BUDAPEST

Bezár a Rákóczi pékség

Bezár a kultikus Rákóczi pékség Budapesten. 1957 óta tartott nyitva a legendás diáktanya, amiről rengeteg hajdani bulizó őriz kedves emlékeket.
, Forrás: Cink.hu - szmo.hu
2013. április 29.


Link másolása

Az éjszakai nyitvatartásáról is ismert hely biztos pont volt az éhező, hajnali buliból megtérőknek, a spontán találkozások vagy a híres kiflik, saláták kedvelőinek. A bolt megőrizte a régi korok hangulatát, mintha az 1957-es nyitás óta megállt volna benne az idő. Sokan emlékeznek vissza szívesen az itt belapátolt salátákra, a búrkiflire, vajas kiflire, a krumplisalátára vagy az ablakban evés hangulatára.

STREET VIEW: nézz körül a helyszínen
Nagyobb térképre váltás

Külön Facebook-csoport jött létre a szomorú hírre. Onnan idézünk:

"Lehet páran már tudjàtok a szörnyű hírt, akik nem, azokkal sajnálattal közlöm, hogy a kedves kis hajnali ( és persze nappali) "tömd a búrád mindenmijóval" helyecske be fog zárni a nyár kellős közepén. Éppen ezért, amolyan tisztelgés, utolsó szalutálás végett látogassatok el -minél többször- oda, egyetek egy jót, viccelődjetek a drága nénikkel, igyatok egy deci Unicumot, míg nem túl késő... (szombaton sajnos zárva vannak). Egy korszak ér véget. Pontos zárási időpontot később szolgáltatok. Csók és könny"

Molnár Kata:

Neee.. Mi az oka? A világ legjobb barackos-vaniliás tortaszelete! Mindenképpen üzenjetek, mikor zár be, csak juni közepétől leszek otthon, remélem elcsípem meg :( addig is látogassátok minél többet.

Lengyel Ákos:

orosz hússaláta + sajtos croissant. Sose feledem...

Vetsey Bálint:

Nagymamámmal mentünk oda régen és mindig lekváros táskát kaptam. Jövő héten megyek és veszek valami vegánságot! :)

Petravich Miklós:

Remélem ez csak egy vicc. Ha mégis igaznak bizonyulna, akkor kérem, hogy a krumplisaláta receptjét véssék márványba és rakjak ki mint emléktáblát. De legalább súgják meg nekem.

Pálinkás János:

Éjfél körül készült el a sós óriás kifli, nem volt szabad korán menni, de túl későn sem. :(

Dercsényi Dávid:

Franciasaláta, kakaós csiga, "rozsos"(kifli). "tessek, drága", igazodási pont volt az éjszakában.

Barabás Dániel:

Miért zárna be egy olyan vendéglátóipari egység, ami még azt a luxust is évtizedeken keresztül megengedhette magának, hogy szombat éjszaka, mikor a legnagyobb vevőforgalmat tudta volna bonyolítani, dafke nem maradt nyitva, minden más napon igen. Én ezt nem vagyok hajlandó elhinni.

Mátyás Lazók:

Mennyi virslis salátát megettem. 2 decis pohár tele, meg két zsömle és faltam. :)

Dominika Zoltán:

Az a kedves kiszolgálás - az utolsó darabka Szovjetunió!!

Venczel Judit:

A legjobb mini sajtos pogácsa a városban! :(pek4

Wolf Petra

Drágák! Ma jártam a pékségben, sajnos nincs remény, be fognak zárni június 30-án. :( A lány, akivel beszéltem (mert a nénik már nem dolgoznak ott) mesélt nekem pár dolgot: örülnek az eseménynek, és a lojalitasnak, meghatotta őket. A tulaj össze akarja nyitni az utcafroni részt egy hátsó résszel, valószinű, hogy egy újabb idióta élelmiszerbolt lesz a helyen, viszont ez csupan találgatas, mivel a főnökség a dolgózokkal nem osztja meg jövőbeni terveiket. Kérdésemre hogy vendeglatóhely lesz-e, vagy van-e rá esély, a lány csak rázta a fejét szomorúan. :( Hát ennyi.

Neked milyen emlékeid fűződnek a helyhez?

Ha szereted a Rákóczi pékséget, nyomj egy lájkot!

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk


BUDAPEST
Látványtervek: ilyen lehet az új Nyugati pályaudvar
Egy háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezik újjá a Nyugati pályaudvart.

Link másolása

Fürjes Balázs, a Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár posztolta a Facebookra a Nyugati pályaudvar látványterveit. Korábban kiírtak egy pályázatot a Nyugati felújítására, amit a brit Grimshaw Architects építésziroda nyert meg. Terveztek már pályaudvart Londonnak, New Yorknak és Melbourne-nek is, tehát az egész világon elismert cégről van szó.

"Egy 21. századi, háromszintes, részben föld alá süllyesztett, modern pályaudvarként tervezzük újjá a Nyugati pályaudvart.

Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik" - írta Fürjes.

Az államtitkár hét pontban szedte össze, milyen lesz a felújított Nyugati pályaudvar

  • Több vonatot tud majd fogadni,
  • a Nyugati mellett megépül az Eiffel-csarnok, ami Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg,
  • megépül egy minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér,
  • bezöldülnek a vasúti üzemi területek: egy új, hosszú, zöld parkot hoznak létre a Nyugatitól a Városligetig,
  • a Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar, helyükön egy barátságos zöld tér születik,
  • elbontják a felüljárót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

BUDAPEST
A Rovatból
BKV: száz új busz érkezik a fővárosba, az idősebb buszokat végleg kiváltják
A cég vezérigazgatója számolt be a fejlesztésről, amely igencsak szükséges volt már, hiszen 30 éves buszok is használatban vannak még Budapesten.

Link másolása

Száz új Mercedes-Benz Conecto Next Generation típusú autóbusz érkezik a BKV Zrt. részére bérleti konstrukcióban - közölte a vállalat az MTI-vel.

Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója szerdán írta alá azt a szerződést az Omnibus Hungária Kft. és az Inter Tan-Ker City Kft. által alkotott konzorcium képviselőivel, amely keretében az új buszok megérkezhetnek - tudatta a közlekedési cég.

Hozzátették: a várhatóan még idén forgalomba álló buszok több idősebb - akár 30 éves - járművet váltanak ki.

Közölték azt is, várhatóan a negyedik negyedévben további 35 saját tulajdonú új autóbusz is forgalomba állhat majd.

Ezzel egy időben vidéken, a Volánbusz-flotta korszerűsítése is elkezdődik: 7 megyében összesen 32 új, Mercedes-Benz Intouro M típusú autóbuszt adnak majd át.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
A Rovatból
Látványtervek: így néznek ki az M3-as metró felújított állomásai
Májusban adják át a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák állomásokat.

Link másolása

Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán közölt látványterveket az M3-as metró felújításáról. Májusban egy újabb szakaszt vehetnek birtokba az utasok: a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák kerülnek átadásra majd.

„Gőzerővel folytatódik Budapest leghosszabb metró szakaszának felújítása, amelynek középső szakaszát az utasok májusban már használhatják is. A Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Semmelweis Klinikák hamarosan elkészülnek.

A látványterveken pedig most megnézhetitek, hogyan fognak kinézni az új, akadálymentesített állomások. Az M3-as metró felújítása nehéz öröksége volt a városvezetésnek, de büszke vagyok rá, hogy hamarosan újabb állomásokat adhatunk át a városlakóknak” - írta Karácsony Gergely bejegyzésében.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


BUDAPEST
Miyawaki-koncepció szerinti erdőket telepítettek Budapesten
A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük.
MTI - szmo.hu
2022. március 30.


Link másolása

Három, Miyawaki-koncepció szerinti erdőt ültetett a Főkert a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában - tájékoztatott a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. Főkert Kertészeti Divíziója.

A Miyawaki-koncepció egy olyan erdőtelepítési forma, amelynek alapja a facsemeték természetes versengése. A módszert Miyawaki Akira tavaly elhunyt japán növényökológus fejlesztette ki.

A koncepció lényege, hogy a kis erdőfoltok fajösszetétele megegyezik az adott területen őshonosan megtalálható hazai erdők fajösszetételével. A telepítés különlegessége az, hogy az erdészeti facsemetéket igen sűrűn ültetik egymás mellé, véletlenszerű elrendezésben. Ezek a növények gyorsabban növekednek, mert a fényért és a tápanyagokért való versengés erősebben érvényesül, mint egy magában álló díszfa esetén.

A Főkert Budapesten 2021 júniusában, a Tabánban hozta létre az ország első Miyawaki-koncepció szerinti erdőjét. A szakemberek 2022 tavaszán a XI. kerületi Andor utca kihasználatlan, fokozottan szennyezett zöld sávjában folytatták a "minierdősítést", ahol három foltban 240 facsemetét ültettek el.

A 240 facsemetét őshonos fajokból válogatták össze. A facsemeték legnagyobb része kocsányos tölgy és mezei juhar, de kisebb mennyiségben vénic szil is megtalálható közöttük. Az állományalkotó fafajokon kívül kiegészítő cserjék is kerültek a minierdőbe, főként bibircses kecskerágó és közönséges fagyal.


# Csináld másképp

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!

Link másolása
KÖVESS MINKET: