hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Budapesti lakásfront: a XIV. kerületbe érdemes költözni

Egy 50-60 négyzetméter közötti, nem panorámás, kétszobás lakást átlagosan 123 ezer és 193 ezer forint között kínálnak havonta.
Szeretlek Magyarország - szmo.hu
2017. december 07.

hirdetés

Rendkívül egyenlőtlen módon oszlik el Budapesten az újszerű kiadó lakások kínálata: míg a belvárosban sok a bérbe vehető otthon, a külső kerületeket kínálathiány jellemzi. Ezt mutatja, hogy az új, illetve az elmúlt 10 évben épített vagy felújított kiadó lakások 85 százalékát a belső kerületek lakásai teszik ki a fővárosban - derül ki a Cordia Zrt. legújabb elemzéséből.

Míg az V. kerületben közel 1400, a VI. kerületben 1000-nél több lakást kínáltak 2017. szeptemberében hosszú távú kiadásra, addig a lényegesen nagyobb területű és lélekszámú XIV. kerületben mindössze 330-at.

Miközben tehát az V. kerületben 54, a VI. kerületben pedig 27 kiadásra váró lakás jut 1000 lakosra, addig a XIV. kerületben alig 3.

A bérleti piacon egy 50-60 négyzetméter közötti, nem panorámás, első emelet feletti újszerű kétszobás lakást átlagosan 123 ezer forint és 193 ezer forint közötti havi bérleti díjért kínálnak. Ott a legmagasabbak a bérleti díjak, ahol az új otthonok átlagos négyzetméterára a legnagyobb (az I., az V. és a XII. kerületben egymillió forint feletti).apartment-2094661_1920bathroom-1228427_1920

A legvonzóbb feltételek a XIV. kerületben vannak,

hirdetés

ahol már 4 hónap átlagos bérleti díj fedezi egy átlagos, új építésű lakás egy négyzetméterének az árát. (Az V. és a VII. kerületben közel 6 hónap ez az érték.) A kerületre jellemző 558 ezer forintos négyzetméterár azt jelenti, hogy itt több mint hatmillió forinttal olcsóbb egy 50 négyzetméteres új otthon, mint a budapesti átlag. A jól ismert befektetési célpont, a VIII. kerület új lakásai magasabb eladási árak (652 ezer Ft/négyzetméter) mellett hasonló ütemben térülnek meg, mint a XIV. kerületben.

Áremelkedés a bulinegyedben is

A bulinegyedben duplájára emelkedtek az árak négy év alatt - ezt az OTP Ingatlanpont elemzői számolták ki. Az emelkedés megmutatkozik az egész kerület ingatlanárain: egy lakáshoz Erzsébetvárosban most négyzetméterenként átlagosan 462 ezer forintért lehet hozzájutni. Az átlagár 13 százalékkal alacsonyabb, mint egy kerülettel arrébb, Terézvárosban, de ez is felzárkózást jelent: négy éve még 23 százalékos volt a különbség. A kerületek belső részeiben sokkal drágábbak a lakások, az új építésű ingatlanok négyzetméterárai 800 ezer és 1,1 millió forint között vannak.hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk