/budapest/budapest100-megorizni-a-multbol-ami-ertekes/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Budapest100: Megőrizni a múltból, ami értékes

Zsonglőr a hátsóudvarban, idegenvezetés a szecessziós gangon - a 100 éves budapesti házakban jártunk.

Link másolása

hirdetés

Tapasztalt Budapest100 program-résztvevőként már jó előre beírtuk a naptárba, hogy az április 18-19-i hétvégét szabadon kell tartani, mindenképpen legyen idő a születésnapos házakban barangolni. Mert a korábbi négy rendezvény alkalmával szerzett élmények meggyőztek, hogy ez egy olyan program, amitől csak még színesebb és gazdagabb a város, és mindent egy kicsit más perspektívából ismerhetünk meg.

Mert lehet, hogy úgy indulunk el, hogy építészeti különlegességeket várunk, aztán mégis az a kedves néni ragad meg emlékezetünkben, aki házi szörpöt és süteményt kínált és persze sztorikat mesélt. Vagy azt gondolnánk egy belvárosi lakóházról a kapu előtt állva, hogy ugyan, mitől lenne ez különlegesebb, mint bármelyik pesti ház, aztán a csodaszép kovácsoltvas lifttel a legfelső szintre érve kiderül, hogy a gangról egész klassz a kilátás.

TOP 5 tudnivaló a Budapest100-ról:

1. A Budapest100 programsorozatot 2011-ben rendezték meg először, akkor az OSA Archívum épületének, a Goldberger-háznak a centenáriuma adta az apropót, és az ünneplés igazi közösségi kezdeményezéssé nőtte ki magát: az Arany János utcai épület mellett megtekinthetővé vált egy hétvégére több tucat, abban az évben 100. születésnapját ünneplő budapesti lakóház. A program elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő épületekre, valamint az ott élők történeteire, épített környezetünk értékeire.

2. Művészettörténész kutatók a levéltári anyagok alapján készítik el az adott év százéves házainak listáját. A lakóházakkal és intézményekkel önkéntesek veszik fel a kapcsolatot, ők ismertetik meg a lakókat, közös képviselőket, intézményi vezetőket a Budapest100 programmal. A Budapest100 hétvégét több lakótalálkozó és önkéntes találkozó előzi meg, amelyeknek célja a közös gondolkodás, ötletátadás és kölcsönös tájékoztatás.

3. A Budapest100 látogatottsága az elmúlt években fokozatosan nőtt. 2014-ben közel 60 helyszínnel, több mint 150 programmal és 20.000 látogatóval büszkélkedhetett a Budapest100. Idén 60 lakóház és intézmény tárta ki kapuit.

hirdetés

4. A korábbi évek képeiből nyílt fotókiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ami azoknak is érdekes lehet, akik így ismerkednének a projekttel, illetve azok is, akik rendszeres látogatói a Budapest100 programjainak. A kiállítás május 9-ig tekinthető meg.

5. Most az ötéves jubileum alkalmából nemcsak az idén 100. születésnapjukat ünneplő házak csatlakozhattak, hanem több olyan is bekerült a menetrendbe, amelyek az elmúlt években voltak ünnepeltek, és a közönség körében népszerűnek bizonyultak.

További információ itt.

bp100_2015_ (6)

Stratégiai megbeszéléssel kezdtük a napot egy kávézóban, hogy valamilyen optimális útvonalat kijelöljünk a vasárnapi sétához, amibe minél több születésnapos ház felkeresése beleférhet. Sokat segített ebben az a praktikus térkép, amit a szervezők erre a hétvégére készítettek – ez egyben műsorfüzetként is funkcionál. Merthogy sok házban valamilyen program is kapcsolódik az ünnepléshez: hol koncertbe hallgathatunk bele a hátsóudvarban, hol a ház történetéről és a korról szerveznek beszélgetést, hol kincskereső játékra invitálják a látogatókat, de olyan helyszín is akadt, ahol együtt lehetett reggelizni a lakókkal.

Mostanra elég sok önkéntes csatlakozott a Budapest100 kezdeményezéshez ahhoz, hogy minden háznak külön gazdája legyen, aki felelős azért, hogy ezen a speciális hétvégén mivel várhatják a látogatókat. Mariann a Mester utca 22-es számú házával ismerkedhetett előzetesen, és egész rendkívüli programot álmodott meg a helyszínre: közösségi kötödét szervezett. „A régi fonók mintájára szerettük volna visszahozni azt az élményt, amikor összegyűlnek az emberek, hogy valamit együtt alkossanak, de közben társasági életet is élnek” – meséli Mariann. – „Emellett a kötés, a kézimunkázás rendkívül kikapcsol, én máskor is rendszeresen eljárok hasonló programot kínáló közösségbe.” És ahogy elnézzük a hölgyeket a lépcsőn plédekbe burkolva, amint kezeik között horgolt csipketerítők vagy épp gyöngyből fűzött virágok születnek, kicsit értjük is, mire gondol Mariann.bp100_2015_ (26)

Az Aranykéz utcában az önkéntesek előzetesen egy már régóta a házban élő nénivel konzultáltak, hogy a levéltári adatokat színes történetekkel is kiegészíthessék. A házbejárás során így derülhet ki, hogy az épület eredetileg nem lakóháznak készült, üzletek voltak benne, ezért is más a szerkezete, mint általában a környékbeli házaké, a 30-as évektől kezdtek lakásokat kialakítani benne. S bár a felújítások során sok mindent kicseréltek már, a kovácsoltvas lift az eredeti maradt: még 1913-ban készült.bp100_2015_ (20)

A Március 15. téren például már nincs meg az eredeti lift, de a szecessziós stílusú ház gangjait még a 100 éve készült virágmotívumok díszítik, a lépcsőház falán pedig Zsolnay-csempét láthatunk. Több turnusra is szükség van az idegenvezetéshez, olyan nagy az érdeklődés. Nem véletlenül, az épület aljában található a Mátyás Pince étterem, a Dunához közeli ház pedig annyi mindent megélt már az elmúlt 100 évben. Volt itt óvóhely a második világháború alatt, dupla pincében, az 56-os forradalom idején pedig orosz katonák is állomásoztak a házban.bp100_2015_ (14)_B

bp100_2015_ (15)

A történelemóra a Horánszky utca 12-ben is folytatódhat: ebben a házban lakott Kállay Miklós miniszterelnök, az egész első szint az övék volt. De az igazi szuperluxus lakás a harmadikon a harmincas években az argentin nagykövetnek jutott. A falon a ház története mellett kifüggesztve egy portré is: Pesti László kertészről írt az egyik napilap, aki szintén a Horánszky utca 12. lakója, és minden nap negyed 5-kor kel, hogy aztán az első metróval a Kálvin térről a Népligetbe siethessen. Egy kis asztalon a házat ábrázoló fotókból készült puzzle-játék és kockakirakós, nem is kell ötévesnek lenni, hogy pár percig jót játsszunk vele. A játék a kulcsszó épp a hátsóudvarban is: zsonglőrködni tanulhatunk a század eleji ruhákba öltözött hölgyek koszorújában.bp100_2015_ (1)bp100_2015_ (5)

Ehhez képest első blikkre semmilyen rendkívüli attrakció nem fogad minket a Bródy Sándor utcában. Szokványos kapualj, de szokatlanul hosszúra nyúló belső udvar. Jobbra egy ajtón felirat: Belépés szabad! Az ajtó résnyire nyitva, így belopózunk. A háziasszony épp teát készít a folyton cserélődő vendégeknek. Hamar kiderül, ő hivatalosan nem a program önkéntese, ellenben valóban itt lakik, és úgy gondolta, hogy a kezdeményezés egyik legfőbb üzenete épp az, ha kitárjuk az ajtókat, nyitunk mások felé. „Ja, hogy ez itt egy magánlakás?” – torpannak meg többen a csöppnyi előszobában. Az bizony! De még milyen – a városgazdászként dolgozó Éva maga tervezte az elrendezést, és alkotott a rendelkezésre álló nem is olyan hatalmas térből tökéletesen funkcionális, mégis egyedi és stílusos lakóteret. Már csak ezért megérte bekukkantani, hiszen megállapítjuk, hogy ha körbenézünk, olyan, akárcsak egy lakberendezési magazint lapozgatnánk.bp100_2015_ (9)bp100_2015_ eva

Legszívesebben maradnánk még és elteázgatnánk Évával egy fél délutánt, olyan inspiráló a személyisége. Ahogy meséli, ő Izraelben látta ezt a mintát, hogy nemcsak a házak, de az otthonok is nyílt napot tartanak, ismeretlen látogatókat fogadnak, elmesélik, hogy számukra mi a lakóhelyük üzenete. „Őrizzük meg a múltból, ami értékes, és ezekre az alapokra építsük az új dolgokat” – fogalmazza meg Éva, mi az ő otthonának mondanivalója.bp100_2015_ (11)

És tényleg: ez a gondolat áthathatja az egész projektet. No meg az ilyen kellemes meglepetések, váratlan találkozások, emberi történetek, mint amik ezt a vasárnapot is jellemezték. Ezért szeretjük a Budapest100-at. És szinte sajnáljuk, hogy egy évben csak egyszer lehet születésnap.

Ha érdekes volt a cikk, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk