hirdetés

BUDAPEST

Budapest egyik legszebb utcája LEHETNE a Thököly út, ha rendbe tennék

A förtemesen ronda vasúti híddal és szocreál toronyházakkal együtt is gyönyörű volna.
MySecretBudapest - szmo.hu
2018. augusztus 05.


Link másolása

hirdetés

Szeretek Budapesten úgy sétálni, mint egy turista. Végigmenni egy-egy útvonalon, és úgy nézni végig a házakat, kerteket, parkokat, templomokat, mintha soha nem láttam volna azelőtt. Vagy rejtett, kevesek által ismert helyszíneket bejárni, megnézni újonnan felállított szobrokat, vagy frissen felújított épületeket.

És szeretek bemutatni méltatlanul elfeledett vagy valami miatt alulértékelt budapesti helyszíneket is.

Utóbbiak közül a Thököly út lett az egyik vesszőparipám. Biztos vagyok abban, hogyha rendbe tennék, ha az út mentén álló házakat renoválnák/kifestenék/restaurálnák, Budapest egyik legszebb utcája lehetne.

Mert még így, kissé lepattantan is szemet gyönyörködtető vagy éppen izgalmas látványosságokat kíván. Próbáljátok csak ki egyszer, sétáljatok végig a Róna utcától a Keleti pályaudvarig, és ne a piszkos kapualjakat figyeljétek, hanem az érdekességeket, a kovácsoltvas kerítéseket, az épületek oromdíszeit és erkélyeit, a kis pihenőket és a házak kertjeit.

Én valamelyik nap megtettem ezt az utat, és sokkal kellemesebb élmény volt, mint amire számítottam. Össze is gyűjtöttem, mi mindent láttam.

hirdetés
A Thököly út kialakítása némi hasonlóságot mutat az Andrássy útéval: kezdő szakaszán bérpaloták sorakoznak szorosan egymás mellett, majd a villákkal, kertekkel válik szellősebbé felső szakaszán. A Keletitől a Bosnyák térig tartó útszakasz akkor kapta a nevét, amikor 1906-ban a Keleti pályaudvarra érkeztek Thököly Imre, Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc földi maradványai Törökországból. Au út neve 1850-től Csömörerweg (Csömörerstrasse), 1874-től Csömöri út volt.

A sétát a Tisza István tér kis parkjánál kezdtem, ahol 6 éve leplezték le az egykori miniszterelnök szobrát. (Október 31-én lesz 100 éve, hogy meggyilkolták otthonában, a Hermina úton bérelt Róheim-villában.)

Vele átellenben, a Róna utca és a Thököly út kereszteződésének túloldalán látható Kesjár Csaba júniusban leleplezett szobra.

Kesjár Csaba az egyik legnépszerűbb magyar autóversenyző, aki akár Forma-1-es pilóta is lehetett volna. 1977-től 1981-ig gokartozott, kétszer magyar bajnok is lett. 1982-ben autóversenyzői igazolványt szerzett. Autóversenyzőként 1985-ben abszolút magyar bajnok, 1986-ban pedig hegyi bajnok lett.

A Forma Easter kategóriában négy magyar bajnoki címet szerzett, Formula Ford kategóriában 1986-ban az osztrák bajnokságot is megnyerte. 1987-től 1988-ig a Német Szövetségi Köztársaság Forma-3 bajnokságban versenyzett, ahol 1987-ben a 9. helyen végzett. Az 1987-es Magyar Nagydíj hétvégéjén tesztelhette is a Zakspeed csapat autóját, így ő lett az első magyar, aki Forma–1-es autót vezetett.

1988. június 24-én a nürnbergi Norisringen halálos balesetet szenvedett. 26 éves volt.

I ♥ Budapest

Kesjár Csaba szobra

A 120-as szám alatt szép villát láthattok: ez az otthona az Emmausz Közösségnek, egy katolikus karizmatikus közösségnek.

Ha továbbsétáltok, a 2016-ban baleset miatt kiégett és felújítás alatt álló kis zuglói zsinagógát láthatjátok. A Thököly úti villát a XX század elején építették át ortodox zsinagógának. A háború alatt a nyilasházból ide hozták a zsidókat, hogy megöljék őket, emiatt sajnos az épület mártíremlékmű is.

Zuglóban a háború előtt öt zsinagóga működött. Ebből a háború után három maradt, ám mivel a hívek megfogyatkoztak a háború utáni évtizedekben, a zsidó közösség csak a Thököly úti épületet használta.

Tőle nem messze, a 69-es szám alatt áll a Schlachta-ház, a Szociális Testvérek Társaságának rendháza, amelyben 1944-ben zsidókat és üldözötteket bújtattak a nővérek. Az épület adott menedéket Heltai Jenő, Radnóti Miklósné, Rusznyák István (az MTA későbbi elnöke) Márkus Emília színésznő és férje, Párdányi Oszkár, Vágvölgyi Tibor szociáldemokrata politikus és Vilt Tibor szobrászművész számára.

Thököly úti villa romantikus, kovácsoltvas kerítéssel

Thököly úti villa romantikus, kovácsoltvas kerítéssel

Az Eötvös-féle torziós inga emlékműve a Thököly úton, az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet épületének előkertjében

Legendás hely a 69-es számú épület. Tudjátok miről híres a ház, amelyik nyáron szerényen megbújik a fák lombja mögött? Hogy milyen történet és mennyiféle változatban kering róla?

Ez a márványmenyasszony vagy befalazott menyasszony, avagy a Kőkedves háza. Az erkélyről kikandikáló nőalak a budapesti folklór egyik legnépszerűbb ihletforrása lett. Az egyik változat szerint világháború kitörésekor ifjú asszony búcsúzott ifjú férjétől és erről az erkélyről nézett a távozó után. Ezen az erkélyen várta évekig férjét vagy a postát, amely levelet hoz tőle. Végül halálos hír érkezett, és ebbe belehalt a nő.

Egy másik verzió szerint az első világháború alatt elkapta a spanyolnáthát az asszony, és mire a férje hazaért a frontról, meghalt -a szobor az ő emlékét őrzi. A harmadik változat szerint "a férjet, mikor reggelente munkába ment, felesége az ablakból figyelte és integetett neki, ahogy a villamoshoz igyekezett. Az asszony meghalt, férje pedig megőrizte lakása befalazott ablakán az asszony emlékét".

Hogy mi az igazság az erkélyen álló kőasszonyról, arról korábban már írtunk.

Innen nem messze ismét legendás helyet láthattok, legendás figurákkal. Egy szenvedélyes szerelemnek az emlékei bújnak meg a 70-es szám alatti ház kertjében. A két pirogránit Zsolnay-oroszlánt ugyanis Zsolnay Miklós állíttatta egy szép özvegy színésznőnek, Fráterné Bónis Mályvának, akit 1910-ben feleségül vett. A történetet egy korábbi cikkben írtuk meg.

Izgalmas látnivaló a Cházár utca és a Thököly út sarkán álló, 1912 és 1915 között épült templom, a Rózsafüzér Királynéja. Egy magasabb és egy alacsonyabb toronnyal rendelkező, félkörös apszissal ellátott, latinkereszt alaprajzú, egyhajós, 4000 ember befogadására képes csarnoktemplom. Főoltárát carrarai márványból faragták, itt a Rózsafüzér Királynéja látható a kis Jézussal, balra Szent Domonkos, amint átveszi a szentolvasót, jobbra Sienai Szent Katalin, lejjebb külön fülkében Szent V. Pius pápa és Nagy Szent Albert püspök és egyháztanító szobra áll.

Az üvegablakok - amelyeket érdemes egyenként megnéznetek -, Róth Miksa munkái. Csodaszépek!

My Secret Budapest

Rózsafüzér királynéja plébánia

MySecretBudapest (@mysecretbudapest) által megosztott bejegyzés,

A Thököly-Dózsa saroktól nem messze áll az egyik legszebb budapesti szecessziós épület, a Szenes-ház, amelyet ifj. Nagy István tervezett Szenes Mór biztosítóintézeti főfelügyelő és felesége, Stern Regina számára. A bérház 1906-ban készült el. A lépcsőházba most nem jutottam be, de valami elképesztően szép a pillangós ganggal.

És egyszer a Keletit is próbáljátok meg egy turista szemével megnézni. Ha a Thököly út felőli bejáratot választjátok, a Lotz-teremben találjátok magatokat. A 10 éve felújított csarnokban a freskók közül nyolc Lotz Károly munkája, A vasút allegóriája című festményt pedig Than Mór készítette.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés
BUDAPEST

Búcsúzik a Danubius Hotel Gellért – bejártuk a pincétől a padlásig a felújításra váró épületet

A Danubius Hotels különleges kampánnyal búcsúzik a szállodától a Gellért Grand Finale keretében.

Link másolása

hirdetés

A Danubius Hotels december 1-ig üzemelteti a főváros egyik legismertebb történelmi szállodáját. A következő hetekben még meg lehet szállni, vacsorázni, kávézni és rendezvényeket tartani a patinás épületben, mielőtt az épületet bezárják és annak felújításával egy új korszak kezdődik.

A Danubius 2019-ben kötött megállapodást a magyar ingatlan-befektető Indotek Csoporttal a Gellért szálloda eladásáról. A Danubius szállodalánc tulajdonosainak célja az volt, hogy megtalálják azt a befektetőt, aki lehetővé teszi, hogy az ikonikus épület újra elfoglalhassa méltó helyét Budapest luxusszállodái között. Az Indotek Group a Gellért hotel megvásárlásakor elmondta, hogy teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben. Az eredeti külső megtartása mellett az épületet ötcsillagos szállodaként a minőségi turizmus szolgálatába kívánja állítani. A felek 2019 júniusában, a szerződéskötéskor megállapodtak, hogy a Danubius Hotels üzemelteti a Gellért szállodát az ezt követő években, az átépítés tervezési szakaszában, illetve az engedélyezési eljárás befejezéséig. Ez a szakasz zárult most le.

Természetesen óriási most az érdeklődés a szálloda iránt, így sok olyan esemény van, ami már betelt, és így nem lehet rá jegyet váltani, de ha az ember búcsúzni szeretne, még így is sok opció közül választhat:

Gellért tekercs újra a kínálatban

(2021. október 22. és 2021. november 30. között)

A szállodában két cukrászkülönlegesség is híressé vált, az egyik a gazdag csokoládékrémmel és rumos meggyel töltött Gellért tekercs. Titkos receptjét már sokan próbálták utánozni, de az igazi még mindig a Gellértben kóstolható meg: november 30-ig nosztalgia áron, 790 Ft-ért kínálják a Gellért Sörözőben!

Grand Finale Séfajánlat

(2021. október 25. és 2021. november 30. között)

hirdetés

Múltidéző fogások a Gellért Söröző kínálatában: libamáj parfé muskotályos aszalék ágyon, pirított kaláccsal; Gellért szűzérme karamellizált sült gyökérzöldekkel, ropogós tócsnival és a híres Gellért tekercs, mindez borajánlással együtt.

Sunday Brunch

(2021. november 21.)

Gazdag kínálattal, prémium nyersanyagokkal és változatos ízvilággal várja vendégeinket az utolsó Gellért Sunday brunch! A gasztro élmény mellett az étterem meseszép kilátást is nyújt a Dunára és Budapestre.

12:00 és 15:00 óra között korlátlan étel- és italfogyasztással (pezsgő, bor, csapolt sör, üdítőitalok és kávé), 13090 forintért.

Szállj meg a Gellértben!

Aki e patinás hotel falai közé lép, az nemcsak a múlt hangulatát élheti át, de azt is, milyen lehetett a néhai amerikai elnöknek, az egykori magyar kormányzónak vagy a holland királynőnek megszállni itt. Használd ki a hátralévő másfél hetet és foglalj szobát most a Gellért Hotelbe!

További részletek és foglalás: https://www.danubiushotels.com

Grand Finale Villanyoltás

(2021. december 1. 19:00)

A Szent Gellért téren kihunynak a fények, és minden, amitől Gellért a Gellért.

Egy évszázad, egy szálloda, végtelen történetek. Belegondolni is sok, hogy a 103. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellért falai mennyi mindent láttak már!

A magyar szecesszió egyik gyöngyszemét még a boldog békeidők gyarapodó Budapestjén kezdték el építeni, de mire átadták, már Horthy Miklós hívta előtte tetemre a „vörös rongyokba öltözött” várost. Legendás bálok, nagyvárosi fürdőélet, háborús pusztítás és szocialista hiánygazdaság: a Gellért története az elmúlt 100 év Budapestjének hiteles lenyomata.

Mi egy exkluzív épületbejáráson is rész vettünk, és mivel hasonlóra ti már nem tudtok benevezni (mert az összes időpont teltházas), hoztunk nektek pár képet, amiken keresztül utoljára megcsodálhatjátok a szállodát.

A pincével kezdtünk, majd egészen a Gellért felirat háta mögé is bejutottunk. A szobákból és az épület tetejéről is páratlan panoráma tárult elénk.

Ha tehetitek, szálljatok meg még egyszer itt, vagy csak egyetek egy süteményt a sörözőben!

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
BUDAPEST

Pénteken nyit a Városligeti Műjégpálya

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére.

Link másolása

hirdetés

Pénteken 17 órakor megkezdődik a korcsolyaszezon Magyarország legnépszerűbb és leghangulatosabb télisport-helyszínén, a Városligeti Műjégpályán.

A létesítmény üzemeltetője, a Budapesti Sportszolgáltató Központ (BSK) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy felkészült személyzettel és kiváló minőségű eszközparkkal - benne 2000 pár kölcsönözhető korcsolyával - fogadja a látogatókat.

A nagyközönség mellett a műjégpálya várja a legfiatalabb korosztályokat is - képzett oktatógárdával segítve az óvodai és iskoláscsoportokat -, továbbá központi helyszíne különféle sport- és vállalati rendezvényeknek, csapatépítéseknek.

A jegyeket - amelyeket évek óta változatlan áron vásárolhatnak meg a látogatók - a járványügyi szempontokat figyelembe véve érdemesebb online megvásárolni a Városligeti Műjégpálya internetes oldalán (www.mujegpalya.hu), de a helyi jegypénztárakban is van rá lehetőség.

Első ütemben a 12 ezer négyzetméteres jégfelület kétharmada áll a sportolni és kikapcsolódni vágyók rendelkezésére; a Városligeti Műjégpálya belső tereiben a maszkhasználat kötelező.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST

Kizöldül a Blaha Lujza tér, megkezdődött a faültetés – fotók

A helyszínről Karácsony Gergely főpolgármester tett közzé néhány képet.

Link másolása

hirdetés

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki közleménye szerint a Blaha Lujza tér felújítása a terveknek megfelelően halad, a fővárosi önkormányzat törekvéseihez kapcsolódóan a teret ligetes, fás találkozóhellyé alakítják át – írja az MTI.

Csütörtökön 19 fa ültetésébe kezdtek a szakemberek,

előtte azonban a növénykazettában teljes talajcserét hajtottak végre két méter mélységben, alatta pedig agyag vízmegtartó réteget helyeztek el. Erre azért volt szükség, mert a Blaha Lujza téren a felszín alatt tömör sittréteg van, amely az egykori Nemzeti Színház lebontásakor keletkezett, illetve világháborús törmelékekből áll össze. Ez a tápanyagmentes talaj alkalmatlan volt a faültetésre, és a vízmegtartó képessége sem elegendő a fák életben maradásához, ezért kezdték az ültetést alapozással.

A tervező elsősorban virágjával, lombszínével vagy levélformájával díszítő fajtákat válogatott össze. Az érzékenyebb, virágjukkal is díszítő fákat a tér belsejébe, védettebb helyre összpontosította, míg a Nagykörút és a Rákóczi út mentére az ellenállóbbak kerülnek. A növényzet öntözését automata öntözőhálózat biztosítja majd.

A pénteki ültetésről Karácsony Gergely főpolgármester is bejelentkezett.

„Beton helyett fák a Blaha Lujza téren is!”

– írja a Facebook-posztjában.

hirdetés
„Összesen 80 új fa elültetésével, és a nagy, burkolt felületek megszüntetésével 1000 négyzetméteren válik zöldebbé a megújuló Blaha Lujza tér”

– tette hozzá.


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés
BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Keleti Ágnes, Bodrogi Gyula és Iványi Gábor is Budapest díszpolgára lett

Többek között posztumusz díszpolgári címet és Pro Urbe Budapest díjat is kiosztottak a főváros napja alkalmából.

Link másolása

hirdetés

Budapest a nemzet fővárosa, amelynek jövője nem múlhat pártszimpátián és önös hatalmi érdekeken - jelentette Karácsony Gergely főpolgármester, amikor a főváros napja alkalmából díszpolgári címeket és elismeréseket adott szerdán Budapesten.

A főpolgármester úgy fogalmazott: Budapest hídfőállás, sziget egy olyan közegben, ahol a hatalom ismét teljes központosítására törekszik, és politikai sikerét a valósághajlítás mellett frusztrációra, félelemre, az önzésre és a bezárkózásra akarja alapozni.

"Ám Budapest megvédi magát az önös hatalmi érdekekkel szemben és a hegemóniára törő hatalomnak nincs esélye maga alá gyűrni a várost"

- tette hozzá.

Karácsony Gergely azt mondta: régen úgy védték meg a városokat, hogy falakat építettek köréjük. "Ma viszont úgy védjük meg a várost, hogy lebontjuk a falakat, amit a gyűlöletből, hazugságból és a kevesek kiváltsága érdekében emelnek a szabadság, az igazság és a többség útjába" - közölte.

Hangsúlyozta, a város vezetése nem enged abból, hogy Budapest zöld, élhető, szolidáris és biztonságos hely legyen. Akkor sem adja fel ezeket a célokat a város, ha most minden korábbinál nehezebb anyagi körülmények között kell megvalósítania. Ugyanis minden támadásnak ellenáll a szabadság és a város szeretete, ami minden különbözőségük ellenére összeköti a lakóit - fűzte hozzá.

hirdetés

Budapest ebben a helyzetben is halad előre - folytatta a főpolgármester kiemelve, ennek a haladásnak a letéteményesei azok, akik teljesítményükkel hozzájárulnak a haladáshoz, világlátott tervezők, bátor művészek, elszánt újítók, jó ügyeket felkaroló vállalkozók és az egyszerű becsületes munkás emberek is.

Közölte: olyanok kezében van a holnap kulcsa, akik ma gyakran ellenszélben tudnak maradandót alkotni, akik friss gondolatokat tudnak mondani, így sokat tesznek Budapestért. Nekik fejezi ki a főváros napja alkalmából a háláját a város, mert munkájuk, szakértelmük és lelkesedésük pajzsot emel minden ártó szándékkal szemben - mondta ünnepi beszédében Karácsony Gergely.

A főváros díszpolgári címet adományozott Adamis Anna dalszövegírónak, költőnek, Bíróné Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornásznak, Bodrogi Gyula Kossuth-díjas színművésznek, Iványi Gábor lekésznek, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnökének és Novák Ferenc Kossuth-díjas koreográfusnak.

Posztumusz díszpolgári címet adományoztak Ráday Mihály Kossuth-díjas operatőrnek, Perczel Anna építésznek és Tandori Dezső Kossuth-díjas költőnek.

Pro Urbe Budapest díjat kapott Hernádi Judit és Máté Gábor színművész, Pintér Béla író, rendező, Kirschner Péter, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület elnöke, a Fészek Művészklub, valamint "Beke" Farkas Nándor, a 100 Tagú Cigányzenekar elnök-menedzsere.

Ezen kívül az ünnepi ülésen még Budapest Díjat, Zalabai Gábor-díjat, Dr. Barna Sándor-emlékérmet, Papp László Budapest Sportdíjat és a Főváros Szolgálatáért Díjat adtak át a kitüntetetteknek.

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: