/budapest/bezar-a-keleti-blokk-es-a-durer-kertnek-is-mar-csak-honapjai-lehetnek-a-varosliget-mellett/
hirdetés

BUDAPEST
A Rovatból
hirdetés

Bezár a Keleti Blokk, és a Dürer Kertnek is már csak hónapjai lehetnek a Városliget mellett

A területre - a hírek szerint - luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez - írja a Telex.
hirdetés

"November elsejéig el kell hagyniuk az ott próbáló zenekaroknak a Városliget szomszédságában, a Dürer Kerttel egy telken lévő Keleti Blokkot" – értesült a Telex. A volt Indexesek Facebook-oldalán azt írják, hogy valószínűleg az egykori ELTE-ingatlanon lévő, 2008 óta működő Dürer Kertet is hónapokon belül bezárhatják.

Megjegyzik, hogy a 37 ezer négyzetméteres ingatlan két éve Garancsi István üzletember (és Orbán Viktor barátja) érdekeltségébe került, és "a hírek szerint luxusszállodát terveznek, ami szorosan kötődik a Liget-projekthez".

A vásárlást követően ugyan még működhetett a két intézmény, de most - a jelek szerint - október végén megszűnnek a helyek.

A Keleti Blokkot már leválasztották több közműről is, így nincs gáz és a központi kazán sem fűti már. Bár a rendszert más módon lehetne használni fűtésre, de annak olyan magas lenne a kiépítési díja, amit nem tudnak kigazdálkodni. Erről levélben tájékoztatták az ott termet bérlő zenészeket és művészeket.

"A Keleti Blokk hosszú évek óta a fővárosi, de az egész kortárs magyar könnyűzene kultikus épülete, közel száz magyar zenekar próbál itt, köztük a The Qualitons, a Fran Palermo, a Deep Glaze, a Mary PopKids vagy a Black Bartók, de számos műtermet bérelnek itt alkotóművészek is."

hirdetés

A bontások miatt egyre jobban ellehetetlenül a bejutás, amit korlátoztak, ez viszont számos esetben akadályozta, hogy a zenekarok a felszerelésüket kirakodhassák. Így további költséget jelentett neki a sofőr, a roadok várakoztatása.

Most az üzemeltetők bejelentették, hogy november 1-től minden alkotóművésznek és zenésznek el kell hagynia az épületet.

A Telex megjegyzi, hogy Budapesten kevés a próbatermi kapacitás, így a most kiköltözőknek komoly nehézséget jelent majd új helyet találni.

„Rengeteg zenekarnak egyszerűen nincs pénze összerakni egy jól hangszigetelt és felszerelt próbatermet, pláne a kezdő vagy feltörekvő zenekaroknak”

– mondta el a Blokkban próbáló egyik zenekar menedzsere.

A Dürer Kert léte is veszélyben forog a beruházás miatt. A Telex úgy tudja, hogy már keresik az új helyüket, ahová átköltözhetne "a főváros egyik, ha nem a legfontosabb underground zenei központja". Azt ígérik, hogy a Dürer Kert biztosan nem szűnik meg.

Egy másik, szintén zenekaroknak helyt adó Közvágóhíd területét Adnan Polat török milliárdos üzletember vette meg, ahol lakóparkot akar építeni.

Security Check Required

nullhirdetés
Link másolása
KÖVESS MINKET:

Címlapról ajánljuk

Címlapról ajánljuk