/budapest/budapest-legjobb-langossutodeje-2/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Budapest legjobb lángossütödéje

Megtaláltuk Budapest legnépszerűbb, és szerintünk a legjobb lángosozóját.

Link másolása

hirdetés

Ösztöneink alapján a neves piacok egyikén kerestük volna a város legjobb lángossütödéjét, de fotósunk meggyőző invitálására újraterveztük az útvonalat és a Flórián tér alatt húzódó aluljáró felé vettük az irányt.

A viszonylag barátságos, római emlékeket őrző, földalatti közlekedőben már messziről szemet szúr a Krumplis Lángos cégér, de ha ez nem lenne, a hosszú sorból akkor is könnyű levonni a következtetést, hogy a nem mindennapi büfében valami népszerű terméket kínálnak._MG_0427

A választékot tekintve még inkább meggyőződünk arról, hogy itt bizony nem szimpla, olajban tocsogó kelt tésztáról szól a történet, amit vizes tejföllel és sajtmaradvánnyal tálalnak, hanem valami teljesen másról.

A vastag tésztájú, méretes példányokat maga a tulajdonos: Kovalcsik Pál készíti, családtagjai és munkatársai segítségével. Miközben olaszos szenvedéllyel gyúrja az újabb adag tésztát, csillognak a szemei, és boldogan meséli, hogy idén ünnepli tizedik születésnapját a lángosozó.

hirdetés
_MG_0448

Az ötlet pedig onnan jött, hogy Kovalcsik Pál tizenkét év németországi tartózkodás után szeretett volna valamilyen hazai, szerethető vállalkozást nyitni. Ez teljesült is, de a vendégcentrikusság önmagában kevés lett volna.

A siker sok apróságból tevődik össze. A lángos tésztájába többek között krumpli kerül, így az elkészítés némileg macerásabb, de megéri. A kisült példányok vastagok, puhák, és nincsenek benne olyan szilánkos darabok, amelyek sérthetnék a szájpadlásunkat._MG_0450

Mióta esszük a lángost?

A lángos valószínűleg egyidős a kenyérrel. A lángosokat anno a kemence első részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kivágtak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták.

Anno a kenyérrel azonos időben sütötték a lángost is, úgy hogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.

Ahogy a kenyérsütési szokások, úgy a lángoskészítés is megváltozott. A lángost először zsírban, majd olajban sütötték ki. Magyar hatásra terjedt el Ausztriában és Csehországban is.

A krumplis lángosba a són, olajon, liszten, cukron, élesztőn és vízen kívül főtt krumpli is kerül.

_MG_0437

Nagy hangsúly van a liszten - amit hosszú kísérletezések után végül egy Pesthez közeli malomból rendelnek -, legalább ennyire nagy jelentősége van az élesztőnek is. A feltétek kínálata pedig rendkívül széles.

A sonkás-sajtos-tejfölös legalább annyira népszerű, mint a sajtos-tejfölös lilahagymával és császárszalonnával felturbózva, vagy a kapros-túrós, de van hagymával, füstölt tarjával és sajttal töltött változat is, ami leginkább egy óriás fánkhoz hasonlítható._MG_0458

Kevésbé ismert változat például a virslis, amihez tetszés szerint ketchupot és mustárt is választhattok, de van például tzatzikivel - görög joghurtból és uborkából készült saláta - megkent is.

A "fűszerek" között megtaláljátok a snidlinget vagy más néven a metélőhagymát, és az elengedhetetlen fokhagyma pácot is. E tekintetben itt nincs semmilyen fakszni, kevés vízből, sok fokhagymából, só nélkül készül az ízesítő._MG_0463

Kovalcsik úr ajánlása alapján végül a töltött lángost és a császárszalonnás-lilahagymásat választottuk ebéd gyanánt, és annyira jól laktunk, hogy késő estig nem voltunk éhesek.

A sütöde előtt két alumínium asztal van, amit rendszeresen tisztítanak, több kukát helyeztek el, hogy ne legyen szemét, az étkezéshez pedig jócskán adnak szalvétát és papírtörlőt, hogy ne legyünk nyakig lángososak.

A lángos mellé citromos teát ittunk, de van forralt bor és kávé is, nyáron pedig a limonádéval fokozhatjátok a retró-életérzést.

A lángosevésnek nincsenek kötött szabályai. Van aki reggelire, mások ebédre választják, sőt olyan vendég is akad, aki munka után vacsorára viszi haza. A gyerekektől a nagypapákig minden korosztály szeret idejárni._MG_0435

Ha esetleg a lángos után vagy a lángos helyett édességet ennétek, akkor a gofrik és az óriáspalacsinták közül választhattok. A hagyományos túrós és lekváros palacsintán túl, van csokis és nutellás is.

Az árak barátiak: a sonkás 340 forint, a virslis 390 forint, a legdrágább a sajtos-tejfölös-baconos-lilahagymás, de ezért is csak 550 forintot kérnek. A túrós palacsinta 390 forint, a nutellás 410 forint. 2 dl citromos tea pedig 100 forintba kerül, a kávé 140 forintba.

_MG_0472

Cím:

Flórián tér, aluljáró

Nyitva:

Hétfőtől-Péntekig 7:00-19:00

Szombaton 8:00-14:00

Ha megjött a kedved egy lángoshoz, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk