?> /budapest/csalok-a-bkk-automataknal-mi-a-megoldas/ Csalók a BKK-automatáknál: mi a megoldás? | szmo.hu
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Csalók a BKK-automatáknál: mi a megoldás?

Nagyon sok utasnak ragad bent a pénze, mert a papírpénz-visszaadó nyílást bűnözők zsebkendővel tömítik el. Mit lehet tenni?

Link másolása

hirdetés

Egyre többen panaszkodnak amiatt, hogy a BKK jegyautomatái nem adják vissza a papírpénzes visszajárót, így akár (nagyon) komoly összegek is bennragadhatnak. A probléma nem újdonság, már januárban, az akkor új automaták beállítása után elkezdődtek a hasonló esetek, ahogyan azt mi is megírtuk. Most azonban nagyon megszaporodtak ezek az esetek, a BKK napi 10-15 bejelentést kap - adta hírül az Index.

2

Fotók: BKK / Facebook - A képek illusztrációk

Idén 1000 utast rövidítettek meg - a BKK mindenkit kárpótol

hirdetés

A trükk lényege, hogy a papírpénz-visszaadó nyílást az erre szakosodott "BKK-kalózok" eltömítik, jellemzően papírzsebkendővel. Mivel a nyílás elég alacsonyan van, nehéz észrevenni, hogy valami probléma van. Így, ha valaki nem a jegy vagy bérlet árának pontosan megfelelő összeget fizeti be, a visszajáróból csak a pénzérmékhez jut hozzá. A pórul járt utasok hiába kérnek segítséget az ellenőröktől, általában az a válasz, hogy a probléma nem hozzájuk tartozik, ők semmit sem tehetnek. Sokan hívják az automatán található segélyhívó telefonszámot, ám a legtöbb esetben nem, vagy csak nagyon sokára érik el a diszpécsert. A BKK inkább azt javasolja, hogy az automatákon lévő "Segítség" gombot használni. Ennek megnyomásával az utas közvetlenül kapcsolatba léphet ügyfélszolgálattal – a telefonos menürendszer végighallgatása nélkül –, ráadásul a telefonhívással szemben ingyenes is.

00

0

0c

A BKK közlése szerint eddig eddig közel 2500 bejelentés érkezett, az esetek 40 százalékában érte kár az ügyfeleket, ami az idei évben közel 1000 esetet jelent. A panaszokat minden esetben kivizsgálják 30 napon belül, és állításuk szerint minden esetben kártalanítják az ügyfeleket - a károsult választhatja meg, hogy utalással vagy készpénzben kéri az összeget. A BKK egyébként feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen, és dolgoznak egy szoftvermódosításon is, ami "megakadályozza annak lehetőségét, hogy a visszajáró készpénz illetéktelenek kezébe kerüljön".

A lesben álló hiénák dühösek, ha valaki kipiszkálja az őt illető visszajárót

De addig mit lehet tenni? A legjobb, ha az automatákban kizárólag bankkártyával fizettek, illetve pontosan annyi, vagy megközelítőleg annyi készpénzt használtok, amennyiért jegyet vagy bérletet vesztek. Ezt azonban nem mindig lehet megoldani, ezért érdemes minden esetben meggyőződni, hogy a papírpénz-visszaadó nyílás szabad-e. "Én már reflexből úgy veszek bérletet, hogy először a diákigazolványommal kipiszkálom belőle a zsepit" - írta az Indexnek egyik olvasója. "Meglepő módon mindig van valaki, aki csalódottan, de inkább dühösen rám nézve odébbáll" - teszi hozzá Mihály.

Más olvasók is beszámoltak róla, hogy az eltömött automaták közelében mindig meg lehet figyelni egy-két "rossz arcú embert", akik

csak arra várnak, hogy a megrövidített utas feladja a próbálkozást, vagy a jegypénztárhoz menjen segítséget kérni, ők pedig kibányászhassák a ki nem adott papírpénzt.

Ezek az emberek mindig nagyon dühösek és csalódottak - néha hangosan káromkodnak is -, mikor valakinek sikerül kibányászni a nyílásból a papírzsebkendőt, és a bennragadt bankjegyeket.

0a

ugyfel

Magad uram, ha szolgád nincs

A nyílást egyébként nem csak papírzsebkendővel, de például Metropol újsággal vagy rágóval is eltömhetik. De arra is volt példa, hogy a visszajáró ablakot belülről jobb oldalról a csibészek kitámasztják egy ötforintossal. Sokan saját maguk próbálják megoldani a problémát, és - legalábbis az Indexhez befutott olvasói levelek alapján -, legtöbbször sikerrel is járnak.

A nyílást eltömítő papírzsebkendő kibuherálására az alábbi eszközök a legalkalmasabbak a beszámolók szerint

- bankkártya,

- igazolvány,

- köröm- vagy szempillacsipesz,

- kulcs vagy

- kés.

Azonban előfordulhat, hogy a művelethez akár negyedóra is szükséges - márpedig nem mindenki teheti meg, hogy ennyit rászánjon. Ilyenkor sajnos a bűnözők nyernek, és marad a telefonos panasz-, illetve kárbejelentés.

Oszd meg a cikket az ismerőseiddel!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Harry Potter filmeket idéző varázslatos helyszín nyílt Budapest belvárosa alatt

Egy belvárosi romos pincét alakítottak át partihellyé, rejtett ajtókkal, titkos rekeszekkel, izgalmas és néha már picit félelmetes részletekkel.

Link másolása

hirdetés

Nemrég nyílt meg a Tiltott Zug elnevezésű hely Budapest belvárosa alatt, amelyben egy Harry Potter tematikájú világ elevenedik meg rejtett ajtókkal, titkos rekeszekkel, izgalmas és néha már picit félelmetes részletekkel. A 15 fő befogadására alkalmas pincehelyiség tökéletes helyszín lehet születésnapra, lánybúcsúra, baráti találkozókra, fotózásokra vagy éppen egy közös filmnézésre, társasjátékozásra.

Elrejtett titkos ajtók, ismerős falak, varázslatos folyosók várják a Harry Potter rajongókat, vagy azokat, akik csak egy különleges helyen szeretnének barátaikkal elvonulni a világ elől.

Ez a titkos hely egyébként nem az első felújított és átalakított budapesti pince. A Lazula elnevezésű klubok első partihelye a Titkos Kert, ami 4 évvel ezelőtt nyitott meg. Ugyanezen koncepció alapján készült el a Tiltott Zug is, azaz egy újabb különleges tematikájú privát klub a föld alatt. Míg a Titkos Kert egy télikert jellegű, elegáns hely, addig a Tiltott Zug a Harry Potter filmeket idézi meg.

„A Lazula klubok igazán tökéletes lehetőséget biztosítanak arra, hogy bárki a társaságával elvonuljon a világtól, közösen kikapcsolódni, szórakozni, együtt lenni, és ami fontos, hogy mindezt biztonságos környezetben. A Tiltott Zugba érkezők egy különleges világba csöppennek, és egyúttal egy mindennel felszerelt, evésre, ivásra, vagy éppen hangfalon való zenehallgatásra is alkalmas klubot kapnak”

– mondta a hely egyik tulajdonosa, Vajda Zsuzsanna.

„Annak idején sokat beszélgettünk arról, hogy mennyi kihasználatlan romos pince van Budapest belvárosa alatt, és akkor pattant ki a fejünkből, hogy mi lenne, ha hasznosítanánk őket. Így fogtunk bele az első ilyen romos pince felújításába, most pedig megnyitottuk a második ilyen klubunkat, a Tiltott Zugot, ami Harry Potter tematikájú” – meséli az ötletgazda, Petz Annamária.

A tematikus pincék megálmodói tehát a föld alatti helyiségek felmérése után belefognak az állagmegóvási munkálatokba, szellőztetőrendszert építenek ki és igényesen felújítják. Ezáltal ezek a romos, föld alatti helyiségek már nem beázva dohosodnak a bérházak alatt, hanem az elhanyagolt pincék helyén igényesen felújított terek jönnek létre.

hirdetés

A helyszín további különlegessége, hogy úgy lehet lejutni a klubba, hogy közben senkivel nem kell találkozni.

„Kidolgoztunk egy online, automatikus foglalási rendszert, aminek az a lényege, hogy foglaláskor tudják csak meg a vendégek a klub címét és azt a kódot, amivel be lehet jutni, anélkül hogy személyzettel vagy bárki mással kellene találkozniuk. Így tehát, mint minden Lazula klub, a Tiltott Zug is egy szigorúan privát zóna, ahol nem tör rá senki az ott vendégeskedő társaságra” – meséli Annamária.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés
BUDAPEST

Megvan a tervező, így épülhet ki a dél-budai szuperkórház közlekedése

Több új közlekedési csomópont is létesülhet, a szuperkórház 1,2 millió embert szolgál majd ki.

Link másolása

hirdetés

A FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt. nyerte el a Dél-budai Centrumkórházhoz kapcsolódó közösségi és közúti, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok megfelelő kiszolgálására alkalmas közlekedési infrastruktúra tervezését, írja a Magyar Építők.

A tervezési feladat fő célja a Dél-budai Centrumkórház megközelíthetőségének megfelelő kialakítása, amihez figyelembe veszik a különböző közlekedési módokkal történő eljutás lehetőségét, valamint a mentő járművek előnyben részesítését.

A tervezett szuperkórház a XI. kerületben, Dobogó városrészben épül fel és összesen 1,2 millió embert szolgál majd ki.

Az új közlekedési infrastruktúrát úgy alakítanák ki, hogy az ne csak az új kórház forgalmát, hanem az egész térség közlekedését is javítsa.

A beruházás részeként több új csomópont is létesülhet:

- az M1-M7 autópálya bevezető szakasz - Budaörsi út - Gazdagréti út - Lapu utca - Dobogó út kereszteződésében,

hirdetés

- a Balatoni út - Dobogó út kereszteződésében,

Megtervezik a mentő-, és buszsávok létesítését is. A Dobogó út Lapu utca - Balatoni út közötti szakasza 2x2 sávos lesz a tervek szerint.

A fejlesztések érintik a Kelenföldi pályaudvar, M1-M7 autópálya, Egér út, Péterhegyi út által lehatárolt területet is, beleértve az 1. sz. főút kezdő szelvénye (Sasadi úti csomópont) és az Egér út közötti szakaszát.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

A budapesti strandokra csak védettségi igazolvánnyal lehet belépni

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t megerősítette, hogy igazolvány nélkül nem lehet strandolni az intézményeikben.

Link másolása

hirdetés

Mint arról mi is hírt adtunk, a júniusban érvényes BKK Budapest-bérlet tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. online felületén megvásárolt felnőtt fürdőbelépő árából 20% kedvezményt kap a pénztárakban feltüntetett jegyárakhoz képest.

Nemrégiben több médium is arról számolt be, hogy nem kérnek védettségi igazolványt a fővárosi fizetős strandokon. Az Óbuda, Itt Lakunk portál megkérdezte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt-t (BGYH), hogy igaz-e a hír. Ők megerősítették, hogy

a strandjaikat, fürdőiket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.

Célszerű strandolás előtt tájékozódni, hogy az egyes helyeken milyen szabályok vannak érvényben.

A BGYH strandjain ezek a szabályok érvényesek:

hirdetés

- A vonatkozó kormányrendelet alapján csak olyan 18 éven felüli személy látogathatja a fürdőket, akik rendelkeznek érvényes védettségi igazolvánnyal. Ennek ellenőrzése az üzemeltető felelőssége és kötelezettsége.

- A 18 éven aluliak és a beutalóval érkező vendégek számára nem szükséges a védettségi igazolvány, azonban részükre maszk viselése kötelező.

- A védettségi igazolványok ellenőrzését a testhőmérséklet mérésével együtt a fürdők bejáratánál végzik.

- A védettségi igazolvány kizárólag személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel együtt érvényes.

- A 18 éven aluli, védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személyek kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyeletével látogathatják a fürdőket. A 18 éven aluli személyek életkorát azonban ebben az esetben is ellenőrzik.

Bővebb információk a BGYH honlapján ITT. A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér működtetője által biztosított applikáció is.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés
BUDAPEST

Júniusban BKK-bérlettel olcsóbban fürödhetünk egyes strandokon és gyógyfürdőkben

A Budapesti Közlekedési Központ különleges ajánlattal kedveskedik ügyfeleinek: a júniusban érvényes BKK-bérlet 20% kedvezményt biztosít a Budapest Gyógyfürdői által üzemeltetett vizes helyekre.
Fotó: BKK.hu - szmo.hu
2021. június 02.


Link másolása

hirdetés

„Használd ki a BKK Budapest-bérleted! Több van benne, mint gondolnád” – szól a BKK legújabb kampányüzenete.

A júniusban érvényes BKK Budapest-bérlet tulajdonosa a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. online felületén megvásárolt felnőtt fürdőbelépő árából 20% kedvezményt kap a pénztárakban feltüntetett jegyárakhoz képest.

A rendszeresen közösségi közlekedést használók további élményeket szerezhetnek a BKK Budapest-bérlettel. Úszáshoz, kikapcsolódáshoz, lazításhoz, baráti élményekhez, testi-lelki feltöltődéshez egyaránt igénybe vehető a BKK Budapest-bérlet által kínált kedvezmény, és felfedezhetők Budapest ikonikus fürdői és strandjai: a Széchenyi, a Gellért, a Rudas, a Lukács, a Dandár, a Csillaghegyi, a Paskál, a Pesterzsébeti, a Palatinus, a Római vagy a Pünkösdfürdő.

Az ajánlat pontos igénybevételi feltételei a http://bkk.hu/ajanlatok oldalon érhetők el.

Az ajánlat a 2021. június 1. és 30. között érvényes BKK Budapest-bérletekre vonatkozik. A kedvezményes felnőtt fürdőjegyek június 1. és július 4. között vásárolhatók meg online a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. weboldalán.

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk