BUDAPEST

Sokat értetlenkednek a turisták Columbo budapesti szobrán

Nem értik, miért készült, és azt sem, miért pont ott áll.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. július 07.


Link másolása

Még 2013-ban írtunk róla, hogy szobrot állítanak fel a 2011-ben elhunyt amerikai színész, Peter Falk tiszteletére az V. kerületben. A terv az volt, hogy legismertebb szerepében, Columbo handnagyként (a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági ügyosztályának nyomozójaként) formáljk meg, és pályázatot írtak ki a szobor elkészítésére.

„A Peter Falk (†83) által megformált ballonkabátos figura mellett a terveken hűséges társa, egy basset hound kutya is látható. A nyomozós sorozattal halhatatlanná vált színész szobrát a Falk Miksa utca végén fogják felállítani. Peter Falk még önéletrajzi könyvében említette meg, hogy egyik nagyszülője révén magyar ősei is vannak”- írták annak idején a közleményben.

De ami a legfontosabb: többen tudni vélték, hogy Peter Falk a legendás magyar író és újságíró, Falk Miksa leszármazottja (dédunokája, ükunokája stb.)

A tervpályázat sikeres volt, 2014-ben állították fel a Columbót ábrázoló szobrot a Falk Miksa utca és a Szent István körút találkozásánál - azóta kíséri értetlenség és kíváncsiság.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A turisták szívesen készítenek fotókat Columbóról és kutyájáról, elég sok képet lehet találni róluk a közösségi oldalakon. De azért van, aki jókat viccelődik a szobron, amiről külföldi oldalak megírták:

azért érthetetlen számukra a felállítása, mert nem a civil Peter Falkot ábrázolja, hanem egy szerepét, másrészt nem tudni, tényleg Falk Miksa utóda-e a színész, harmadrészt a szoborállítás időpontja nem kapcsolódik sem a színész halálának, sem a születésének az évfordulójához.

Peter Falk 1927-ben, New Yorkban született zsidó bevándorlók gyermekeként. A szülei New Yorkban születtek, ám az apai nagyszülei Oroszországban, az anyai nagyapja Magyarországon, az anyai nagyanyja pedig Csehországban.

A fiatalember az ötvenes években lett színész. Gyermekkorában sportolt, de érdekelte színészet is, ám eredetileg szövetségi ügynöknek készült. Munka mellett járt színészképzőbe, majd 28 évesen végleg a színészet mellett kötelezte el magát. Eleinte színpadon szerepelt, később filmen és tévében is. Oscar-díjra kétszer jelölték( Murder Inc. és Egy maroknyi csoda), Emmy és Golden Globe jelölései is voltak, és többször nyert Emmyt.

Elég sok filmben játszott, de Magyarországon a legtöbben tényleg a Columbóból ismerik. A Columbo 1968-ban kezdődött A recept: gyilkosság című epizóddal. A második résszel három évet vártak, mert Peter Falk vacillált a szerep miatt. A Váltságdíj egy halottért című részt a magyar közönség moziban láthatta először. Ezzel az epizóddal valóban elindult a Columbo-sorozat, amely nemcsak az Amerikai Egyesült Államokban, hanem az egész világon hatalmas sikert aratott.

Columbo-alakításáért Peter Falkot tízszer jelölték Emmy-díjra, ötször kapta meg, és kilencszer Golden Globe-ra - egyszer nyert. A slampos, szelíd, magát lassú felfogásúnak láttató, de nagyon is okos és agyafúrt nyomozó nálunk is az egyik legnépszerűbb figura volt évtizedekkel ezelőtt, és Szabó Gyula zseniális szinkronhangnak bizonyult a sorozatban.

Bár Peter Falk egyik nagyapja Magyarországon született, ő nem a Falk, hanem a Hochhauser nevet viselte, és később sem bizonyult helytállónak az a városi legenda, hogy ő Falk Miksa dédunokája.

Falk Miksa 1828-ban született elszegényedett magyar-zsidó kereskedőcsaládban.A tanulás mellett már 14 évesen dolgozott. 1843-ban közölték az Ungar című lapban fordításait és kritikáit, majd a lap segédszerkesztője lett. Bécsben kezdett továbbtanulni, ám végül egy takarékpénztárnál vállalt munkát, közben pedig újságíróként is dolgozott.

„Félig gyermek voltam, mikor irkálni kezdtem és így félszázadon túl terjed a nyilvánosság előtti működésem” - íra magáról.

1858-ban Széchenyi István gróf ismételt meghívására Hopf János kanonok bemutatta őt a legnagyobb magyarnak, aki azután hetente 3-4 alkalommal kivitette egyik fiával magához Döblingbe. A gróf bizalmát nagymértékben elnyerte és akkori névtelen iratainak legnagyobb része az ő kezén ment keresztül; némelyekhez előszót, másokhoz egész fejezeteket írt. Cikkeivel elősegítette a kiegyezést, hiszen Deák-párti volt. 1861. december 20-án Deák Ferenc ajánlatára a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának választotta; itt a nemzetgazdasági bizottságnak is tagja volt.

1866-ban mutatták be Ferenc József feleségének, Erzsébet királynénak, és Falk Miksa 1867-től rendszeresen találkozott Sisivel. Nem sokkal később visszatért Pestre és a Pester Loyd című lapot vezette, közben politikai pályával is próbálkozott. 1906-ban visszavonult a közélettől, 1908-ban halt meg.

Amikor felmerült a rokonság Peter Falk és Falk Miksa között, Csiffáry Gabriella Budapest Főváros Levéltárának főlevéltárosa ezt írta: „közel egy éve kutatok Peter Falk magyar gyökerei után, s bizony csak az anyai ágon találtam némi nyomra. Falk Miksával való rokonsági kapcsolatot nem is tudom, hogy honnan vették. Minden egyes leszármazottjának megnéztem az anyakönyvi bejegyzését, s bizony nem találtam semmiféle bizonyítékot.”

A Columbo-szobor tehát egy városi legendának állít emléket, és még azon is csavar egyet. Az újabb csavart pedig Kolodko Mihály mögötte elhelyezett apró gerillaszobra jelenti a kompozíció számára.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Bajban van a BKV, rengetegen mondanak fel, és már a menetrendet sem tudják tartani
Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából

Link másolása

A buszsofőrök és trolivezetők soha nem látott ütemben mondanak fel a cégnél, gyakorlatilag lehetetlenné vált a menetrendi igények kiszolgálása - értesült a Világgazdaság.

A lap úgy tudja, hogy először idén májusban, aztán rögtön júniusban is rekordot döntött a járművezetői létszám csökkenése: tavasz végén 48, a nyár első hónapjában 55 sofőr hagyta ott a BKV-t. A csökkenés 2021 óta tapasztalható.

Az elmúlt másfél év alatt eltűnt 300 busz- és trolivezető a cég állományából.

A járművezetők száma mostanra a 2017-es szintre zuhant vissza. Miközben 2021 elején a 2700-at közelítette a munkavállalók száma, ma már 2400-an sem dolgoznak a BKV-nál.

A kialakult helyzetet már az utasok is megérezhetik. Az alacsony létszámot valameddig túlórával, illetve a pihenőnapok elvonásával lehetett ellensúlyozni, de a kieső járművezetők miatt az ígért menetrend már nem teljesíthető hiánytalanul.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy júliustól jelentősen megszaporodtak a személyzeti okokra visszavezethető kimaradások.

Átlagosan napi 50-60 esetben történt meg, hogy a BKV nem tudott járművezetőt biztosítani. Ezek az autóbuszok értelemszerűen kiestek a menetrendből, és a telephelyeken maradnak.

A lap információi szerint a kilépő BKV-s sofőrök háromnegyede öt éven belül hagyta ott a céget, az összes távozó járművezető negyede pedig már egy éven belül felmondott, ami az alacsony béreknek és a járműpark állapotának is köszönhető.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
BUDAPEST
Új Kolodko-szobor Budapesten: Az oroszok már a spájzban vannak
A szobrász videón mutatta meg, hogyan készült az új alkotás, és néhány fotón pedig közelről is megcsodálható az újabb mestermű.

Link másolása

Újabb miniatűr szobrot készített Kolodko Mihály. Ezúttal Budapesten, a Duna partján kell keresni. Annyit elárulunk, hogy a budai oldalon. A pontos helyszín is gyorsan kideríthető a szobrász filmjéből, ha alaposan figyelsz.

Kolodko Mihály egy videón megmutatja azt is, hogyan készült el az újabb miniszobor.

VIDEÓ: Az oroszok már spájzban vannak

És néhány fotón pedig közelről is szemügyre vehető az alkotás, melyhez Kolodko Mihály - ismét csak A Tizedes meg a többiek című filmre utalva - annyit írt:

"Nincs kompót".

A lelkes Kolodko-rajongók pedig megnézhetik azt a pillantot is, amikor a szobrocska elfoglalja helyét:

Bár a fotók és a videók csak nemrégiben kerültek ki a közösségi oldalra, máris többen fotókkal is igazolták, hogy rábukkantak a spájzban keresgélő orosz katonára.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
Tűzfalra került Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye Budapesten
Nemcsak a fővárosban, de országosan is egyedülálló, hogy egy híres festmény hiteles reprodukciója kerüljön fel egy tűzfalra. Az alkotók elárulták, hogyan készítették és honnan jött az ötlet.

Link másolása

Az idén 125. tanévét kezdő Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjai mostantól a névadó egyik legismertebb alkotásának hatalmas méretű változatát láthatják majd nap, mint nap.

„A léghajó szimbóluma az emberi gondolatok szárnyalásának és a művészi szabadságnak, mely mégsem távolodik el kozmikus magasságokba, hanem az emberiség élettere, a föld közelében marad”

– olvasható Szinyei Merse Anna, a dédnagyapja életét és munkásságát feldolgozó könyvében a művész „talán legeredetibb, hetyke-tréfás”, 1882-ben készült festményéről.

A középiskola vezetősége régóta fontolgatta a belső udvaron lévő óriási tűzfal felület megfestését, dekorálását, amire a kerek évforduló tökéletes alkalmat adott. A VI. kerületi Önkormányzattal folyatott egyeztetések után pedig zöld utat kapott az elképzelés megvalósítása.

A Neopaint csoport festőművészei egyértelmű ajánlása volt a Léghajó megjelenítése. Ezt megelőzően több ötlet is volt arra vonatkozóan, hogy mi kerüljön fel a falra, de végül az iskola vezetősége teljes egyetértésben döntött a Léghajó mellett.

Óriási kihívás volt a 42x39,3 cm-es festmény megjelenítése egy ekkora felületen, mert az amúgy kisméretű kép számtalan apró részletet tartalmaz, amelyek felnagyítva előkerülnek, illetve Szinyei egyedi ecsetvonásait is ábrázolni kellett úgy, hogy az óriás festmény végül visszaadja a Léghajó valódi hangulatát.

Első ránézésre nem tűnik egy bonyolult alkotásnak, de jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy egy igen aprólékos és teljesen egyedi ábrázolású képről van szó.

Az 500 m2-es falfestmény 2 hét alatt készült el a legnagyobb kánikula közepette, 5 festőművész közreműködésével.

A Neopaint Works csoport tagjai bíznak benne, hogy ez egy jó példa lehet arra vonatkozóan, hogy még több hasonló jellegű alkotás készülhessen országszerte, hiszen egy-egy ilyen falfestmény nemcsak turisztikai látványossággá, de egyfajta kultúrmisszióvá is válhatna.

„Ha tehetnénk, mi csak ilyen képeket festenénk, mert ennek célja és értelme van. Számunkra a legnagyobb dicséret az lenne, ha Szinyei láthatná, és azt mondaná rá: Ez igen, szép munka!”

– mondta el a Neopaint vezetője, Jankovits Barnabás.

A Neopaint Works csoport:

A festőcsoport 17 éves fennállása óta több 10.000 m2 falfelületre készített dekoratív falfestményeket, megteremtve ezzel hazánkban a tűzfalfestészet, a legális köztéri falfestészet kultúráját.

Az olyan monumentális alkotások, mint a Rubik-kocka, a 6:3 - Az Évszázad mérkőzése, a Sissy, Róth Miksa emlékfal, a Nemzet Színészei vagy a Klauzál téren lévő „zöldséges” mára Budapest nevezetességeivé és turisztikai célpontjaikká váltak, számuk meghaladja a 60 darabot. A grafikák témaköreinek megválasztásánál fontos szempont, hogy a vizuális élmény mellett a festménynek legyen tartalma is, hiszen így lesz teljes egy városdíszítő faldekoráció. Tevékenységük tehát nem sorolható be sem a graffiti sem a street art kategóriákba, mert nem saját stílusukat akarják megjeleníteni falfestményeinken, hanem figyelembe véve a felület környezetét, elhelyezkedését alakítják ki koncepcióikat majd legálisan, engedélyezések után valósítják meg terveiket.

Számtalan felkéréseik közül a Léghajó volt a legnagyobb megtiszteltetés és egyben a legnagyobb kihívás is, mert egy olyan projektet bíztak rájuk, ami nem mindennapi: egy kivételes festőművész alkotását lemásolni, megjeleníteni nagy kihívás, amihez maximális bizalom szükséges a megrendelők részéről.

A sok száz kisebb-nagyobb munka alatt szerzett tudásnak és gyakorlatnak, valamint az egyedi technikának köszönhetően jóformán bármilyen elképzelést, grafikai tervet meg tudnak valósítani.

A festőcsoport elsődleges célja, hogy minél több minőségi falfestmény készülhessen országszerte köztereken, valamint különböző közintézményekben.

VIDEÓ: A Léghajó készítéséről

Még több információ ITT

Íme egy régebbi alkotásuk:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

BUDAPEST
A Rovatból
Hétfőtől drágább lesz a parkolás Budapesten
A főváros belső részein hatszáz forintot kell majd fizetni óránként, reggel 8 és 22 óra között.

Link másolása

A Fővárosi Közgyűlés még június 29-én döntött arról, hogy a 27 féle parkolási zóna helyett átlátható, világos, négy zónatípusból álló, egységes parkolási rendszert vezetnek be, és megemelik a parkolási díjakat.

Az A-jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 300 forint, 8-18 óra között, a D-zónában pedig 200 forint, 8-18 óra között. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva.

Parkolási zónák a fővárosban szeptember 5-től

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk