hirdetés

BUDAPEST

Bemutatják Budapest arcait

Megismerhetitek Szilvesztert, aki 87 éves és a nők pártján áll, és Zsuzsát, aki még hallotta zongorázni Szvjatoszlav Richtert.
Válogatás a Budapest Katalógus arcai közül - szmo.hu
2014. március 17.


Link másolása

hirdetés

A Budapest Katalógust lapozgatva, olyan emberekkel találkozhattok, akiknek fotóiból és történeteiből kiderül, hogy sokkal több rejtőzik ebben a városban, mint ami a felszínen látszik. A szereplőket főleg a véletlennek köszönhetjük, de sokszor a szerzők ismerősei is megjelennek.

Sokszor meglepőek lesznek, sokszor megdöbbentőek, sokszor vidámak, de néha szomorúak. Egyszóval olyanok, akik itt élnek vagy éppen ide látogatnak és különféle dolgokat szeretnek vagy nem szeretnek Budapesten.

Mi is az a Budapest Katalógus?

Az ötletgazda, Szöllősi Mátyás már régóta próbált megoldást találni arra, hogy a főváros éjszakai életét bemutassa és kiderüljön, nem is olyan elrettentő, ahogy azt sok ember képzeli. Rövid interjúkat képzelt el, amik egy-egy fotóval ízelítőt adnak az éjszakai Budapestből.

Az alapötletet tovább bővítve elkezdték a Budapest, hogy budapesti arcokon keresztül mutassák be a várost. Van már ilyen külföldön - a Humans of New York – és ez alapján vetődött fel, hogy itthon is meg lehetne csinálni.

hirdetés

A csapat tagja Szöllősi Mátyás és Mohai Balázs fotósok és Tóth Gábor, aki az arculatért felelős valamint a hölgyek: Wolf Zita, aki a webfejlesztésben segített és Kovács Kata, aki a szövegeket fordította angolra.

Szilveszter | Kertész utca

1_Szilveszter_Kertesz_utca

"A nő nem olyan, mint mi vagyunk, férfiak. Akinek van egy kis esze, tudja, mennyivel érzékenyebb a lelkük, mint a miénk. Én a nők pártján állok. Egyébként a 87. évemben járok, még ma is szívesen eljárok otthonról és nem kell bekopognom a szomszédhoz, hogy "Hé, Mici néni, hozzon már egy jó forró levest!" Lábtöréssel két hónapot voltam kórházban, de most mégis itt vagyok."

Zsófia | Fővám tér

2_Zsofia_Fovam_ter

"Bolondulok a régi házakért, szétszedem őket és részleteiben nézem: a formákat, a díszes korlátokat, a homlokzatokat, a körfolyosókat, a lépcsőházakat.”

Miért pont katalógus a neve?

A Katalógus név egyrészt kifejezi azt, hogy bizonyos szempontok szerint rendszerezzük, katalogizáljuk a dolgainkat. Mi ugyanezt tesszük az arcokkal is, illetve Budapest helyeivel, épületeivel, színeivel és fényeivel. Egy helyre gyűjtjük, ahol aztán könnyen hozzáférhetők lesznek. Illetve előreutal talán a készülő honlapra is, mely az arcok bemutatása mellett egyéb funkciókkal is bővülni fog, mely szintén erősíti ezt a "gyűjtőszenvedélyt" – mondta Szöllősi Mátyás a Budapest Katalógus főszerkesztője.

Ábel | Kazinczy utca

3_Abel_Kazinczy utca

"Élek-halok a pesti belvárosért, ami végre kezd magára találni. Ha rajtam múlna, ez a folyamat nem spontán alakulna, de persze így is lehet."

Bianka | Paulay Ede utca

4_Bianka_Paulay_Ede_utca

"Mi szerettél volna lenni 10 évesen?"

"Mindet túl hosszú lenne megválaszolni… de például virágkötő, buszsofőr, autószerelő, és még annyi más!"

Gábor | Kálvin tér

5_Gabor_Kalvin_ter

"Nem régóta dolgozom kint az utcán. Ami miatt megszerettem ezt a munkát, elsősorban az, hogy gyakorolhatom a toleranciát, de alapvetően is toleránsnak tartom magam - talán ez a legjobb tulajdonságom. Ha beszól valaki, mert nem tetszik neki, ahogy söpröm az utcát, akkor féken kell tudnom tartani az indulataimat."

"Mások képesek erre?"

"Azt tapasztalom egyébként, hogy igen, van ilyen téren előrelépés, alapvetően megértőek az emberek - a nagyobb részük."

Zsuzsa | Zeneakadémia

6_Zsuzsa_Zeneakademia_

"Szvjatoszlav Richter vagy ötször járt itt a '70-es években. Egészen elképesztő atmoszférát volt képes teremteni; bejött, meghajolt és azonnal játszani kezdett. Előtte még a légy pisszenését is meg lehetett hallani."

Ha tetszettek a város arcai, nyomj egy lájkot!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:


hirdetés


Link másolása

hirdetés

hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET: