BUDAPEST

Budapest egyik legmenőbb helye lett a megújult Vörösmarty mozi

Premier Kultcafé néven pékség, bár, kávézó és kulturális központ vált belőle, ahol nagyrészt fogyatékossággal élők dolgoznak.

Link másolása

A Mokka műsorvezetője, Kárász Róbert 4 évvel ezelőtt hozta létre a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítványt. Célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatásának fontosságára, és példát mutatva létrehozzon egy olyan munkahelyet, ahol az alkalmazottak többsége megváltozott munkaképességű.

A név onnan származik, hogy hírességeket kerestek meg azzal: adják oda máig megmaradt gyerekkori macijaikat, hiszen szinte mindenkinek volt ilyenje. Ezeket aztán elárverezték, a bevételt pedig az említett jótékony célra fordították.

DSC_5190

DSC_5182DSC_5124

Weisz Fanni egy kis időre még a pult mögé is beállt

Már a legelején elhatározták, hogy megteremtenek egy kis kávézót, ahol a felszolgálók valamilyen fogyatékossággal élnek, megmutatja ezzel, hogy ők is képesek az önálló munkavégzésre. A terv azonban sokkal nagyobb szabásúvá vált, miután az alapítvány megkapta a két évvel ezelőtt bezárt Vörösmarty mozi (korábbi nevén Savoy) üzemeltetési jogát.

Egy olyan kulturális központot álmodtak meg a helyére, ahol a felszolgálók, jegyszedők és pultosok egyaránt megváltozott munkaképességűek (jelenleg heten vannak, de tervezik a létszám bővítését). A különleges projekt részleteit fél éven át tervezték, a megvalósítás pedig további 6 hónapot vett igénybe, de március 9-én végre átadták a Premier Kultcafét.

DSC_5095

DSC_5197

A hatalmas médiaérdeklődéssel övezett megnyitóra rengeteg ismert ember is eljött, főleg olyanok, akik korábban macikat ajánlottak fel. Ott volt például Andy Vajna és felesége, Benedek Tibor, Weisz Fanni, Koós János, Kuncze Gábor, Bródy János, Frenreisz Károly, valamint Mága Zoltán. Ő ráadásul fel is lépett az eseményen zenekarával.

És hogy mi várható a megújult helyen?

A programok között integrációs rendezvények, akadálymentes bulik, szemléletformáló filmvetítések is lesznek, sőt hamarosan egy kis üzlet is nyílik majd, ahol fogyatékossággal élők által készített design termékeket vásárolhattok.

A tervek szerint a kisebb moziteremben áprilistól naponta két művészfilmet tűznek majd műsorra.

DSC_5150

DSC_5175

DSC_5177

Az előtérben a már említett bár és kávézó található, sőt egy kis Cserpes Sajtműhely is kitelepült. Itt természetesen a jól ismert joghurtokat, szendvicseket és a cég többi termékét is megvásárolhatjátok. A bárban pedig minőségi borokat és más italokat kínálnak, nagyjából a szokásos belvárosi árszínvonalon.

Mi nagy jövőt jósolunk a Premier Kultcafénak: tökéletesen megközelíthető, az egyik bejárata sétálóutcáról nyílik, több egyetem és a Szabó Ervin Könyvtár is a közelben van, tehát szinte biztosan nagy lesz a forgalmuk. Az pedig külön szerethetővé teszi, hogy az esélyegyenlőséget is támogatják.

Cím: 1085 Budapest, Üllői út 2-4. (a Kálvin térnél)

Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 7:30-22, szombaton és vasárnap 10-22 óráig.

Ha tetszik a kezdeményezés, ajánld a cikket ismerőseidnek!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: