BUDAPEST

Csalók a BKK-automatáknál: mi a megoldás?

Nagyon sok utasnak ragad bent a pénze, mert a papírpénz-visszaadó nyílást bűnözők zsebkendővel tömítik el. Mit lehet tenni?

Link másolása

Egyre többen panaszkodnak amiatt, hogy a BKK jegyautomatái nem adják vissza a papírpénzes visszajárót, így akár (nagyon) komoly összegek is bennragadhatnak. A probléma nem újdonság, már januárban, az akkor új automaták beállítása után elkezdődtek a hasonló esetek, ahogyan azt mi is megírtuk. Most azonban nagyon megszaporodtak ezek az esetek, a BKK napi 10-15 bejelentést kap - adta hírül az Index.

2

Fotók: BKK / Facebook - A képek illusztrációk

Idén 1000 utast rövidítettek meg - a BKK mindenkit kárpótol

A trükk lényege, hogy a papírpénz-visszaadó nyílást az erre szakosodott "BKK-kalózok" eltömítik, jellemzően papírzsebkendővel. Mivel a nyílás elég alacsonyan van, nehéz észrevenni, hogy valami probléma van. Így, ha valaki nem a jegy vagy bérlet árának pontosan megfelelő összeget fizeti be, a visszajáróból csak a pénzérmékhez jut hozzá. A pórul járt utasok hiába kérnek segítséget az ellenőröktől, általában az a válasz, hogy a probléma nem hozzájuk tartozik, ők semmit sem tehetnek. Sokan hívják az automatán található segélyhívó telefonszámot, ám a legtöbb esetben nem, vagy csak nagyon sokára érik el a diszpécsert. A BKK inkább azt javasolja, hogy az automatákon lévő "Segítség" gombot használni. Ennek megnyomásával az utas közvetlenül kapcsolatba léphet ügyfélszolgálattal – a telefonos menürendszer végighallgatása nélkül –, ráadásul a telefonhívással szemben ingyenes is.

00

0

0c

A BKK közlése szerint eddig eddig közel 2500 bejelentés érkezett, az esetek 40 százalékában érte kár az ügyfeleket, ami az idei évben közel 1000 esetet jelent. A panaszokat minden esetben kivizsgálják 30 napon belül, és állításuk szerint minden esetben kártalanítják az ügyfeleket - a károsult választhatja meg, hogy utalással vagy készpénzben kéri az összeget. A BKK egyébként feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, és dolgoznak egy szoftvermódosításon is, ami "megakadályozza annak lehetőségét, hogy a visszajáró készpénz illetéktelenek kezébe kerüljön".

A lesben álló hiénák dühösek, ha valaki kipiszkálja az őt illető visszajárót

De addig mit lehet tenni? A legjobb, ha az automatákban kizárólag bankkártyával fizettek, illetve pontosan annyi, vagy megközelítőleg annyi készpénzt használtok, amennyiért jegyet vagy bérletet vesztek. Ezt azonban nem mindig lehet megoldani, ezért érdemes minden esetben meggyőződni, hogy a papírpénz-visszaadó nyílás szabad-e. "Én már reflexből úgy veszek bérletet, hogy először a diákigazolványommal kipiszkálom belőle a zsepit" - írta az Indexnek egyik olvasója. "Meglepő módon mindig van valaki, aki csalódottan, de inkább dühösen rám nézve odébbáll" - teszi hozzá Mihály.

Más olvasók is beszámoltak róla, hogy az eltömött automaták közelében mindig meg lehet figyelni egy-két "rossz arcú embert", akik

csak arra várnak, hogy a megrövidített utas feladja a próbálkozást, vagy a jegypénztárhoz menjen segítséget kérni, ők pedig kibányászhassák a ki nem adott papírpénzt.

Ezek az emberek mindig nagyon dühösek és csalódottak - néha hangosan káromkodnak is -, mikor valakinek sikerül kibányászni a nyílásból a papírzsebkendőt, és a bennragadt bankjegyeket.

0a

ugyfel

Magad uram, ha szolgád nincs

A nyílást egyébként nem csak papírzsebkendővel, de például Metropol újsággal vagy rágóval is eltömhetik. De arra is volt példa, hogy a visszajáró ablakot belülről jobb oldalról a csibészek kitámasztják egy ötforintossal. Sokan saját maguk próbálják megoldani a problémát, és - legalábbis az Indexhez befutott olvasói levelek alapján -, legtöbbször sikerrel is járnak.

A nyílást eltömítő papírzsebkendő kibuherálására az alábbi eszközök a legalkalmasabbak a beszámolók szerint

- bankkártya,

- igazolvány,

- köröm- vagy szempillacsipesz,

- kulcs vagy

- kés.

Azonban előfordulhat, hogy a művelethez akár negyedóra is szükséges - márpedig nem mindenki teheti meg, hogy ennyit rászánjon. Ilyenkor sajnos a bűnözők nyernek, és marad a telefonos panasz-, illetve kárbejelentés.

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk