BUDAPEST

Bemutatják Budapest arcait

Megismerhetitek Szilvesztert, aki 87 éves és a nők pártján áll, és Zsuzsát, aki még hallotta zongorázni Szvjatoszlav Richtert.
Válogatás a Budapest Katalógus arcai közül - szmo.hu
2014. március 17.


Link másolása

A Budapest Katalógust lapozgatva, olyan emberekkel találkozhattok, akiknek fotóiból és történeteiből kiderül, hogy sokkal több rejtőzik ebben a városban, mint ami a felszínen látszik. A szereplőket főleg a véletlennek köszönhetjük, de sokszor a szerzők ismerősei is megjelennek.

Sokszor meglepőek lesznek, sokszor megdöbbentőek, sokszor vidámak, de néha szomorúak. Egyszóval olyanok, akik itt élnek vagy éppen ide látogatnak és különféle dolgokat szeretnek vagy nem szeretnek Budapesten.

Mi is az a Budapest Katalógus?

Az ötletgazda, Szöllősi Mátyás már régóta próbált megoldást találni arra, hogy a főváros éjszakai életét bemutassa és kiderüljön, nem is olyan elrettentő, ahogy azt sok ember képzeli. Rövid interjúkat képzelt el, amik egy-egy fotóval ízelítőt adnak az éjszakai Budapestből.

Az alapötletet tovább bővítve elkezdték a Budapest, hogy budapesti arcokon keresztül mutassák be a várost. Van már ilyen külföldön - a Humans of New York – és ez alapján vetődött fel, hogy itthon is meg lehetne csinálni.

A csapat tagja Szöllősi Mátyás és Mohai Balázs fotósok és Tóth Gábor, aki az arculatért felelős valamint a hölgyek: Wolf Zita, aki a webfejlesztésben segített és Kovács Kata, aki a szövegeket fordította angolra.

Szilveszter | Kertész utca

1_Szilveszter_Kertesz_utca

"A nő nem olyan, mint mi vagyunk, férfiak. Akinek van egy kis esze, tudja, mennyivel érzékenyebb a lelkük, mint a miénk. Én a nők pártján állok. Egyébként a 87. évemben járok, még ma is szívesen eljárok otthonról és nem kell bekopognom a szomszédhoz, hogy "Hé, Mici néni, hozzon már egy jó forró levest!" Lábtöréssel két hónapot voltam kórházban, de most mégis itt vagyok."

Zsófia | Fővám tér

2_Zsofia_Fovam_ter

"Bolondulok a régi házakért, szétszedem őket és részleteiben nézem: a formákat, a díszes korlátokat, a homlokzatokat, a körfolyosókat, a lépcsőházakat.”

Miért pont katalógus a neve?

A Katalógus név egyrészt kifejezi azt, hogy bizonyos szempontok szerint rendszerezzük, katalogizáljuk a dolgainkat. Mi ugyanezt tesszük az arcokkal is, illetve Budapest helyeivel, épületeivel, színeivel és fényeivel. Egy helyre gyűjtjük, ahol aztán könnyen hozzáférhetők lesznek. Illetve előreutal talán a készülő honlapra is, mely az arcok bemutatása mellett egyéb funkciókkal is bővülni fog, mely szintén erősíti ezt a "gyűjtőszenvedélyt" – mondta Szöllősi Mátyás a Budapest Katalógus főszerkesztője.

Ábel | Kazinczy utca

3_Abel_Kazinczy utca

"Élek-halok a pesti belvárosért, ami végre kezd magára találni. Ha rajtam múlna, ez a folyamat nem spontán alakulna, de persze így is lehet."

Bianka | Paulay Ede utca

4_Bianka_Paulay_Ede_utca

"Mi szerettél volna lenni 10 évesen?"

"Mindet túl hosszú lenne megválaszolni… de például virágkötő, buszsofőr, autószerelő, és még annyi más!"

Gábor | Kálvin tér

5_Gabor_Kalvin_ter

"Nem régóta dolgozom kint az utcán. Ami miatt megszerettem ezt a munkát, elsősorban az, hogy gyakorolhatom a toleranciát, de alapvetően is toleránsnak tartom magam - talán ez a legjobb tulajdonságom. Ha beszól valaki, mert nem tetszik neki, ahogy söpröm az utcát, akkor féken kell tudnom tartani az indulataimat."

"Mások képesek erre?"

"Azt tapasztalom egyébként, hogy igen, van ilyen téren előrelépés, alapvetően megértőek az emberek - a nagyobb részük."

Zsuzsa | Zeneakadémia

6_Zsuzsa_Zeneakademia_

"Szvjatoszlav Richter vagy ötször járt itt a '70-es években. Egészen elképesztő atmoszférát volt képes teremteni; bejött, meghajolt és azonnal játszani kezdett. Előtte még a légy pisszenését is meg lehetett hallani."

Ha tetszettek a város arcai, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: