.

Neki is volt viszont gitárja, amit ebben az időszakban egyre többen fedeztek fel maguknak, mint az önkifejezés eszközét: az évtized közepére már kilencezer darab fogyott belőle évente._DSC8596

A túra első állomása a Batthyány tér mögött található Iskola utca 35/B. számú ház volt, ahol Cseh Tamás nagyjából két évig élt a hatvanas-hetvenes évek fordulóján. A kapuban emléktábla is figyelmeztet erre.

Miután egy véletlen folytán megismerkedett Bereményi Gézával, már másnap meghívta őt magához, és rögtön ezen a találkozón megszületett első közös szerzeményük Az ócska cipő. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem: a következő évtizedekben megszámlálhatatlan dal látott napvilágot együttműködésük gyümölcseként.

VIDEÓ: Cseh Tamás: Ócska cipő

Hamarosan össze is költöztek: mivel Bereményinek akkortájt épp nem volt hol laknia, Cseh nagylelkűen felajánlotta neki, hogy ha főbérlője is beleegyezik, nála meghúzhatja magát. Innentől csak azt kellett összehangolni, mikor melyikük menjen el hazulról, ha a másik épp „hölgyvendéget fogad”.

Az egymás közötti kommunikációra egyébként – mobiltelefon és internet híján – többnyire a bejárati ajtóra kirakott papírszalvétákat használtak. Itt közölték egymással azt is, távollétük esetén éppen melyik kocsmában vannak a környék vendéglátóhelyei közül._DSC8599_DSC8601_DSC8602

Cseh és Bereményi számára ugyanis állandó esti program volt a környező utcák ivóinak végigjárása. Egyik kedvenc helyük a háztól alig száz méterre található (és egyébként máig működő) Isolabella volt, de gyakran megfordultak a vele szemközti, azóta már bezárt Jeney bisztróban is.

A túra során érintettük még a Fő utcában található Horgásztanya vendéglőt, ahová Cseh leginkább Baksa-Soós Jánossal, a Kex frontemberével közösen járt. Ez volt az a zenekar, amely leginkább extravagáns, lázadó szellemiségű koncertjeiről vált emlékezetessé. A hatalom nem is tűrte meg sokáig: alig pár éves működés után felbomlasztották, Baksa-Soóst pedig emigrációba kényszerítették, azóta is Berlinben él._DSC8604_DSC8617

Cseh Tamást a személyes barátságon túl is erős szálak fűzték a Kex-hez: az ő egyik koncertjük szünetében lépett először színpadra nyilvánosan, azelőtt csak ismerőseinek játszott.

Sokan már itt felfigyeltek rá, az igazi siker azonban akkor érte el, miután elfogadta a felkérést, hogy tartson egyszemélyes előadóesteket a Várban található Huszonötödik színházban. Ezeknek az esteknek futótűzként terjedt a híre, 1972 és 77 között negyvenöt alkalommal kerültek műsorra, állandó telt házzal._DSC8633_DSC8640_DSC8646_DSC8652

Végképp meghozta neki az országos ismertséget, hogy 1976-ban a Népszabadság – amely akkoriban a legolvasottabb napilapnak számított – egész oldalas cikkben foglalkozott vele. Innentől nem volt megállás: egymást követték az újabb előadóestek, vidéki turnék és a stúdióalbumok. Cseh Tamás már harmincas éveinek elejére egyértelműen legendává vált.

Ha ti is szívesen részt vennétek a túrán, a most zajló Café Budapest fesztivál keretében még két alkalommal lehetőségetek van rá: csütörtökön 16 órától, illetve szombat délelőtt 11 órától.

További információkat ITT olvashattok.

Ha te is szereted Cseh Tamás dalait, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: