hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Chez Dodo: Budapest egyetlen macaronozója

Itt végre megkóstolhatjátok az eredeti francia macaront. Nem érdemes kihagyni!
Nagybányai-Nagy Blanka, Fotók: Mészáros Virág - szmo.hu
2015. január 13.

hirdetés

„A Chez Dodo macaron-manufaktúra egy nagyon aranyos hely! Nem mellesleg pedig isteniek a macaronok” - hangzott el az egyik reggel a szerkesztőségben. Ennyi pont elég is volt nekünk, hogy kedvet kapjunk ellátogatni a kis sütik birodalmába. A hely egyébként decemberben nyílt a Deák tértől nem messze, a Sas utca közepén.

Előzményként tudni kell, hogy én, és Virág (a fotós) is eddig összesen egyszer ettünk macaront, de igazán egyikünknek sem ízlett. Valahogy nem illett össze nekünk a száraz külső „héj” a brutál édes krémmel, az élmény csalódás volt ahhoz képest, amilyen nagy felhajtás alakult ki az elmúlt pár évben a mandulalisztes desszert körül. Elkönyveltük magunkban – ahogy szerintem sokan mások is - egy színes divatsütinek, ami ráadásul még drága is. Ettől függetlenül nem ítéltük el végérvényesen a műfajt, örömmel éltünk a lehetőséggel, hogy egy minőségi, kézműves macaront is megkóstoljunk. Nem bántuk meg.

DSC_0311

DSC_0365

hirdetés

DSC_0374

DSC_0361

A kis sütizőhöz megérkezve az utcáról azonnal láttuk, hogy ez tényleg egy nagyon aranyos hely, a kirakaton keresztül épp látni lehetett, ahogy a hely egyik megálmodója, Szalai Dóra (Dodo) a finomságokat készíti. Bár a fővárosban sok helyen ehettek macaront, jelenleg ez az egyetlen macaronozó, vagyis olyan hely, ahol - kávén kívül - csak macaron kapható. Belépve nagy méretű üvegvitrin uralja a teret, tele apró, pasztell színű sütikkel. Mellette munkapult található, szemben pedig egy bárpult, valamint több kisebb asztal kapott helyet néhány székkel, ahol a vendégek akár helyben is fogyaszthatnak, noha hely méretéből – és díszdobozaiból – adódóan igen erős az elviteles vonal. Mi is helyet foglaltunk az egyik kis asztalnál, és már kaptuk is a cappuccinónkat, hiszen a hely kávézó is egyben.

Szép lassan átmelegedtünk a forró ital mellett, és kezdtük megismerni Dodo történetét. Elmondta nekünk, hogy végzettsége nem cukrász ugyan, de annál inkább a szenvedélye. „Gyerekkorom óta imádok sütni, bár az élet más felé vitt – közgazdász lettem. Elkezdtem dolgozni egy reklámügynökségnél, de emellett mindig kísérleteztem otthon a konyhában. Egy ilyen sütés alkalmával akadt a kezembe Pierre Hermé könyve, aki egy nagyon híres francia cukrász. Az ő könyvben találtam macaronokat is, amik teljesen elbűvöltek” – mesélte a szőke lány, hatalmas mosollyal az arcán.

DSC_0300

DSC_0290

Bár ekkor még sosem kóstolt ilyen desszertet, mégis ezen a ponton kezdődött el a francia édesség iránti szerelme. Az első kóstoló egy budapesti kávézóban esett meg és ez volt az a pont, ahonnan már nem lehetett visszafordulni, megszállottja lett a macaron készítésnek. Mindez immár három éve történt.

Dodo azóta elsajátította a macaronkészítés minden trükkös fogását, mostanra könnyen és olajozottan gyártja őket, ám ez nem volt mindig így. „Azután a bizonyos első kóstolás után hazamentem, és megpróbáltam magam elkészíteni – borzalmasan rossz lett. De tényleg. Utána újra és újra, rengetegszer, de soha nem sikerült, mindig valami baj volt.” Mindezt igencsak hitetlenkedve hallgattuk, hiszen időközben egy tányérnyi különféle gyönyörű macaront kaptunk kóstolóba, és korábbi negatív élményeink ellenére ezek hihetetlenül ízlettek mindkettőnknek.

DSC_0297

DSC_0309

DSC_0340

Valószínű, a titok ott lehet, hogy a lehető legeslegjobb hozzávalókból készült, rengeteg odafigyeléssel és sütinként egy teáskanálnyi „lélekkel”. Dodo elmondta, hogy erre nagyon figyel, hiszen a legmagasabb minőségből a sütik terén sem ad lejjebb.

Hihetetlennek hangzik, de kóstolás közben minden ízt külön-külön éreztünk, és az egész mégis eggyé olvadt.

A tudásáért természetesen Dóri évekig keményen dolgozott, nem csak magyar tanfolyamon, hanem még Párizsban is járt, hogy tökéletesítse technikáját. „Én a macaronjaimmal nem a már kialakult hazai divatot szeretném népszerűsíteni, sokkal inkább arra vágyom, hogy a Franciaországban tapasztalt hangulatot, érzést és minőséget adjam át” - mondta.

DSC_0348

DSC_0351

DSC_0320

Egyébként minden egyes ízt ő talál ki, sőt, külön neveket is ad nekik, hiszen ezeknek a sütiknek – a teáskanálnyi összetevőtől - lelkük van. Marion a kókuszos-lime-os, Hervé a mézeskalácsos, Juliette a gyömbéres-citromos és így tovább – egyre gyarapodik a kínálat. Az üzletben egyébként azt is láthatjátok, hogy hogyan készülnek a macaronok, hiszen Dodo mindenki szeme láttára készíti el azokat – nincs külön, kíváncsi tekintetektől elzárt konyha, tehát extra élményekben is részesülhettek a finom ízek mellett.

bly

Chez Dodo

Cím: 1051 Budapest V., Sas utca 7.

Nyitva tartás: Lásd a Facebookon!

Ha szívesen megkóstolnád Dodo macaronjait, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk