hirdetés

BUDAPEST

Budapest legjei: a leghosszabb ideig épült hídtól a leghosszabb utcáig

Mutatunk neked néhány érdekességet a városról!
My Secret Budapest; Fotó: Mervai Márk - szmo.hu
2018. szeptember 01.


Link másolása

hirdetés

Biztos, hogy mindent tudsz már Budapestről? Hogy úgy ismered, mint a tenyeredet? Nos, ebben az esetben is tudunk neked érdekességekkel szolgálni.

Budapest legjei között ugyanis nemcsak a legmagasabb középület vagy a legkeskenyebb ház szerepel, hanem egy sor más dolog is.

A város legmagasabb pontja

Bár a János-hegy csak a negyedik legmagasabb csúcs a Budai-hegységben, Budapestnek mégis ez a legmagasabb pontja, a rajta álló Erzsébet kilátóval. A János-hegy 527 méter magas, a kilátó pedig 23,5méter.

Az itt élőknek mindig igényük volt itt egy kilátóra; a jelenlegi, kőből készült gyönyörű neoromán épület – a Halászbástya alkotójának és a Mátyás előtt is voltak itt fából készült építmények.

hirdetés

És hogy miért éppen Erzsébet-kilátó a neve? Mert az 1898-ban merényletben meghalt császárnét, magyar királynét még 1910-ben, a kilátó elkészültekor is szerették és tisztelték, és az ő emlékére kapta az építmény a nevet. Ha az időjárás megfelelő, akkor a kilátóból több tíz kilométerre is elláthatunk.

A legrövidebb metrószakasz

A patinás kisföldalatti, vagyis a Millenniumi Földalatti Vasút vagy egyes metró, nem csak arról híres, hogy az európai kontinens első földalattija (London előzte csak meg a fővárosunkat), egyben a világ első villamos hajtású földalattija a korábbi gőzvontatásúakkal szemben.

Itt van a budapesti metróhálózat legrövidebb, két megálló közti szakasza is: a Kodály körönd és a Bajza utca között. Amíg az átlagos megállótávolság 374 m, addig a Körönd és a Bajza utca közötti szakasz mindössze 190 méter.

Az 1896-ban átadott vasút eredetileg 9 föld alatti, és 2 földfelszín feletti állomással működött. Az eredeti földalatti a Hősök tere mögött lépett ki a szabadba - ennek az emléke a ma már a semmibe vezető, gyönyörű kis Wünsch-híd -, így a Bajza utcai volt az utolsó előtti megálló. Bár azóta hosszabb útvonalon közlekedik a kisföldalatti, mégis ez Budapest legrövidebb metróhálózata, méretéhez képest a legtöbb állomással. Az átlagos megállótávolság Budapesten 375 m.

És melyik a leghosszabb metró mozgólépcső?

A Széll Kálmán téri. Annak idején a Moszkva téren többször is úgy éreztük, hogy egy örökkévalóság felérni a metrótól a felszínre, soha, de soha nem ér véget az utazás – különösen a nagy huzat miatt vált ez zavaróvá. Nem véletlenül éreztük így, mert mint kiderült, állomás mélysége 38,6 méter, oda kell levinnie az utasokat.

Bár a kettes metró első szakaszát már az ötvenes években építeni kezdték a Fehér út (Örs vezér tere) és a deák tér között, a budai oldalon a Déli pályaudvarig tartó szakasz csak 1972-re készült el. A Széll Kálmán téri metróállomás háromalagutas stílusban épült, és négy mozgólépcső visz bennünket a föld alá.

A legnagyobb egybefüggő lakóház

Nem véletlenül hívják Faluháznak Óbuda, és egyben a főváros leghosszabb paneltömbjét. A Szőlő utcai tömb lakóinak száma annyi, mint egy kisebb falunak: úgy háromezren élnek itt a 884 lakásban.

Az épület külön is dicsekedhet egy „leggel”, 2009-ben az akkori legnagyobb napkollektor rendszerét állították itt fel egy teljes körű felújítás és modernizáció során.

A legmagasabb lakóépület

Amikor Budapest legmagasabb házáról esik szó, előfordul hogy van, akinek kapásból a SOTE Nagyvárad téri tömbje ugrik be, pedig az nem lakóépületnek számít. A legmagasabb lakóház az újpalotai magasház vagy víztoronyház az, ami 1975-ben épült Tenke Tibor és Thoma József tervei alapján. Budapest több pontjáról is kitűnően látszik.

Az épület érdekessége, hogy a lendületes hullámvonalak és a lekerekített sarkok kívül és belül is újra és újra felbukkannak, illetve hogy egyes lakásokban lekerekített helyiségek találhatók. „A ház méreteivel kapcsolatban többféle adatot láttam már az interneten, az eredeti terveken, illetve egy szakcikkben az alábbi információk szerepelnek: Az épület antennák nélkül 70,93 méter magas, 20 szintes, melyből 18 a lakószint. 98 lakás található benne, melyből a felső kettő kétszintes műteremlakás” - írja a Budapest XV. kerületi blog.

A legmagasabb építmény Budán

A budai oldal legmagasabb építménye: az Észak-Budai Hőerőmű kéménye, vagyis a FŐTÁV-kémény. Négy kezelőszintes, fogasléces felvonóval ellátott fűtőerőmű kémény. A vasbeton tornyot négy füstcső befogadására tervezték, jelenleg azonban csak kettő található benne. Magyarország harmadik legmagasabb kéménye! 1974-75-ben csúszózsaluzással ugyanazzal a technológiával, mint az újpalotai víztoronyház - épült monolit vasbeton szerkezetű építmény. Mervai Márk gyönyörű képeket készített róla, amikor március 15-én ünnepi díszkivilágítást kapott.

A pesti oldalon a Száva utcai adótorony a legmagasabb építmény, egy korábbi cikkünkben már szerepelt.

A leghosszabb ideig épült budapesti híd

Budapest talán leghosszabb ideig tervezett és épített, ráadásul 2008-ig, a Megyeri híd átadásáig a város leghosszabb hídja az Árpád-híd. Helyén a rómaiak is hidat emeltek, hogy könnyeben jussanak el Aquincumból a túlpartra.

A jelenlegi híd felépítését már 1903-ban (!!!) tervezték, ám csak 1929-ben írták ki a tervpályázatot. Az építkezés 1933-ban indult, csakhogy tíz évvel később a háború miatt félbeszakadtak az Árpád fejedelemről elnevezett híd munkálatai. Az építkezés a háborút követően 1948-ban folytatódott, a hidat 1950. november 7-én avatták fel. Igaz, hogy akkor Sztálin néven, de a budapestiek nem így emlegették...

Az Árpád-híd érdekessége, hogy két szigetet is érint, a Hajógyárit és a Margitszigetet, illetve hogy az eredetileg átadott híd bővítését később úgy oldották meg, hogy két oldalt 1-1 új hidat építettek mellé, azaz az Árpád híd gyakorlatilag három párhuzamos, egymással összekapcsolódó hídszerkezetből áll.

Ma a leghosszabb híd Budapesten az Újpestet Budakalásszal összekötő Megyeri híd.

A leghosszabb út

Gondoltátok volna, hogy van a fővárosban egy utca, ami több mint 15 km hosszú? Ez az Üllői út, ami a Kálvin tértől Budapest délkeleti határáig tart. Sokan leginkább a Kálvin tértől a Népligetig tartó szakaszát ismerik. Az Üllői 5 kerületen át vezet és az utolsó házszáma a 871-es. A közelmúltban kiállítást is szenteltek neki.

Mi minden található Budapest leghosszabb útja mentén? A teljesség igénye nélkül a Dél-Pesti Kórház Szent István kórháza, az Iparművészeti Múzeum, az Orczy-kert, az egyik legmagasabb budapesti épület, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad térnél álló tömbje, a Heim Pál Gyermekkkórház Üllői úti osztályai, a Groupama Aréna, több templom, és a Népliget.

Sajátos hangulatát már Kosztolányi Dezső is megörökítette.

„Másoknak is így nyíljatok,

Üllői-úti fák.

Szívják az édes illatot,

a balzsamost, az altatót

az est óráin át.

Ne lássák a bú ciprusát,

higgyék, örök az ifjuság,

Üllői-úti fák.”

Az elmúlt 150 évben sokat változott az Üllői út és környéke, például a múlt századi építkezés miatt, és azért is, mert a felszíni tömegközlekedés egy részét a hármas (kék) metró építése miatt átalakították.

Az Üllői mentén a legszebb épület szerintem az Iparművészeti Múzeum.

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Karácsony Gergely felszólította a kormányt, hogy ne blicceljen a Budapestnek járó pénzekkel

A főpolgármester szerint több olyan pénzügyi tétel is van, amivel a kormányzat szánt szándékkal tartja nehéz helyzetben a Fővárosi Önkormányzatot.

Link másolása

hirdetés

Sajtótájékoztatót tartott péntek délelőtt Karácsony Gergely. A főpolgármester itt hangsúlyozta, hogy nem lett igaz Orbán Viktor két évvel ezelőtt tett ígérete, miszerint az ellenzéki győzelem után is pont ugyanolyan elbánásra számíthat Budapest, mint a Tarlós-korszakban. Példaként többek között azt említette, hogy

a kormány közel négyszeresére, 10 milliárdól 36 milliárd forintra emelte azt az összeget, amit a Fővárosi Önkormányzat a saját adóbevételeiből befizet a költségvetésbe.

De ide sorolta az iparűzési adó felének elvonását is a fővárostól. Karácsony szerint így az iparűzési adóból befolyó bevétel még a 2019-es szintet sem éri el jelenleg.

A főpolgármester úgy fogalmazott:

„Ha valaki nem fizet az utazásért, megbüntetik. A kormány is elblicceli a maga által hozott törvényeket, a közösségi közlekedési rendszer tönkretételén dolgozik. Ugyanúgy bliccel és meg kell büntetni, ha máskor nem, akkor jövő áprilisban a választásokon.”

Ezért úgy döntött, levelet ír a kormányfőnek, amiben arra kéri, fizesse ki azokat a pénzeket, amik Tarlós István idején az év ezen szakaszában már megérkeztek az önkormányzathoz.

„Gyakran keresnek botrányt a főváros körül, meglep, hogy ezeket a botrányokat nem veszik észre. Ennek az épületnek az eladásáról beszélnek, ami természetesen nem igaz, miközben az iparűzési adó elvonása és a közösségi közlekedés 12 milliárd forintos normatív támogatása akkora tétel, amit az épület képvisel” – tette hozzá Karácsony, aki szerint megoldás lehet a helyzetre, ha jövő áprilisban egy olyan kormány alakul, amelyik nem ellenségként tekint Budapestre.

hirdetés


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Búcsúzik a Danubius Hotel Gellért – bejártuk a pincétől a padlásig a felújításra váró épületet

A Danubius Hotels különleges kampánnyal búcsúzik a szállodától a Gellért Grand Finale keretében.

Link másolása

hirdetés

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. A Danubius szállodalánc tulajdonosainak célja az volt, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között. Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani. A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le.

Természetesen óriási most az érdeklődés a szálloda iránt, így sok olyan esemény van, ami már betelt, és így nem lehet rá jegyet váltani, de ha az ember búcsúzni szeretne, még így is sok opció közül választhat:

Gellért tekercs újra a kínálatban

(2021. október 22. és 2021. november 30. között)

A szállodában két cukrászkülönlegesség is híressé vált, az egyik a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig a Gellértben kóstolható meg: november 30-ig nosztalgia áron, 790 Ft-ért kínálják a Gellért Sörözőben!

Grand Finale Séfajánlat

(2021. október 25. és 2021. november 30. között)

hirdetés

Múltidéző fogások a Gellért Söröző kínálatában: libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal; Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival és a híres Gellért tekercs, mindez borajánlással együtt.

Sunday Brunch

(2021. november 21.)

Gazdag kínálattal, prémium nyersanyagokkal és változatos ízvilággal várja vendégeinket az utolsó Gellért Sunday brunch! A gasztro élmény mellett az étterem meseszép kilátást is nyújt a Dunára és Budapestre.

12:00 és 15:00 óra között korlátlan étel- és italfogyasztással (pezsgő, bor, csapolt sör, üdítőitalok és kávé), 13090 forintért.

Szállj meg a Gellértben!

Aki e patinás hotel falai közé lép, az nemcsak a múlt hangulatát élheti át, de azt is, milyen lehetett a néhai amerikai elnöknek, az egykori magyar kormányzónak vagy a holland királynőnek megszállni itt. Használd ki a hátralévő másfél hetet és foglalj szobát most a Gellért Hotelbe!

További részletek és foglalás: https://www.danubiushotels.com

Grand Finale Villanyoltás

(2021. december 1. 19:00)

A Szent Gellért téren kihunynak a fények, és minden, amitől Gellért a Gellért.

Egy évszázad, egy szálloda, végtelen történetek. Belegondolni is sok, hogy a 103. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért falai mennyi mindent láttak már!

A magyar szecesszió egyik gyöngyszemét még a boldog békeidők gyarapodó Budapestjén kezdték el építeni, de mire átadták, már Horthy Miklós hívta előtte tetemre a „vörös rongyokba öltözött” várost. Legendás bálok, nagyvárosi fürdőélet, háborús pusztítás és szocialista hiánygazdaság: a Gellért története az elmúlt 100 év Budapestjének hiteles lenyomata.

Mi egy exkluzív épületbejáráson is rész vettünk, és mivel hasonlóra ti már nem tudtok benevezni (mert az összes időpont teltházas), hoztunk nektek pár képet, amiken keresztül utoljára megcsodálhatjátok a szállodát.

A pincével kezdtünk, majd egészen a Gellért felirat háta mögé is bejutottunk. A szobákból és az épület tetejéről is páratlan panoráma tárult elénk.

Ha tehetitek, szálljatok meg még egyszer itt, vagy csak egyetek egy süteményt a sörözőben!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Pénteken nyit a Városligeti Műjégpálya

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.

Link másolása

hirdetés

Pénteken 17 órakor megkezdődik a korcsolyaszezon Magyarország legnépszerűbb és leghangulatosabb télisport-helyszínén, a Városligeti Műjégpályán.

A létesítmény üzemeltetője, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy felkészült személyzettel és kiváló minőségű eszközparkkal - benne 2000 pár kölcsönözhető korcsolyával - fogadja a látogatókat.

A nagyközönség mellett a műjégpálya várja a legfiatalabb korosztályokat is - képzett oktatógárdával segítve az óvodai és iskoláscsoportokat -, továbbá központi helyszíne különféle sport- és vállalati rendezvényeknek, csapatépítéseknek.

A jegyeket - amelyeket évek óta változatlan áron vásárolhatnak meg a látogatók - a járványügyi szempontokat figyelembe véve érdemesebb online megvásárolni a Városligeti Műjégpálya internetes oldalán (www.mujegpalya.hu), de a helyi jegypénztárakban is van rá lehetőség.

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére; a Városligeti Műjégpálya belső tereiben a maszkhasználat kötelező.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Keleti Ágnes, Bodrogi Gyula és Iványi Gábor is Budapest díszpolgára lett

Többek között posztumusz díszpolgári címet és Pro Urbe Budapest díjat is kiosztottak a főváros napja alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken - jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni.

"Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost"

- tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. "Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába" - közölte.

Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania. Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakóit - fűzte hozzá.

hirdetés

Budapest ebben a helyzetben is halad előre - folytatta a főpolgármester kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkás emberek is.

Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak mondani, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben - mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak.

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint "Beke" Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.

Ezen kívül az ünnepi ülésen még Budapest Díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat adtak át a kitüntetetteknek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: