hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Budapest eldugott Zsolnay-kincsei

A kisföldalatti megállói tele vannak Zsolnayval, de másutt is van belőle. Hogy hol? Megmutatjuk.
Forrás: Múltmentő blog - szmo.hu
2014. március 21.

hirdetés

A Millenniumra való készülődésből a Zsolnay gyár is kivette a részét. A Millenniumi Földalatti vasút megállóihoz rengeteg kerámiát készítettek.

A földalatti minden megállójánál a fal Zsolnayval volt burkolva és díszes keretben voltak az állomásfeliratok. Eredeti helyén egyetlen helyen maradt meg a Zsolnay felirat a Vörösmarty utcánál.

Miket ment meg a blog?

A Múltmentő blog a szerkesztő örökölt, régi tárgyainak története, felújítása, használata. Bolhapiaci szerzemények, és azok felhasználása.

hirdetés

Kirándulások Magyarországon. Történetek tájakról, emberekről. Műemlék jellegű épültekről, és szakrális emlékekről.

Egy megállóval arrébb, pedig a Kodály körönd lakóépületein lehet egy kevéske Zsolnay kerámia maradékot találni. Ezekhez ugyan sasszem kell, mert nagyon magasan vannak.

Az egyik épületen a tornyok csúcsdísze maradt meg. Gondolom annak idején a tetőfedés nagy része volt mázas cseréppel burkolva.

Toljátok arrébb a képet az egérrel és nézzétek meg közeli felvételen!

A vele szemközti házon pedig a kémények kivezetése készült Zsolnay kerámiából. Mondhatni ebben az esetben a házban a pincétől a kémény végéig található Zsolnay, hiszen ezek pincéjében a csatorna is Zsolnay kőagyag csövekből készült, nekem elhihetitek.

Nyomj egy lájkot, ha tetszettek a talált kincsek!


hirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

hirdetés
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk